Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Κόσμος

Οι άγιες επενδύσεις

Είναι γνωστό ότι ο Πάπας Φραγκίσκος έχει ιδιαίτερες ευαισθησίες, όταν πρόκειται για ζητήματα οικονομική διαχείρισης. «Αν εμείς δεν ξέρουμε πώς να φυλάξουμε το χρήμα, που το βλέπουμε, πώς μπορούμε να φυλάξουμε τις ψυχές των πιστών, που δεν βλέπουμε;», διερωτάται ο Ποντίφικας. Δεν είναι ωστόσο εύκολο, ούτε ακόμη και για τον προκαθήμενο της καθολικής εκκλησίας, να θέσει υπό έλεγχο τα έσοδα και τις δαπάνες του Βατικανού. Ένα νέο οικονομικό σκάνδαλο συγκλονίζει εδώ και λίγο καιρό το Βατικανό. Αρχές Οκτωβρίου σε έφοδο αστυνομικών στα γραφεία της Γραμματείας του Κράτους, της ανώτατης υπηρεσίας της Ρωμαϊκής Κουρίας, κατασχέθηκε πλήθος υπολογιστών και εγγράφων. Μια μέρα αργότερα το ιταλικό περιοδικό L´ Espresso δημοσίευσε απόρρητο έγγραφο της χωροφυλακής του Βατικανού, το οποίο αναφέρει ότι πέντε υψηλόβαθμοι συνεργάτες της Κουρίας τέθηκαν σε διαθεσιμότητα. Ανάμεσά τους και ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Οικονομικής Εποπτείας του Βατικανού AIF. «Το άγιο κραχ», έγραφε η La Repubblica Αφορμή για την έφοδο της αστυνομίας ήταν, σύμφωνα με ιταλικά μέσα ενημέρωσης, μια άκρως αμφιλεγόμενη αγορά ακινήτου στο Λονδίνο για καθαρά κερδοσκοπικούς λόγους, το οποίο στοίχισε μεταξύ 150 -180 εκατομμύρια ευρώ. Τα χρήματα προήλθαν, όπως όλα δείχνουν, από χρηματικές δωρεές πιστών. Και σαν να μην έφθαναν αυτά, μια εβδομάδα αργότερα, το βιβλίο του γνωστού δημοσιογράφου Τζιανλουίτζι Νούτσι αποκάλυπτε ότι το Βατικανό βρίσκεται ένα βήμα πριν από την πτώχευση. Όπως γράφει ο Ιταλός δημοσιογράφος, ο οποίος έχει αποκαλύψει ουκ ολίγα σκάνδαλα της καθολικής εκκλησίας, την ώρα που οι μισθολογικές δαπάνες διογκώνονται, τα έσοδα συρρικνώνονται. O Τζιανλουίτζι Νούτσι κάνει στο βιβλίο του λόγο για ένα, εκτός ελέγχου, πελατειακό κράτος στο Βατικανό. «Το άγιο κραχ», έγραφε στο πρωτοσέλιδό της προ ημερών η εφημερίδα La Repubblica. Γνώστες όσων συμβαίνουν στο Βατικανό δηλώνουν ότι παρά τα διάφορα σκάνδαλα που έχουν διασύρει το μικρό ανεξάρτητο κράτος διεθνώς, δεν έχουν θεσμοθετηθεί ελεγκτικά όργανα, που θα ήταν σε θέση να προλάβουν ή να αποτρέψουν οικονομικές συμφορές. Σύμφωνα μάλιστα με τον ειδικό σε ζητήματα Βατικανού Ιάκοπο Σκαραμούτσι η αμφιλεγόμενη αγορά του ακινήτου στο κέντρο του Λονδίνου δεν ήταν τελικά καν επικερδής για την Ρωμαϊκή Κουρία.

Φούσκες...

Οι Γερμανοί γνωρίζουν τι σημαίνει φούσκα ακινήτων κυρίως από τα μέσα ενημέρωσης, βλέποντας τι συνέβη τα προηγούμενα χρόνια στην Ισπανία: αναγκαστικοί πλειστηριασμοί, ανεργία, επιστροφή στο πατρικό σπίτι για πολλούς Ισπανούς και υπερχρέωση των πολιτών. Βεβαίως η κατάσταση στην Ισπανία δεν συγκρίνεται με την αντίστοιχη γερμανική. Οι Γερμανοί είναι λιγότερο χρεωμένοι, αποταμιεύουν περισσότερο και δεν ρισκάρουν τόσο πολύ οικονομικά. Επιπλέον η γερμανική οικονομία πατάει σε πιο γερά θεμέλια. Παρόλα αυτά υπάρχουν ορισμένες παραλληλίες με την ισπανική κρίση, η οποία κορυφώθηκε το 2012, με την ΕΕ να παρεμβαίνει τελικά χορηγώντας δάνεια προκειμένου να αποτραπεί η κατάρρευση των ισπανικών τραπεζών. Ένα κοινό στοιχείο είναι ότι η γερμανική κυβέρνηση παρατηρεί σιωπηρά πως –κυρίως ξένοι- επενδυτές υπερθερμαίνουν τη γερμανική αγορά ακινήτων. Και υπάρχουν ακόμη πολλοί που δεν αναγνωρίζουν την επικίνδυνη εξέλιξη –πρωτίστως η Deutsche Bank, η οποία διαπιστώνει μεν σε μελέτες της ότι οι τιμές των ακινήτων αυξήθηκαν στη Γερμανία κατά 50% από το 2009, ωστόσο ισχυρίζεται ότι αυτό δεν συνιστά πρόβλημα. Η ίδια τράπεζα επιχειρούσε να προσελκύσει επενδυτές στην ισπανική αγορά ακινήτων το 2007 και έπεσε έξω στις εκτιμήσεις της. Έναν χρόνο αργότερα έσκασε η «φούσκα» με καταστροφικές συνέπειες για την Ισπανία. Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Γερμανικών Υποθηκοφυλακείων, μόνο το 2017 διατέθηκαν σχεδόν 60 δις ευρώ για αγορές γερμανικών ακινήτων.Στην Ισπανία η κρίση στην αγορά ακινήτων κατέστρεψε κυρίως την αγορά δανείων. Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί με παρόμοιο τρόπο στη Γερμανία επειδή το ποσοστό ιδιωτικού και δημόσιου χρέους είναι αισθητά χαμηλότερο συγκριτικά με την Ισπανία. Ωστόσο, ο γερμανικός τραπεζικός τομέας, που διανύει φάση εξασθένησης εδώ και αρκετά χρόνια, διατρέχει κίνδυνο. Κατά κύριο λόγο καλούνται να θωρακιστούν τα ταμιευτήρια. Στην Ισπανία από τα περίπου 40 ταμιευτήρια που υπήρχαν προ κρίσης, η συντριπτική τους πλειοψηφία μετεξελίχθηκαν σε τράπεζες, συγχωνεύθηκαν ή εκκαθαρίστηκαν.νήτων. Ένα στα δύο ευρώ δαπανήθηκε από αλλοδαπούς. «Πολλοί εξ αυτών είναι Ισπανοί», επισημαίνει ο Γκέοργκ Άμπεγκ, δικηγόρος του δικηγορικού γραφείου Rödl & Partner στη Μαδρίτη. Οι Ισπανοί επενδύουν εδώ και αρκετά χρόνια κατά προτίμηση στο Βερολίνο. «Όταν στην Ισπανία κορυφώθηκε η κρίση, μεταφέρθηκαν στη Γερμανία, όπου το επίπεδο τιμών ήταν συγκριτικά χαμηλό», αναφέρει ο γερμανός δικηγόρος. Την ίδια ώρα και Αμερικανοί αναζητούν πιο ασφαλή επενδυτική λύση στη Γερμανία, προσπαθώντας να ξεπεράσουν το σοκ μετά την κατάρρευση της αγοράς ακινήτων στις ΗΠΑ. Ξένοι επενδυτές συνέβαλαν σημαντικά στη βαθμιαία υπερθέρμανση της ισπανικής αγοράς ακινήτων 20 χρόνια πριν. Ο πρώην πρωθυπουργός Χοσέ Μαρία Αθνάρ δήλωνε τότε ικανοποιημένος –όπως σήμερα η γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ- για το γεγονός ότι με αυτόν τον τρόπο γνώρισε άνθηση ο κατασκευαστικός τομέας και έπεφτε η ανεργία.

Κτίζουν 15.000 σπίτια για πλούσιους

Η φυγή κεφαλαίων από την Ελλάδα και τις άλλες χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου και η αναζήτηση ασφαλούς καταφυγίου στην αγορά ακινήτων του Λονδίνου οδηγεί σε έκρηξη του τομέα πολυτελών κατοικιών σύμφωνα με έκθεση της εταιρείας συμβούλων EC Harris. Σύμφωνα με την έκθεση, τα παχιά πορτοφόλια από την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία κ.ά. τοποθετούνται μαζικά στην αγορά πολυτελούς κατοικίας του Λονδίνου. Ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη περί τις 125 αναπτύξεις για την κατασκευή 15.000 κατοικιών μέχρι το 2021, έναντι συνολικής επένδυσης 38 δισ. στερλινών. Χάρη στους πλούσιους του ευρωπαϊκού Νότου και των Αράβων, η αγορά πολυτελών κατοικιών της βρετανικής πρωτεύουσας καλπάζει, την ίδια στιγμή που άλλοι τομείς (όπως οι φθηνότερες κατοικίες) εμφανίζουν εικόνα στασιμότητας Το 2016 αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί 3.800 κατοικίες, αριθμός επταπλάσιος από τις 500 κατοικίες που κατασκευάστηκαν φέτος. Μέσα σε ένα μόλις χρόνο, τα κατασκευαστικά έργα εκτινάχθηκαν κατά 70%.

Φοιτητικές εστίες και ξενοδοχεία

Ο σουηδικός όμιλος επίπλων IKEA σχεδιάζει να κατασκευάσει αλυσίδα αποτελούμενη από 100 τουλάχιστον οικονομικά ξενοδοχεία σε όλη την Ευρώπη Η εταιρεία Inter IKEA αναζητεί σε όλες της Ευρωπαϊκές χώρες οικόπεδα για ανέγερση δημοκρατικών ξενοδοχείων, γράφει η Financial Times παραπέμποντας σε τοπ-μάνατζερ της σουηδικής εταιρείας. Στις ονομασίες των ξενοδοχείων δεν θα χρησιμοποιείται η ονομασία IKEA και για την διοίκηση της αλυσίδας η σουηδική εταιρεία θα καλέσει έναν από τους υπάρχοντες ξενοδοχειακούς φορείς εκμετάλλευσης, πληροφορεί η πηγή της εφημερίδας. Εκτός από τα ξενοδοχεία η IKEA σχεδιάζει να κατασκευάσει φοιτητικές εστίες.

Επενδύσεις με απόδοση 6%

Σε μία από τις κατηγορίες ακινήτων που χαρακτηρίζονται από σταθερές αποδόσεις σε ένα λίαν αρνητικό περιβάλλον, εξελίσσεται ο κλάδος των ξενοδοχείων, καθώς σύμφωνα με έρευνα της IPD (International Property Database), τα ξενοδοχειακά ακίνητα στην Ευρώπη προσέφεραν αποδόσεις της τάξεως του 6% κατά το 2011, συνεχίζοντας την πορεία μετάβασής τους από μία «εναλλακτική μορφή επένδυσης» σε μία από τις πλέον δημοφιλείς επιλογές. Ολο και περισσότεροι επενδυτές προσελκύονται στα συγκεκριμένα ακίνητα, καθώς τα ξενοδοχεία προσφέρουν ροή εσόδων μακροπρόθεσμα, χωρίς βέβαια να παραβλέπουν τον παράγοντα της ποιότητας και της τοποθεσίας κάθε ξενοδοχείου. Πάντως, οι αποδόσεις των ξενοδοχείων εξακολουθούν να υπολείπονται των λοιπών κατηγοριών του κλάδου, όπως τα γραφεία και τα εμπορικά κέντρα, που κατά το 2011 προσέφεραν στους επενδυτές μέση απόδοση της τάξεως του 6,6%. Σύμφωνα όμως με την IPD, οι μακροπρόθεσμες αποδόσεις των ξενοδοχειακών ακινήτων υπερτερούν των υπολοίπων ακινήτων, καθώς διαμορφώνονται (για περίοδο 10 ετών) σε 7,4%, έναντι 6%. Αντίστοιχα, σε επίπεδο πενταετίας, οι αποδόσεις των ξενοδοχείων ανέρχονται σε 5,1%, έναντι 3,5% των υπολοίπων ακινήτων. Μία από τις βασικές αιτίες για το γεγονός αυτό, είναι η μικρότερη ευαισθησία που εμφανίζει η αγορά των ξενοδοχείων σε έντονες διακυμάνσεις, κάτι που δεν ισχύει με τις αγορές γραφείων και εμπορικών καταστημάτων

. Από τις 11 χώρες που εξέτασε η IPD, η Μεγ. Βρετανία αποτέλεσε την πιο δυναμική αγορά, προσφέροντας ετήσια απόδοση (υπολογισμός με βάση το τοπικό νόμισμα) της τάξεως του 10,4%, με τις αξίες των ξενοδοχείων της χώρας να ενισχύονται κατά 3,7%. Ενας από τους λόγους της πρωτοκαθεδρίας της χώρας είναι και η εξαιρετική αγορά του Λονδίνου. Μετά τη Μεγ. Βρετανία, ακολούθησαν κατά σειρά η Γαλλία και η Γερμανία, προσφέροντας ετήσιες αποδόσεις ύψους 9,3% και 4,9%, αντίστοιχα. Μάλιστα, η Γαλλία κατατάσσεται στην κορυφή των αποδόσεων σε επίπεδο 10ετίας με ποσοστό της τάξεως του 11%, ενώ η Φινλανδία ξεχωρίζει στην κατηγορία των αποδόσεων 5ετίας με ποσοστό 9,1%. Στον αντίποδα, η Ιταλία εμφάνισε τη χαμηλότερη απόδοση, με απώλειες της τάξεως του -4,9%. Κύριος λόγος ήταν η μείωση των αξιών των ξενοδοχείων, που προσέγγισε το 10,5% κατά το 2011, καθώς η χώρα βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα, άλλαξε κυβέρνηση και εξακολουθεί να μάχεται για την αποφυγή προσφυγής στον μηχανισμό στήριξης που έχουν συστήσει το ΔΝΤ και η Ευρωπαϊκή Ενωση.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki