Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Φόροι μέχρι τελικής πτώσης

Εκρηκτικό κοκτέιλ με αυξήσεις φόρων και επιβολή ειδικών τελών σε όλο το φάσμα της κατανάλωσης που θα πλήξουν τα νοικοκυριά περιλαμβάνει το πακέτο των παρεμβάσεων στην έμμεση φορολογία για το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης.

Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών το 2015 αποκάλυψε ότι έρχονται νέες αυξήσεις στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης και σε προϊόντα στα οποία η φορολογία βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα, όπως είναι τα οινοπνευματώδη και τα καπνικά.

Στο πακέτο μέτρων ύψους 5,4 δισ. ευρώ που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση με τους δανειστές, όπως αναφέρεται στην έκθεση της Κομισιόν το 1% του ΑΕΠ (1,8 δισ. ευρώ) θα προέλθει από το ασφαλιστικό, 1% του ΑΕΠ από τη φορολογία εισοδήματος καθώς και: 0,25% του ΑΕΠ από αλλαγές στον ΦΠΑ, 0,75% από προσαρμογές στο σύστημα αμοιβών στο Δημόσιο, στη φορολογία ΙΧ, τους φόρους κατανάλωσης (κυρίως στα προϊόντα ενέργειας), τα αλκοολούχα ποτά και τον καπνό.

Ειδικότερα, οι παρεμβάσεις που θα γίνουν μετά την επίτευξη συμφωνίας με τους θεσμούς για το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης του τρίτου ελληνικού μνημονίου είναι:

Αλλαγή της κλίμακας φορολογίας εισοδήματος με μικρότερο αφορολόγητο όριο με στόχο την άντληση πρόσθετων εσόδων 1,8 δισ. ευρώ.

Αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ στο 24% από 23%. Από την αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ κατά μια ποσοστιαία μονάδα υπολογίζεται να εισπραχθούν 450 εκατ. ευρώ.

Αύξηση της φορολογίας στην αμόλυβδη, στο υγραέριο και στο φυσικό αέριο.

Αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στον καπνό και τα τσιγάρα.

Αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα αλκοολούχα ποτά.

Αύξηση του τέλους ταξινόμησης των εισαγόμενων αυτοκινήτων και των τελών κυκλοφορίας.

Στην έκθεση της Κομισιόν δεν περιλαμβάνονται και άλλα επιβαρυντικά μέτρα που έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές (και περιλαμβάνονται στο πακέτο των 5,4 δισ.) όπως η επιβολή τέλους στη συνδρομητική τηλεόραση καθώς και στη χρήση διαδικτύου. Επίσης, στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκεται η επιβολή ειδικού τέλους στις τραπεζικές συναλλαγές και στη διαμονή στα ξενοδοχεία.

Εκτός από τα παραπάνω μέτρα η κυβέρνηση αν και αντίθετη ως προς τις απαιτήσεις του ΔΝΤ για τη θεσμοθέτηση επιπλέον μέτρων ύψους 3,6 δισ. ευρώ στην περίπτωση που διαπιστωθούν αποκλίσεις από τους δημοσιονομικούς στόχος έχει προτείνει τη δημιουργία αυτόματου συστήματος περικοπής δαπανών, καθώς και την περαιτέρω περιστολή των φοροαπαλλαγών που έχουν απομείνει. Οι 716 φοροαπαλλαγές που κοστίζουν στον προϋπολογισμό πάνω από 1,5 δισ. ευρώ θα καταργηθούν είτε θα αντικατασταθούν με άμεσες ενισχύσεις στους φορολογούμενους που τις έχουν ανάγκη.

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki