Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Συμφέρει

Πως δεν θα "λερωθείτε" απο την "φούσκα"

Οι περισσότεροι ειδικοί λένε ότι μία αγορά "φούσκα" την καταλαβαίνει κανείς μόνο όταν "σκάσει". Αν και -τουλάχιστον-αυτή η κρίση είχε δείξει σημάδια τουλάχιστον τρία χρόνια πριν σπάσει εν τούτοις ο περισσότερος κόσμος καταλαβαίνει τι σημαίνει όταν αρχίσει να μετρά απώλειες. Το realestatenews.gr προσπάθησε με όσο το δυνατόν απλό τρόπο να εξηγήσει τι είναι μία αγορά φούσκα και πως εκδηλωνεται στην οικονομία.

Μια "αγορά φούσκα" είναι μια υπερθερμασμένη αγορά στην οποία υπάρχουν πάρα πολλοί αγοραστές, οι οποίοι είναι πρόθυμοι να αγοράσουν ανεξαρτήτως της τιμής. Ετσι καταγράφεται γρήγορη και απότομη αύξηση των τιμών . Όταν κάποια στιγμή κάποιοι αποφασίσουν να πωλήσουνη όλη διαδικασία εξελίσσεται αντίστροφα καθ΄λως εμφανίζονται πωλητές ανεξαρτήτως τιμήςΑυτή είναι η ώρα για να σκάσει η φούσκα , με τους ανθρώπους που πωλούν σε κατάσταση πανικού. Οι μεγαλύτεροι χαμένοι είναι εκείνοι που αγόρασαν τελευταίοι. Το να διαπιστώσει κανείς ότι μία αγορά έχει τα χαρακτηριστικά "φούσκας" δεν είναι εύκολη υπόθεση -τουλάχιστον στην αρχική της φάση.Στην χρηματιστηριακή αγορά ένα σύμπτωμα είναι η συνεχής και η συμπεριφορά ορισμένων δεικτών απο τους οποίους προκύπτει πόσο υπερτιμημένες είναι εταιρίες και χρηματιστήρια. Στις αγορές ακινήτων , υπάρχουν αναφορές για αύξηση των τιμών κατά 5% ( ή και πολύ περισσότερο ), σε ένα μήνα.Τα σημάδια σε λιγότερο προβεβλημένες αγορές , όπως αυτές που αφορούν τα ομόλογα , εμπορεύματα και νομίσματα , μπορεί να μην είναι τόσο προφανή ,αφού συναρτώνται με την εξέλιξη ειδικών δεικτών.

Ανεξάρτητα απο την αγορά όμως το βασικό σημάδι είναι η συμπεριφορά των αγοραστών και των πωλητών. Αν ξαφνικά μία αγορά μπεί σε συμπεριφορές μαζικής υστερίας τότε αναζητήστε την "φούσκα". Όταν σκάσει η "φουσκα" το μεγαλύτερο πρόβλημα το έχουν αυτοί που κάθονται πάνω και συνήθως είναι εκείνοι που δεν είναι επαγγελματίες της αγοράς. Αυτοί , είναι οι περίφημοι "εγκλωβισμλενοι" της φούσκας του Χρηματιστηρίου του 1999 οι οποίοι μετρούν τις χασούρες τους μέχρι να ανακαλύψουν την επόμενη στάση όπου μοιράζουν λεφτά...

Για να αποφύγετε λοιπόν τις φούσκες η καλύτερη άμυνα είναι η ενημέρωση.Παρακολουθείτε τις αγορές . Πληροφορίες, γνώση , κατανόηση και δημιουργική περιέργεια είναι κρίσιμης σημασίας για να μη "λερωθείτε απο τη φούσκα" που θα σκάσει . Είναι γενικά σκόπιμο να ρευστοποιείται κέρδη και να έχετε μία πολτική διασποράς επενδυτικού κινδύνου , έτσι ώστε να διατηρηθεί σταθερή κατανομή περιουσιακών στοιχείων και να αποφεύγεται η υπερβολική έκθεση στον κίνδυνο.

Επιστροφή στο νοίκι λόγω κρίσης

Η « χρυσή εποχή της ιδιοκατοίκησης » έχει τελειώσειΗ επιστροφή στο νοίκι είναι ενα απο τα αποτελέσματα της κρίσης, των υψηλών τιμών και των στεγαστικών δανείων. Σύμφωνα με μια έκθεση , η εποχή της ιδιοκατοίκησης θα μπορούσε να παρέλθει με εκατομμύρια ανθρώπους  να επιστρέφουν στην ενοικίαση. Ήδη υποστηρίζουν ότι τα πρώτα θύματα θα είναι τα χαμηλά εισοδήματα που δεν έχουν την δυνατότητα αγοράς και πληρωμής των δόσεων των στεγαστικών δανείων. Απο την άλλη πλευρά είναι και εκείνοι που είναι παγιδευμένοι στα ακίνητα που ήδη έχουν αγοράσει και η αξία τους είναι χαμηλότερη απο το δάνειο που έχουν παρει για να τα αγοράσουν. Ενα άλλο πρόβλημα αφορά τις αλλαγές στην χρηματοδότηση αφού οι τράπεζες δεν χρηματοδοτούν  και αυτό σημαίνει ότι θα απαιτηθούν ίδια κεφάλαια που δεν θα έχουν πολλοί να τις καλύψουν. Σύμφωνα με την ίδια έκθεση έως το 2020 , το ποσοστό των ενοικιαστών θα αυξηθεί  .Αντιθέτως, προβλέπει ότι τα ιδιοχρησιμοποιούμενα νοικοκυριά θα μειωθούν . Πρέπει να σημειωθεί ότι το 2007 μόλις το 56% των Γάλλων και το 43% των γερμανικών νοικοκυριών κατοικούσαν στο δικό τους σπίτι. Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα με 81% έχει ένα απο τα υψηλότερα ποσοστά ιδιοκατοίκησης στην Ευρώπη μαζί με την Ισπανία.

