Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

ΔΝΤ : Καμπανάκι

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) στην τακτική 6μηνιαία Έκθεση (Οκτώβριος 2010) επιβεβαιώνει την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας το 2010 και το 2011, λόγω κυρίως της ανάκαμψης του παγκόσμιου εμπορίου και του τομέα της βιομηχανίας. Ωστόσο επισημαίνει τους κινδύνους για την μελλοντική ανάπτυξη, κυρίως των αναπτυγμένων οικονομιών, λόγω των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής που εφαρμόζονται στις περισσότερες οικονομίες για τη μείωση του δημόσιου χρέους, αλλά και των προβλημάτων που συνεχίζουν να υφίστανται στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Οι διογκωμένες χρηματοδοτικές ανάγκες του δημόσιου τομέα περιορίζουν τη διαθεσιμότητα πιστώσεων και ασκούν αυξητικές πιέσεις στα επιτόκια. Συνεπώς πολλές κεντρικές τράπεζες θα χρειασθεί να συνεχίσουν τα μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας. Ταυτόχρονα οι νομισματικές και, ιδίως, οι δημοσιονομικές αρχές θα πρέπει να προετοιμάσουν αξιόπιστες στρατηγικές εξόδου από τις πολιτικές ενίσχυσης της εγχώριας ζήτησης και να εφαρμόσουν πολιτικές που θα κατατείνουν στη μείωση των ελλειμμάτων του δημόσιου τομέα τους. Αντίθετα, η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας θα στηριχθεί και πάλι στη δυναμική ανάκαμψη των αναπτυσσόμενων χωρών και κυρίως της Κίνας, λόγω της αποτελεσματικότητας των μέτρων που υιοθέτησαν μέχρι σήμερα. Ωστόσο ερωτηματικό παραμένει η συνέχιση της υψηλής ανάπτυξης και αυτών των οικονομιών τα επόμενα έτη, καθώς η βιωσιμότητά της εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ζήτηση για τα προϊόντα τους στις αγορές των αναπτυγμένων οικονομιών. Για αυτό τον λόγο, κρίνεται αναγκαία η τόνωση της εγχώριας ζήτησης αυτών των πλεονασματικών χωρών, με την στήριξη και της κυμαινόμενης συναλλαγματικής ισοτιμίας των νομισμάτων τους. Με αυτά τα δεδομένα, το ΔΝΤ προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ το 2010:

α) Κατά 2,7% για τις ανεπτυγμένες χώρες (από 2,6% που προέβλεπε τον Ιούλ.’10), ενώ το 1ο 6μηνο.΄10 το ΑΕΠ σε αυτές τις οικονομίες αυξήθηκε κατά 3½%.

β) Κατά 7,1% το 2010 ) για τις αναδυόμενες οικονομίες, από 6,8% που προέβλεπε τον Ιούλ.’10.

γ) Κατά 4,8% και για την παγκόσμια οικονομία (από 4,6%), από 5 ¼% που σημειώθηκε το 1ο 6μηνο.΄10.

Επίσης, προβλέπει αύξηση του όγκου του παγκόσμιου εμπορίου κατά 11,4% το 2010, λόγω κυρίως της υψηλής αύξησης των εξαγωγών των ανεπτυγμένων οικονομιών κατά 11,0%, αλλά και των αναδυόμενων οικονομιών κατά 11,4% αντίστοιχα. Όσον αφορά τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ για το 2011, αυτές έχουν ως ακολούθως: Η αύξηση του ΑΕΠ στις ανεπτυγμένες οικονομίες εκτιμάται τώρα στο 2,2%, στις αναπτυσσόμενες οικονομίες κατά 6,4% και του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά 4,2%. Η αύξηση του παγκόσμιου εμπορίου το 2011 εκτιμάται στο 7,0%. Γενικά, το ΔΝΤ προβλέπει επιβράδυνση του αυξητικού ρυθμού της οικονομικής δραστηριότητας το 2ο 6μηνο.΄10 και το 1ο 6μηνο.΄11. Όσον αφορά τον πληθωρισμό, το ΔΝΤ θεωρεί ότι οι πληθωριστικές πιέσεις έχουν εξαλειφθεί στις αναπτυγμένες οικονομίες, καθώς ο πληθωρισμός εκτιμάται στο 1,4% το 2010 και 1,3% το 2011, ενώ στις αναπτυσσόμενες ο πληθωρισμός εκτιμάται στο 6,2% το 2010 και στο 5,2% το 2011. Η ανάκαμψη στο 1ο 6μηνο.’10 στηρίχθηκε στην αυξητική πορεία των αποθεμάτων, στην διαφαινόμενη εξομάλυνση του χρηματοπιστωτικού συστήματος και στα μέτρα ενίσχυσης της ζητήσεως μέσω της νομισματικής και της δημοσιονομικής πολιτικής που ελήφθησαν σχεδόν σε όλες τα χώρες του κόσμου για να διευκολυνθεί η έξοδος των οικονομιών από τη βαθειά ύφεση του 1ου 6μήνου.’09. Όσον αφορά τις ΗΠΑ, η ταχεία ανάκαμψη της οικονομίας το 1ο 6μηνο.΄10 στηρίχθηκε στο ισχύον σημαντικό δημοσιονομικό πακέτο μέτρων στήριξης της οικονομίας, αλλά και στην εξαιρετικά χαλαρή και αποτελεσματική νομισματική πολιτική. Ωστόσο, ήδη από το 2ο 3μηνο.΄10, η αύξηση του ΑΕΠ επιβραδύνθηκε έναντι του 1ου 3μηνου.΄10, ενώ περαιτέρω επιβράδυνση αναμένεται τα επόμενα 3μηνα λόγω κυρίως της αναμενόμενης επιβράδυνσης της κατανάλωσης. Όσον αφορά την κατανάλωση, το ΔΝΤ σημειώνει ότι: α) ο καθαρός πλούτος των νοικοκυριών έχει μειωθεί, β) συνεχίζεται η πτωτική πορεία της αγοράς ακινήτων, ενώ γ) και η αγορά εργασίας συνεχίζει να αποτελεί αρνητικό παράγοντα, καθώς το ποσοστό ανεργίας προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 9,7% το 2010 και 9,6% το 2011, από 9,3% το 2009. Το ΔΝΤ προβλέπει τώρα αύξηση του ΑΕΠ των ΗΠΑ κατά 2,6% και 2,3% το 2010 και 2011 αντίστοιχα. Εκτιμά δηλαδή ότι η ανεργία δεν θα μειωθεί ούτε το 2011, παρά την ικανοποιητική ανάπτυξη της οικονομίας. Ήδη η FED σχεδιάζει να λάβει αποφασιστικά νέα μέτρα ποσοτικής ενίσχυσης της ρευστότητας, κυρίως για να αποτρέψει αυτό το εξαιρετικά αρνητικό ενδεχόμενο.

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki