Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Το "βάσανο" μίας βιομηχανίας οικοδομικών υλικών

grafima4Οι παράπλευρες απώλειες απο την κρίση στην οικοδομή αλλά και η συγκεντρωση που παρατηρείται στο εμπορικό κλάδο κάνει αισθητές τις επιπτώσεις τους σε όλη το φάσμα της αφοράς. Το τελευταίο "θύμα" η  εταιρεία ΚΕΡΑΜΕΙΑ ΑΛΛΑΤΙΝΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΕΡΑΜΙΚΩΝ Α.Ε. η οποία δραστηριοποιείται σε ένα κλάδο που χαρακτηρίζεται απο τον έντονο ανταγωνισμό που προέρχεται απο τα εισαγόμενα πλακάκια που διατίθενται σε πολύ χαμηλές τιμές.Τα αποτελέσματα του ανταγωνισμού και της συγκεντρωσης στο εμπορικό κύκλωμα αποτυπωνονται σε ανακοίνωση της εταιρίας όπου επισημαίνεται ότι "με τη σημερινή υποδομή το εργοστάσιο μπορεί να παράγει πλακάκια με κόστος στα 4,5 με 5,0 ευρώ ανά τ.μ. και απευθύνονται στα μεσαία στρώματα καταναλωτών. Το κόστος παραγωγής είναι απαγορευτικό για τη λειτουργία του εργοστασίου με τίς σημερινές συνθήκες αν  λάβει κανείς υπόψη του οτι τα πολυκαταστήματα ( π.χ Practiker , Le Roy Merlin ) πωλούν εισαγόμενα πλακάκια με τιμές που κυμαίνονται στα 2,0 ευρώ έως  3,0 ευρώ το τ.μ"

Η «ΚΕΡΑΜΕΙΑ ΑΛΛΑΤΙΝΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΕΡΑΜΙΚΩΝ ΑΕ», παρουσιάζει συνεχή ζημιογόνα αποτελέσματα, για μια σειρά λόγων και μεταξύ άλλων i) του ισχυρού ανταγωνισμού των εισαγομένων πλακιδίων ιδίως από τρίτες χώρες (Τουρκία κλπ.), τα οποία αν και σαφώς κατώτερης ποιότητας προτιμώνται καθώς διατίθενται στην αγορά με τιμές μέχρι 50% μικρότερες του κόστους παραγωγής μας και ii) παλαιότητα του μηχανολογικού εξοπλισμού της εταιρείας ο οποίος χρήζει ριζικής ανακαίνισης και εν πολλοίς αντικατάστασης για την προσαρμογή στις απαιτήσεις της αγοράς και την μαζικότερη παραγωγή με χαμηλότερο κόστος και μειωμένο εργατικό. Το κόστος αντικατάστασης όμως κρίνεται τελείως αντιοικονομικό, ασύμφορο και απρόσφορο ενόψει και της συνεχιζόμενης κρίσης που πλήττει καίρια τον κλάδο της οικοδομής και εν γένει τον κατασκευαστικό κλάδο, χωρίς να διαγράφεται χρονικός ορίζοντας ανάκαμψης.

Ο κλάδος της οικοδομής παρουσίασε ως γνωστόν το 2009 πτώση κατά -25% με -30% σε σχέση με την αντίστοιχη περσυνή περίοδο και η τάση μείωσης θα συνεχισθεί και τα επόμενα 2 με 3 έτη. Αυτό σημαίνει οτι η ζήτηση για πλακάκια θα είναι μειωμένη και οι καταναλωτές λόγω της οικονομικής κρίσης θα στραφούν σε «φθηνά» πλακάκια σε τιμές .
Η μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας σε συνδυασμό με το ότι ο  κλάδος της εγχώριας παραγωγής πλακιδίων είναι εντονότατα ανταγωνιστικός με μηδενικά περιθώρια κερδοφορίας, με τάσεις συρρίκνωσης καθώς έχουν εισέλθει νέες εταιρίες στον κλάδο που εισάγουν εμπορεύματα χαμηλής ποιότητας και τιμής, δεν επιτρέπει υπο τίς παρούσες συνθήκες τη λειτουργία του εργοστασίου.

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki