Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Κίνητρα για εξαγωγές αγροτικών προϊόντων

Θέματα ανταγωνιστικότητας της ελληνικής γεωργίας και της ανάγκης στήριξης της εξωστρέφειας των αγροτικών επιχειρήσεων συζητήθηκαν στη συνάντηση της υπουργού  Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κας. Κατ. Μπατζελή με τη διοίκηση του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, χθες στη Θεσσαλονίκη.
Κοινή ήταν η πεποίθηση Υπουργού και ΣΕΒΕ για την ανάγκη δημιουργίας ενός νέου συστήματος ενίσχυσης της εξωστρέφειας μέσω κλαδικών προγραμμάτων προώθησης και προβολής αγροτικών προϊόντων σε στοχευμένες αγορές, με μετρήσιμα αποτελέσματα, αλλά και με ένα ενιαίο μήνυμα αντίληψης από όλους τους εμπλεκόμενους για το στόχο και τη διάρθρωσή τους. Ο ΣΕΒΕ παρουσίασε στην Υπουργό την έρευνα που έχει εκπονήσει το ΙΕΕΣ του Συνδέσμου για τις καλές πρακτικές στήριξης της εξωστρέφειας 21 χωρών καθώς και την πρότασή του για ολοκληρωμένα προγράμματα προβολής-προώθησης Regional marketing. Η Υπουργός ζήτησε τη τεχνογνωσία και τις εξειδικευμένες προτάσεις του ΣΕΒΕ για προγράμματα κλαδικής προώθησης-προβολής, καθώς σκοπός του Υπουργείου είναι η υιοθέτηση τέτοιων προγραμμάτων, με αποφυγή όμως λαθών και αστοχιών που παρατηρήθηκαν σε τέτοια προγράμματα στο παρελθόν.
Ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ κ. Θωμαΐδης τόνισε ότι οι εξαγωγές του κλάδου μπορούν να διπλασιαστούν μέσα σε μια πενταετία,  αρκεί να σχεδιαστεί και να εφαρμοστεί μία στοχευμένη στρατηγική για την εξωστρέφεια του κλάδου.
Καθοριστική παράμετρο της ανταγωνιστικότητας του αγροτικού κλάδου συνιστούν η ποιότητα, τυποποίηση και πιστοποίηση των αγροτικών προϊόντων, αλλά και η  αναγνωρισιμότητα των σημάτων του ΟΠΕΓΕΠ (AGROCERT) στο εξωτερικό. Ως προς τις πολλαπλές πιστοποιήσεις τις οποίες αναγκάζονται να εφαρμόζουν οι Έλληνες εξαγωγείς αγροτικών προϊόντων (agro, globalgap, IFS, κ.ά), με επιπτώσεις στο κόστος και στην ανταγωνιστικότητά τους, επιδίωξη του ΣΕΒΕ αποτελεί η υιοθέτηση ενός ενιαίου ευρωπαϊκού προτύπου, το οποίο θα γίνεται αποδεκτό από όλες τις κοινοτικές αλλά και από τις τρίτες χώρες. Είναι γνωστό άλλωστε ότι σε πολλές περιπτώσεις, αυξημένες απαιτήσεις τρίτων χωρών, υψηλότερες εκείνων που ισχύουν σε κοινοτικό επίπεδο, αλλά και πρόσθετες εθνικές πιστοποιήσεις, συνιστούν μη δασμολογικά εμπορικά εμπόδια εισόδου σε αυτές των ελληνικών (κοινοτικών) προϊόντων. 
Ο ΣΕΒΕ έθεσε στην Υπουργό και ειδικά θέματα που απασχολούν τις αγροτικές επιχειρήσεις, ζητώντας την παρέμβασή της για την αντιμετώπισή τους:
-Κατάργηση ανταποδοτικών τελών υπέρ του Δημοσίου για τη διενέργεια φυτοϋγειονοµικών ελέγχων και ελέγχων ποιότητας-καταλληλότητας
-Eνεργοποίηση του «Εγκεκριμένου Εμπόρου» στον τομέα των οπωροκηπευτικών (Καν. 1580/07)
-Επίσπευση ολοκλήρωσης διαδικασίας εφαρμογής του Πρωτοκόλλου φυτοϋγειονομικών απαιτήσεων εξαγωγής καρπών ακτινιδίου από την Ελλάδα στην Κίνα και Ταϊβάν
-Εθνική Πολιτική για την ΦΕΤΑ ως ΠΟΠ προϊόν
-Υψηλοί εισαγωγικοί δασμοί σε τρίτες χώρες για την εισαγωγή κομπόστας.
-Περιορισμοί στον τόπο εγκατάστασης των επιχειρήσεων τυποποίησης βρώσιμης ελιάς ΠΟΠ Χαλκιδικής και Καλαμών
-Προβλήματα εφαρμογής της νέας υποχρέωσης έκδοσης δελτίου-αποστολής τιμολογίου από επιτηδευματία-αγοραστή αγροτικών προϊόντων.
-Έγκαιρη διασφάλιση επάρκειας φορτηγών αυτοκινήτων-ψυγείων για τη μεταφορά εξαγόμενων θερινών οπωροκηπευτικών σε ανταγωνιστικό κόστος.

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki