Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Κοινοτικά κονδύλια ζητούν οι έμποροι

Tην Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Υφυπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας, αρμόδιου για θέματα ΕΣΠΑ, κ. Παναγιώτη Ρήγα με εκπροσώπους της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου. Από πλευράς ΕΣΕΕ συμμετείχαν ο πρόεδρος κ. Βασίλης Κορκίδης, το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Νικόλαος Κογιουμτσής καθώς και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά κ. Γιώργος Ζησιμάτος.
Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από την πορεία υλοποίησης των προγραμμάτων ΕΣΠΑ και για μια ακόμα φορά η ΕΣΕΕ επανέφερε το θέμα της χαμηλής απορρόφησης  κονδυλίων και την ανάγκη ταχύτερης αξιοποίησης των χρηματοδοτικών και αναπτυξιακών εργαλείων, ιδίως για την ενίσχυση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Σύμφωνα με στοιχεία του Σεπτεμβρίου, η απορρόφηση των κονδυλίων για την υλοποίηση προγραμμάτων ΕΣΠΑ έφτασε περίπου το 9%-11%.
Ειδικότερα, όσον αφορά το «Πρόγραμμα Ενίσχυσης μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς Μεταποίησης-Τουρισμού-Εμπορίου-Υπηρεσιών στο πλαίσιο των ΠΕΠ», η ΕΣΕΕ ζήτησε για ακόμη μια φορά την αύξηση του προϋπολογισμού του προγράμματος  κατά το υψηλότερο δυνατό και να δοθούν επιπλέον κονδύλια για την ενίσχυση των τομέων του εμπορίου και των υπηρεσιών.  
Τέλος, συζητήθηκε η μετεξέλιξη του ΤΕΜΠΜΕ σε Ελληνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ) και η αναβάθμισή του σε εγγυητικό και επενδυτικό οργανισμό, ο οποίος θα έχει υπό την εποπτεία του τέσσερα νέα υπό σύσταση χρηματοδοτικά μέσα. Σκοπός του νέου ταμείου θα είναι η χορήγηση δανείων σε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, μέρος των οποίων θα δίδεται από το ΕΣΠΑ και το διπλάσιο ποσό θα ζητείται από τις τράπεζες, με στόχο την εκπλήρωση των οικονομικών υποχρεώσεών τους αλλά και την αναπτυξιακή τους ενίσχυση.
Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ τόνισε τα ακόλουθα: «Η αγορά χρειάζεται μέτρα για ανάπτυξη χωρίς αναβολή. Η άμεση προτεραιότητα υλοποίησης και απορρόφησης του ΕΣΠΑ έχει ιδιαίτερη σημασία για την ενίσχυση του ελληνικού εμπορίου. Ως εκ τούτου, ο ανασχηματισμός διανομής των κοινοτικών κονδυλίων δε θα πρέπει να δημιουργήσει περικοπές δαπανών του ΕΣΠΑ και θα πρέπει να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα εκκίνησης. Η ΕΣΕΕ στηρίζει κάθε πρωτοβουλία τόνωσης της ανάπτυξης, αύξησης της ρευστότητας και ενίσχυσης των επενδύσεων».

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki