Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Ανοίγει ο φάκελος των ερευνών πετρελαίου

Προκήρυξη διαγωνισμών για παραχώρηση περιοχών προκειμένου να γίνουν έρευνες για κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου σε χρονικό ορίζοντα ενός έτους ανήγγειλε χθες ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γ. Μανιάτης.
Πρώτες υποψήφιες περιοχές για έρευνα είναι τα Ιωάννινα και ο Πατραϊκός Κόλπος. Οι ίδιες περιοχές είχαν ερευνηθεί κατά τη δεκαετία του ΄90 χωρίς να βρεθούν κοιτάσματα, όμως τα γεωτρύπανα δεν έφτασαν σε αρκετά μεγάλο βάθος, ούτε καν στο βάθος που προέβλεπε η σύμβαση. Όμως στις «ενδιαφέρουσες» από πλευράς ενδείξεων περιοχές περιλαμβάνονται και άλλα τμήματα του Ιονίου, περιοχές στην ηπειρωτική χώρα και βέβαια το Αιγαίο όπου οι όποιες σκέψεις για παραχωρήσεις ή / και έρευνες σκοντάφτουν στην οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας των νησιών, ή εναλλακτικά της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, δηλαδή στην Τουρκία. Ένα καινούργιο πρόβλημα που αναμέναται να τεθεί στο τραπέζι αν υπάρξει ζήτημα ερευνών στο βυθό του Αιγαίου είναι η δυσάρεστη εμπειρία από την περιβαλλοντική καταστροφή στον Κόλπο του Μεξικού.
Προς το παρόν εκείνο που πρέπει να γίνει είναι αν συσταθεί ο φορέας του Δημοσίου στον οποίο θα παραχωρηθούν τα δικαιώματα έρευνας, προκειμένου να κάνει τους διαγωνισμούς.
Σημειώνεται ότι το κοίτασμα του Πρίνου που εκμεταλλεύεται τώρα η Ενεργειακή Αιγαίου απέδωσε τα τελευταία 20 χρόνια πάνω από 120 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου.

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki