Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Κόσμος

Ιδιοκτήτης με θεϊκή βούλα

Το Βατικανό έδωσε στη δημοσιότητα για πρώτη φορά πληροφορίες σχετικά με τις συμμετοχές του σε ακίνητα, αποκαλύπτοντας ότι κατέχει περισσότερα από 5.000 ακίνητα. Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Guardian, κατέχει 4.051 ακίνητα στην Ιταλία και περίπου 1.120 στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένων των πρεσβειών της σε όλο τον κόσμο. Συγκεκριμένα η εφημερίδα αναφέρεται σε δυο έγγραφα, μια ενοποιημένη οικονομική κατάσταση για το 2020 για την Αγία Έδρα και ο πρώτος δημόσιος προϋπολογισμός για τη Διοίκηση της Κληρονομιάς της Αποστολικής Έδρας (Apsa), επισημαίνοντας για την τελευταία ότι ένα είδος γενικού λογιστικού γραφείου, διαχειρίζεται ακίνητα και επενδύσεις, πληρώνει μισθούς και ενεργεί ως γραφείο αγορών και τμήμα ανθρώπινου δυναμικού. Βάσει των στοιχείων μόνο το 14% περίπου των ιταλικών ιδιοκτησιών ενοικιάστηκε με τιμές αγοράς, ενώ οι υπόλοιπες ενοικιάστηκαν με μειωμένες τιμές, πολλές σε υπαλλήλους εκκλησιών. Περίπου το 40% ήταν ιδρύματα όπως σχολεία, μοναστήρια και νοσοκομεία. Η Apsa κατέχει ακόμα ακίνητα ως επενδύσεις σε πολυτελείς περιοχές του Λονδίνου, της Γενεύης, της Λωζάνης και του Παρισιού. Ένα κτίριο, στο Νότιο Κένσινγκτον του Λονδίνου, οδήγησε σε τεράστιες απώλειες μετά την αγορά του από τη γραμματεία του Βατικανού ως επένδυση το 2014. Την Τρίτη, ξεκινά στο Βατικανό η δίκη 10 ατόμων συμπεριλαμβανομένου του εξέχοντος καρδινάλιου Angelo Becciu. Κατηγορούνται για οικονομικά εγκλήματα όπως υπεξαίρεση, ξέπλυμα χρήματος, απάτη, εκβιασμό και κατάχρηση εξουσίας, σημειώνει το δημοσίευμα, υπενθυμίζοντας ότι πέρυσι, ο Πάπας Φραγκίσκος απομάκρυνε από τα καθήκοντά του τον υπουργό Οικονομικών του Βατικανού, μεταφέροντάς τα στην Άψα και με επίβλεψη από την SPE. Μια ξεχωριστή ενοποιημένη οικονομική κατάσταση για την Αγία Έδρα που εκδόθηκε το Σάββατο έδειξε έλλειμμα 64,8 εκατομμυρίων ευρώ (55 εκατομμύρια λίρες) το 2020, από ένα έλλειμμα 79,2 εκατομμυρίων ευρώ το 2019. Ο προϋπολογισμός της Αγίας Έδρας περιλαμβάνει την κεντρική διοίκηση της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, γνωστή ως Curia, που επιβλέπει τη διοίκηση της παγκόσμιας εκκλησίας 1,3 δισεκατομμυρίων μελών, τις παγκόσμιες διπλωματικές αντιπροσωπείες και τις επιχειρήσεις των μέσων ενημέρωσης. Η Πόλη του Βατικανού, συμπεριλαμβανομένων των Μουσείων του Βατικανού και της τράπεζας του Βατικανού, έχει ξεχωριστό προϋπολογισμό. Για να καλύψει το έλλειμμα του 2020, περίπου 50 εκατομμύρια ευρώ ελήφθησαν από τον Peter's Pence, ένα ταμείο δωρεών για να βοηθήσει τον Πάπα να πραγματοποιήσει το παγκόσμιο έργο της εκκλησίας. Η πανδημία Covid-19 έπληξε το Βατικανό τα έσοδα σκληρά το 2020 κυρίως λόγω των χαμηλών επισκέψεων στα μουσεία και στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου.

Που θα σταματήσουν;

Περισσότερο από 8% αυξήθηκαν κατά μέσο όρο οι τιμές διαμερισμάτων στη Γερμανία μέσα σε ένα χρόνο διαπιστώνει το Ινστιτούτο Ερευνών για τη Διαμονή στο Αμβούργο για λογαριασμό του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων. Οι τιμές ανά τετραγωνικό φθάνουν πλέον τα 2.030 ευρώ. Η διευθύνων σύμβουλος του γερμανικού ινστιτούτου Κάρολιν Βάντσικ διαπιστώνει ότι στις επτά μεγαλύτερες γερμανικές πόλεις Βερολίνο, Αμβούργο, Μόναχο, Κολωνία, Φρανκφούρτη, Στουτγάρδη και Ντίσελντορφ οι τιμές διαμερισμάτων αυξήθηκαν κατά 9%. Και η τάση αυτή θα συνεχιστεί, εκτιμά η γερμανίδα ειδικός. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία την ίδια στιγμή ανοίγει η ψαλίδα μεταξύ ενοικίων και τιμών αγοράς ακινήτων. Οι τιμές των ενοικίων αυξήθηκαν πέρσι «μόνο» 3,7%. Εδώ και χρόνια οι τιμές των ακινήτων αυξάνονται ποσοστιαία περισσότερο από ότι τα ενοίκια.Η ζήτηση για ακίνητα στις πόλεις παραμένει υψηλή και λόγω των χαμηλών επιτοκίων, τα οποία είναι ιδιαίτερα ελκυστικά για επενδυτές ακινήτων. Όμως και στην αγορά μονοκατοικιών οι τιμές αυξήθηκαν τον τελευταίο χρόνο κατά μέσο ώρα 7,4% με την τιμή του τετραγωνικού να φθάνει τα 2.670 ευρώ. Στις επτά μεγαλύτερες γερμανικές πόλεις η τιμή του τετραγωνικού είναι πάνω από τη διπλάσια του μέσου όρου και αγγίζει τα 6.100 ευρώ. Στο επίκεντρο της έρευνας του Ινστιτούτου Ερευνών για τη Διαμονή βρέθηκαν ακίνητα μεσαίας κατηγορίας και εξοπλισμού, ηλικίας 30 ετών που προσφέρονται προς πώληση ή ενοίκιο στη μηχανή αναζήτησης Immobilienscout24.de. Τα διαμερίσματα είχαν κατά μέσο όρο 3 δωμάτια και εμβαδό 80 τετραγωνικά ενώ οι μονοκατοικίες 130 τετραγωνικά. Σύμφωνα με το Γερμανικό Ινστιτούτο οι ανοδικές τιμές των ακινήτων οφείλονται στα φθηνά στεγαστικά δάνεια και την οικονομική ανάπτυξη στη Γερμανία. Στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας δείχνουν ότι τη δεκαετία 2008-2018 οι τιμές των ακινήτων αυξήθηκαν κατά 50%. Το Ινστιτούτο Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών Empirica εκτιμά ότι υπάρχει κίνδυνος φούσκας διότι οι τιμές των ακινήτων απομακρύνονται πολύ από τα μεσαία εισοδήματα και κατά συνέπεια τις οικονομικές δυνατότητες του μέσου πολίτη. Ακόμα και η πάντα μετριοπαθής γερμανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Bundesbank) θεωρεί ότι οι τιμές των ακινήτων είναι μέχρι και 30% υψηλότερες από ότι μπορεί να εξηγηθεί βάσει των οικονομικών στοιχείων.

Φούσκα α λα γερμανικά;

435.000 ευρώ για 50 τετραγωνικά σε κεντρική τοποθεσία στο Μόναχο; Συνηθισμένη περίπτωση. 950.000 ευρώ για ένα εξοχικό στην ειδυλλιακή λίμνη Άμερζεε, νότια της βαυαρικής πρωτεύουσας; Αυτονόητο. Αλλά ακόμη και στο θρυλικό Κρόιτσμπεργκ, την άλλοτε εναλλακτική συνοικία του Βερολίνου, οι τιμές πώλησης των ακινήτων φτάνουν σε δυσθεώρητα ύψη, κάτι που επιβαρύνει αντιστοίχως και τους ενοικιαστές. Σε μία γειτονιά που πριν από 15-20 χρόνια προσέφερε φθηνή στέγη, θεωρείται πλέον συνηθισμένο ενοίκιο γύρω στα 1.800 ευρώ για ένα άνετο διαμέρισμα πέντε δωματίων.

 

Σύμφωνα με τελευταία στοιχεία για την αγορά ακινήτων στη Γερμανία, που αφορούν το τρίτο τρίμηνο του 2018 και δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung του Μονάχου, οι τιμές των ακινήτων αυξήθηκαν κατά 12% μέσα σε έναν χρόνο. Το Μόναχο παραμένει η πιο ακριβή πόλη της Γερμανίας στην αγορά ακινήτων, ενώ αυξημένες τιμές καταγράφουν επίσης το Βερολίνο, το Αμβούργο, η Στουτγάρδη, η Φρανκφούρτη, το Ντίσελντορφ και η Κολωνία.Οι τιμές των ενοικίων στις επτά μεγαλύτερες πόλεις της Γερμανίας θα συνεχίσουν να αυξάνονται", δηλώνει στη Süddeutsche Zeitung ο Μίχαελ Φόιγκτλεντερ, συνεργάτης του Ινστιτούτου της Γερμανικής Οικονομίας (ΙW) στην Κολωνία. Το ίδιο πιστεύει ο Ράινερ Μπράουν, επικεφαλής της εταιρίας συμβούλων Empirica, ο οποίος μάλιστα εκτιμά ότι οι μεγαλύτερες αυξήσεις θα γίνουν στο Βερολίνο, ενώ το Μόναχο θα αρχίσει να σταθεροποιείται.

 

Από την άλλη πλευρά, υποστηρίζει, πόλεις όπως το Μόναχο και η Στουτγάρδη θα μειώσουν αισθητά τις τιμές τους μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια ή και νωρίτερα. Ο Μπράουν αιτιολογεί τη θεωρία του ως εξής: "Πολλοί έχουν επενδύσει σε ακίνητα μόνο και μόνο γιατί ήθελαν να εκμεταλλευθούν τους ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους των στεγαστικών δανείων τα τελευταία χρόνια. Υπολογίζουν ότι οι τιμές των ακινήτων αυξάνονται συνεχώς, αν και οι τιμές των ενοικίων δεν ακολουθούν τους ίδιους αυξητικούς ρυθμούς. Αλλά όταν ανέβουν και πάλι τα επιτόκια ή επιβραδυνθεί η ανάπτυξη της οικονομίας, οι τιμές των ακινήτων μπορεί να μειωθούν ακόμη και κατά 30%".

 

Αυτή τη στιγμή πάντως ο Μπράουν είναι ο μόνος που διατυπώνει μία τέτοια πρόβλεψη. Οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι τα ακίνητα αποτελούν περιζήτητη επένδυση ελλείψει αξιόπιστων εναλλακτικών λύσεων- κάτι που προφανώς οφείλεται και στην πολιτική χαμηλών επιτοκίων που ακολουθούν οι γερμανικές τράπεζες. Επιπλέον εμφανίζονται όλο και περισσότεροι αγοραστές από το εξωτερικό, οι οποίοι συμβάλουν στην άνοδο των τιμών. Και παρότι κατασκευάζονται ή ανακαινίζονται όλο και περισσότερες κατοικίες, η προσφορά δεν μπορεί ακόμη να καλύψει την ζήτηση.

Αντιμέτωποι με νέα φούσκα;

Τα ακίνητα στο Χονγκ Κονγκ είναι τα πιο υπερτιμημένα σε όλο τον κόσμο. Υπάρχει, μάλιστα, μεγάλος κίνδυνος να σκάσει η «φούσκα» που έχει δημιουργηθεί. Αυτό αναφέρει η καθιερωμένη ετήσια έκθεση της UBS, η οποία εξετάζει την αγορά ακινήτων σε είκοσι μεγαλουπόλεις. Από αυτές η μοναδική στην οποία υπάρχουν υποτιμημένα ακίνητα είναι το Σικάγο. Εκτός από το Χονγκ Κονγκ υπερτιμημένα ακίνητα υπάρχουν και σε άλλες μεγάλες πόλεις: Μόναχο, Τορόντο, Βανκούβερ, Αμστερνταμ, Λονδίνο, Στοκχόλμη, Παρίσι, Σαν Φρανσίσκο, Φρανκφούρτη και Σιδνεϊ. Στο Λος Αντζελες, στη Ζυρίχη, στο Τόκιο, στη Γενεύη και στη Νέα Υόρκη υπάρχει μικρή υπερτίμηση ακινήτων. Αντίθετα, στη Βοστώνη, στη Σιγκαπούρη και στο Μιλάνο οι τιμές θεωρούνται κανονικές.

 

Σύμφωνα με τους αναλυτές, υπάρχει μεγάλο εύρος όσον αφορά τις αυξήσεις που παρατηρούνται στις τιμές των ακινήτων στις προαναφερθείσες μεγαλουπόλεις. Τα τελευταία πέντε χρόνια ο μέσος όρος αύξησης φθάνει το 35%. Επίσης, οι αναλυτές υπογραμμίζουν ότι το να δημιουργούνται «φούσκες» στην αγορά ακινήτων διεθνώς είναι συνηθισμένο φαινόμενο. Μάλιστα, επισημαίνουν ότι «φούσκα είναι η εσφαλμένη αποτίμηση ενός περιουσιακού στοιχείου σε μεγάλο βαθμό και για μεγάλο χρονικό .

 

διάστημα». Ενα από τα χαρακτηριστικά αυτού του φαινομένου έχει να κάνει με το ότι οι τιμές των ακινήτων εμφανίζουν τεράστια απόκλιση από τους μισθούς και τα ενοίκια στην εκάστοτε πόλη.

 

Επίσης, ένα ακόμα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό είναι η έντονη οικοδομική δραστηριότητα ή ο τραπεζικός υπερδανεισμός για την ανέγερση κατοικιών ή κτιρίων επαγγελματικής χρήσης.

 

Οπως επισημαίνει ο Μαρκ Χέφελε, επικεφαλής του τμήματος επενδύσεων στην UBS Global Wealth Management, «πρέπει να είμαστε προσεκτικοί όταν κάνουμε συγκρίσεις». Και προσέθεσε: «Σε αρκετά διεθνή οικονομικά κέντρα υπάρχει κίνδυνος να σκάσει η “φούσκα” στην αγορά ακινήτων, αλλά δεν είναι δυνατόν να συγκρίνουμε τη σημερινή κατάσταση με ό,τι ίσχυε προτού ξεσπάσει η κρίση».

 

Διεθνές οικονομικό και επιχειρηματικό κέντρο είναι και το Χονγκ Κονγκ όπου παρατηρούνται οι πιο μεγάλες διαφορές στις τιμές. Από το 2012 έως σήμερα, οι τιμές στην αγορά ακινήτων καταγράφουν άνοδο της τάξεως του 10%, ετησίως. Παρότι οι αρμόδιες αρχές έχουν λάβει μέτρα για να αποθερμανθεί η αγορά τα αποτελέσματα δεν είναι θετικά. Μάλιστα, έχει αναφερθεί ότι οι περιορισμοί που θέτουν οι Αρχές δεν αφορούν τους τοπικούς αγοραστές, αλλά τους ξένους. Οσον αφορά τις καναδικές μεγαλουπόλεις, η UBS επισημαίνει ότι οι φόροι που επιβλήθηκαν στους ξένους αγοραστές δεν ανέκοψαν την αύξηση των τιμών στο Βανκούβερ. Αντίθετα, μείωσαν το επενδυτικό ενδιαφέρον για αγορά ακινήτων στο Τορόντο.

 

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο κίνδυνος να σκάσει η «φούσκα» είναι μικρότερος απ’ ό,τι το 2006. Στη Μεγάλη Βρετανία παρατηρείται στασιμότητα στην αγορά ακινήτων του Λονδίνου λόγω της πολιτικής αστάθειας ενόψει Brexit αλλά και της αυξημένης φορολογίας για τους ξένους. Επιπλέον, στη στασιμότητα των τιμών στο Λονδίνο συμβάλλει και το γεγονός ότι υπάρχει ζωηρό ενδιαφέρον από επενδυτές που αγοράζουν ακίνητα με στόχο την ενοικίασή τους. Τέλος, στην Ελβετία οι αυστηρότεροι κανόνες στην αγορά στεγαστικών δανείων σε συνδυασμό με τη διαθεσιμότητα διαμερισμάτων προς ενοικίαση λειτουργούν ανασχετικά ως προς τη μεγάλη αύξηση των τιμών.

 

Οι Τούρκοι στην Ελλάδα

Το ενδιαφέρον των Τούρκων για ελληνικά ακίνητα είναι μεγάλο. Οι λόγοι ποικίλλουν και οφείλονται είτε στην πολιτική αστάθεια στην Τουρκία, είτε στις ανησυχίες για τη σταθερότητα της τουρκικής λίρας, είτε απλά στο γεγονός ότι η Ελλάδα αρέσει πολύ στους Τούρκους. Η Σιμπέλ Αρσικαλίν, μεσίτρια στη Ρόδο, θεωρεί ότι Τούρκοι είναι καλοί πελάτες: «Όταν έρχονται σε μας, λένε ότι θέλουν να κάνουν μια καλή επένδυση. Δεν έχουν σχηματίσει σαφή εικόνα για το πόσο μεγάλο θέλουν να είναι το ακίνητο ή ποια περιοχή το προτιμούν. Προτεραιότητα για αυτούς είναι η ίδια η επένδυση, γιατί εδώ τα χρήματά τους είναι ασφαλή. Το ζητούμενο για αυτούς είναι τα κεφάλαιά τους να πιάσουν τόπο». Οι εύποροι Τούρκοι δεν επενδύουν μόνο στη Ρόδο, αλλά και στη Μύκονο ή την ανατολική Αττική. Σύμφωνα με μεσιτικά γραφεία στην Αθήνα, υπάρχουν πολλοί τούρκοι γιατροί, δικηγόροι και επιχειρηματίες που αγοράζουν ακίνητα σε προάστια της Αττικής, όπως η Γλυφάδα. Ας σημειωθεί ότι σύμφωνα με το ελληνικό δίκαιο κάθε ξένος που αγοράζει ακίνητο 250.000 ευρώ και πάνω αποκτά άδεια παραμονής. Οι Τούρκοι επενδύουν σε ελληνικά ακίνητα επειδή δεν αισθάνονται πια ασφαλείς στην χώρα τους. Οι ενδιαφερόμενοι από τα μικρασιατικά παράλια επενδύουν γιατί φοβούνται να συνεχίσουν τις επενδύσεις στην Τουρκία. Συχνά αναζητούν μικρά ξενοδοχεία και μικρές επιχειρήσεις.. Η Ρόδος έχει ωστόσο και άλλα πλεονεκτήματα για τους Τούρκους επενδυτές εκτός από τη γεωγραφική εγγύτητα στην πατρίδα τους. Όπως και τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα διαθέτει κτηματολόγιο. Ακόμα και η έγκριση του ελληνικού υπουργείου Άμυνας που απαιτείται για ορισμένες αγοραπωλησίες δεν αποτελεί πρόβλημα. Επειδή η Ρόδος βρίσκεται κοντά στα τουρκικά παράλια χρειάζεται ειδική άδεια από το υπουργείο Άμυνας, για την οποία υπολογίζουμε περίπου δύο μήνες. Η διαδικασία ωστόσο είναι τυπική. Μέχρι σήμερα δεν είχαμε αρνητική απάντηση. Που σημαίνει ότι οι Τούρκοι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επενδύσουν χωρίς κανένα πρόβλημα.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki