του Παρατηρητή
Τελικά εγκλωβίστηκε; Προσπαθεί να αποδράσει Ή οδηγεί την Ελλάδα και την Ευρώπη σε πλήρες αδιέξοδο; Ή απλώς πρόκειται περί ενός ελιγμού πολιτικής επιβίωσης απίστευτου κυνισμού με το αίσθημα της αυτοσυντήρησης να κυριαρχεί;
Οι αποφάσεις που ανακοίνωσε το απόγευμα ο κ. Παπανδρέου ήδη κρίθηκαν από τις αγορές. Και φυσικά οι επενδυτές ουδόλως ενδιαφέρονται για την Ελλάδα αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι η προοπτική να τιναχθεί στον «αέρα» η συμφωνία των Βρυξελλών δεν αφήνει κανένα αδιάφορο.
«Ουδέν σχόλιο και για τα δυο ζητήματα. Είμαστε σε επαφές και αναμένουμε επίσημη ενημέρωση από τις ελληνικές αρχές» ήταν η απάντηση της εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Καρολίνας Κότοβα, σε ερώτηση σχετικά με την εξαγγελία του πρωθυπουργού στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ των πρωτοβουλιών του για διεξαγωγή δημοψηφίσματος, αλλά και ανανέωσης της εμπιστοσύνης της Βουλής προς την κυβέρνηση.
Αντίθετα οι αγορές προεξοφλώντας ένα πιθανό αδιέξοδο αντέδρασαν καθοδικά. Ετσι με σημαντική πτώση έκλεισαν οι δείκτες των χρηματιστηριακών αγορών στην Ευρώπη και τη Νέα Υόρκη τη Δευτέρα, όπου οι ανησυχίες για την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη αναζωπυρώθηκαν έπειτα και από την άνοδο των ιταλικών spread. Στην Ευρώπη, οι μετοχές των χρηματοπιστωτικών έκλεισαν στο βαθύ κόκκινο (Deutsche Bank Commerzbank, Credit Agricole, Societe Generale πάνω από -7%). Ανάλογο το κλίμα και στη Γουόλ Στριτ, στο οποίο συνέβαλε και η αίτηση της χρηματοπιστωτικής MF Global να υπαχθεί στο άρθρο 11 του αμερικανικού πτωχευτικού κώδικα. Μεταξύ 4% και 7,5% υποχώρησαν οι μετοχές των Bank of America, Citigroup, Wells Fargo, JPMorgan. Ο DAX στη Φρανκφούρτη έκλεισε με πτώση 3,23% ενώ ο CAC40 στο Παρίσι υποχώρησε κατά 3,16%. Στο Λονδίνο, ο FTSE1000 κατέγραψε πτώση 2,77%.
Και όλα δείχνουν ότι αυτή είναι η αρχή μίας περιόδου αβεβαιότητας που πιθανόν να φθάσει μέχρι τον Ιανουάριο –όταν ο ελληνικός λαός θα κρίνει αν συμφωνεί ή αν διαφωνεί με τις επιλογές του κ. Παπανδρέου. Ακόμα και αυτό όμως , δεν είναι δεδομενο καθως εξίσου ισχυρό είναι το ένστιχτο της αυτοσυντήρησης της κοινοβουλευτικής του ομάδας η οποία βλέπει ότι πλέον το προσδόκιμο της ζωής της μπορεί να μη ξεπερνα τους τρείς μήνες και πλέον μοναδική διέξοδος μπορεί να αποτελεί μία ...ηρωϊκή έξοδος.
Φυσικά στον υπόλοιπο κόσμο ουδείς ενδιαφερεται για την τύχη της κυβέρνησης Παπανδρέου αλλά όλοι ενδιαφέρονται για την τύχη του ευρώ. Αυτό που θα πρέπει να θεωρηθεί σχεδόν ως δεδομένο είναι ότι κανείς στην παγκόσμια οικονομία δεν θα περιμένει τι δημοψήφισμα του Ιανουαρίου. Από σήμερα , θα αρχίσει ένα πρωτόγνωρο πολιτικό και οικονομικό «κατενάτσιο» με αποκλειστικό στόχο να περιοριστούν οι χασούρες. Η Γερμανία, θα προσπαθήσει να κατοχυρώσει τα κέρδη των Βρυξελλών αδιαφορώντας για την τύχη της Ελλάδας. Οι διεθνείς επενδυτές θα προσπαθήσουν να περιορίσουν στο ελάχιστο της απώλειες τους .Οι υπόλοιποι υπερχρεωμένοι της Ευρώπης , να εκμεταλλευτούν το άγχος των δημοψηφισμάτων. Πλέον η θητεία του κ. Παπανδρέου που ξεκίνησε με αφορισμούς είναι πολύ πιθανόν να κλείσει με κατάρες που θα προέρχονται από εκείνους που για δύο ολόκληρα χρόνια στήριξε και ενίσχυσε με τις επιλογές που έκανε. Και όλοι μαζί -συμπεριλαμβανομένου και του ελληνικού λαού- να προσπαθούν να ερμηνεύσουν με βάση τους κανόνες της λογικής τις επιλογές του έλληνα πρωθυπουργού.