"Κάντο με τα πόδια" για κέρδη

Μία καινούργια τάση έχει αρχίσει να εμφανίζεται το τελευταίο καιρό στην αγορά κατοικίας. "Κάντο με τα πόδια" , είναι η ονομασία της και βασίζεται στις δυνατότητες που παρέχει μία γειτονιά στους κατοίκους της να κάνουν τις αγορές με τα πόδια, να έχουν με τον ίδιο τρόπο πρόσβαση σε χώρους διασκέδασης και το κυριότερο: να μπορούν να κάνουν περιπάτους . Όπως λένε μεσίτες στην αγορά έχουν εμφανιστεί αγοραστές οι οποίοι δεν ρωτούν μόνο για τα καλά σχολεία ή για την εγκληματικότητα αλλά και στο τι μπορούν να κάνουν με τα ...πόδια. Φαίνεται, ότι η έλλειψη χώρων πάρκινγκ , το μποτιλιάρισμα αλλά και το κόστος μετακίνησης επανέφερε συνήθειες του παρελθόντος που είχαν χαθεί με την έκρηξη της αγοράς κατοικίας των προαστείων. " Ο καθένας θέλει να ξέρει τώρα πόσο κοντά βρίσκονται στα καταστήματα », λέει ένας μεσίτης ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά μία περίπτωση πελατών που επέλεξαν ένα σπίτι αν και οριακά ακριβότερο απο κάποιο άλλο με μοναδικό κριτήριο την δυνατότητα που πρόσφερε της εύκολης πρόσβασης με τα πόδια στην συνοικιακή αγορά. Αν και η διαφορά της τιμής ήταν περίπου 2% οι αγοραστές έκαναν αυτή την επιλογή θεωρώντας ότι η εγγύτητα θα "απορροφήσει" σε τρία χρόνια το επιπλέον κόστος. " Για πολλούς, το πρόβλημα της κυκλοφοριακής συμφόρησης και το γεγονό ότι να πρέπει να οδηγούν παντού κάνουν την επιλογή αυτή πιο ελκυστική », λέει ένας άλλος μεσίτης που δραστηριοποιείται στην αγορά των νοτίων προαστείων της Αθήνας. Πάντως, δεν χρειάζεται το σπίτι να είναι απαραίτητα στο κέντρο της Αθήνας. Στα περισσότερα προάστεια της πόλης έχουν αναπτυχθεί συνοικιακές αγορές που προσφέρουν όλες τις εναλλακτικές δυνατότητες . Δεν είναι μάλιστα εκείνοι που πιστεύουν ότι όσο ακριβότερη γίνεται η χρήση του ΙΧ τόσο θα εδραιώνεται η νέα τάση.

Οι επενδυτικές στρατηγικές της ύφεσης

Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι η ύφεση δεν φέρνει κέρδη . Λάθος. Υφεση δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν τρόποι για να βγάλετε λεφτά.

Ορισμένοι επενδυτές μπορούν να επωφεληθούν της πτώσης των αγορών από short selling μετοχών, ομολόγων ακόμα και επαγγελματικών ακινήτων. Ουσιαστικά , ένας επενδυτής προσδοκά να πωλήσει και να αγοράσει λόγω της ύφεσης σε χαμηλότερη τιμή . Το πρόβλημα είναι, η τεχνική αυτή κρύβει παγίδες και θα πρέπει να ακολουθείται μόνο από πιο έμπειρους επενδυτές.

Μια άλλη φυλή των επενδυτών χρησιμοποιεί την ύφεσης σαν μια περίοδο που μπορούν να αγοράσουν αξίες σε χαμηλότερες. Πρόκειται για επενδυτική στρατηγική που ακολουθείται σε μετοχες , επιχειρήσεις αλλά και σε ακίνητα. Γνωρίζοντας ότι η ύφεση κάποια στιγμή θα τελειώσει και θα επιστρέψουν οι καλύτερες μέρες αξιοποιούν την ρευστότητα για να αγοράσουν φθηνά και περιμένουν...Η παγίδα κρύβεται στην προοπτική να προκύψουν απρόβλεπτα προβλήματα ρευστότητας.

Υπάρχει ακόμα ένα άλλο είδος του επενδυτή, το οποίος βασίζεται στο χρόνο και ξέρει να περιμενει . Οπαδός της μακροπρόθεσμης επένδυσης που αγοράζει με πολύ μακροπρόθεσμο ορίζοντα.Στην διάρκεια της ύφεσης προσπαρμόζει το επενδυτικό τους χαρτοφυλάκο διασπείρωντας και προσαρμόζωντας τον επενδυτικό κίνδυνο και  κατεβάζοντας τον μέσο κόστος  κτήσης.

Φυσικά για το καθένα ταιρίαζει μία διαφορετική στρατηγική.Πολλοί από εμάς δεν έχουν την πολυτέλεια να περιμένουν πολύ. Ταυτόχρονα , πολλοί επενδυτές δεν έχουν το στομάχι για πιο επικίνδυνες τεχνικές όπως το short selling . Το κλειδί είναι λοιπόν να κατανοήσετε την κατάστασή και στη συνέχεια να επιλέξετε ένα στυλ που λειτουργεί για σας . Για παράδειγμα , αν βρίσκεστε κοντά στη συνταξιοδότηση , η μακροπρόθεσμη προσέγγιση σίγουρα δεν είναι για σας . Αντί λοιπόν να είστε στο έλεος της χρηματιστηριακής αγοράς, η διαφοροποίηση σε άλλα στοιχεία ενεργητικού, όπως ομολογίες, η χρηματαγορά, Ακίνητη περιουσία κ.λπ.είναι περισσότερο χρήσιμα.

Επισκευές που αξίζουν τα λεφτά τους

Η κρίση αλλά και η φορολογία έχει κτυπήσει περισσότερο την αγορα των μεγάλων και πολυτελών ακινήτων. Ένας τρόπος που μπορεί να δώσει αξία στο σπίτι και να δώσει πειρσσότερες πιθανότητες να γίνει επιθυμητό είναι να γίνουν άμεσα ορισμένες ανακαινίσεις και αυτό γιατί το φθινόπωρο θεωρείται η καλύτερη εποχή του χρόνου τόσο για αγορά όσο και για ενοικίαση κατοικίας. Εχει μάλιστα υπολογιστεί ότι πρόκειται για επισκευές που γυρνούν απο 75-85% το χρημάτων στη τιμή μεταπώλησης.

1. Παράθυρα, μπαλκονόπορτες και πόρτα εισόδου. Πρόκειται για την βιτρίνα του σπιτιού αυτό δηλαδή που το κάνει με την πρώτη ματιά είτε απωθητικό είτε ελκυστικό. Η εύκολη λύση είναι το εξωτερικό φρεσκάρισμα. Αρκετά πιο δαπανηρή είναι η αλλαγή τους και η αντικατάσταση τους με αντίστοιχα που εξασφαλίζουν καλύτερη μόνωση . Το συνολικό κόστος θα εξαρτηθεί από τη μάρκα και τον τύπο του παραθύρου επιλέγετε, καθώς και τη δυσκολία της εγκατάστασης. Ενδεχομένως η χρηματοδότηση μπορεί να είναι εφικτή απο το σχετικό πρόγραμμα του ΥΠΕΚΑ

2. Μπάνιο . Ένα μπάνιο με σύγχρονες συσκευές μπορεί να "τραβήξει" το ενδιαφέρον ενός υποψήφιου αγοραστή ενώ ένα μπάνιο με είδη υγιεινής και μπανιέρα που αναδύουν ένα κλίμα εγκατάλειψης σίγουρα είναι απωθητικό.Ένα καλό βάψιμο είναι το πρώτο βήμα .Το αμέσως επόμενο είναι η αντικατάσταση με σύγχρονα είδη υγιεινής αφού ένα ακριβό σπίτι πρέπει να έχει και σύγχρονο μπάνιο. Το κόστος μπορεί να ποικίλλει σημαντικά, ανάλογα με την έκταση της ανακαίνισης .

3. Κουζίνα . Στις περισσότερες περιπτώσεις ο καθοριστικός λόγος στην επιλογή ενός σπιτιού ανήκει στην γυναίκα. Και ποιός είναι ο χώρος της; Η κουζίνα. Για το λόγο αυτό μία ανακατασκευή ή ένα λήφτινγκ είναι απαραίτητη προκειμένου -τουλάχιστον-να είναι αδιάφορη. Εάν έχετε έναν περιορισμένο προϋπολογισμό, η επιλογή μεταξύ στο να ανακαινίσετε ένα μπάνιο ή την κουζίνα θα πρέπει μάλλον γέρνει προς την δεύτερη αν και το κόστος είναι υψηλότερο. Το συνολικό κόστος είναι συνάρτηση του είδους των υλικών , το μέγεθος της αναδιαμόρφωσης και αν προχωρήσετε σε αντικαταστήση για το σύνολο ή μέρος των συσκευών

4. Βασικό υπνοδωμάτιο. Αν και δεν είναι τόσο σημαντικό όσο τα τρία προηγούμενα εντούτοις σε ένα μεγάλο σπίτι μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμο. Το δάπεδο, οι ντουλάπες και ο φωτισμός βοηθούν ...

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki