Φόροι με τις ευλογίες της ΕΕ
Πέμπτη, 12 Νοέμβριος 2009 16:58
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την απόφασή της για υπαγωγή της Ελλάδας στο καθεστώς για τις χώρες με υπερβολικά ελλείμματα .Αυτό σημαίνει ότι αν το Συμβούλιο διαπιστώσει ότι δεν υπήρξε αποτελεσματική δράση για την εφαρμογή των συστάσεων μείωσης του ελλείμματος, εντός καθορισμένου χρονικού διαστήματος, τότε μπορεί να τις ανακοινώσει δημοσίως. Μετά το Συμβούλιο μπορεί να καλέσει ένα κράτος-μέλος να λάβει εντός συγκεκριμένης προθεσμίας τα μέτρα που κρίνει αναγκαία για τη μείωση του ελλείμματος, τα οποία ουσιαστικά θα τα καθορίζει η Κομισιόν. Δηλαδή ,θα ελέγχει ανά τρίμηνο την πορεία της οικονομίας και ειδικότερα την εκτέλεση του προϋπολογισμού. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέτασε , τις παρεμβάσεις που έκαναν πέντε χώρες (Γαλλία, Ελλάδα, Ιρλανδία, Ισπανία και Βρετανία), οι οποίες είχαν υπαχθεί στην διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος τον περασμένο Απρίλιο.
Για την Ελλάδα, η Επιτροπή θεωρεί ότι δεν αναλήφθηκε αποτελεσματική δράση, Συνεπώς, η Επιτροπή πρότεινε στο Συμβούλιο να συμπεράνει ότι η Ελλάδα δεν ανέλαβε αποτελεσματική δράση σύμφωνα με το άρθρο 104 παράγραφος 8 της Συνθήκης.
Για την Ισπανία, τη Γαλλία, την Ιρλανδία και τη Βρετανία, η Κομισιόν επισημαίνει ότι «είναι δυνατόν να εξαχθεί το συμπέρασμα ότι ανέλαβαν δράση, αλλά η επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης συγκρινόμενη με τις προβλέψεις της Επιτροπής του Ιανουαρίου δικαιολογεί την αναθεώρηση των υφιστάμενων συστάσεων». Έτσι,, έδωσε παράταση των προθεσμιών μείωσης του ελλείμματος κατά ένα επιπλέον έτος ( 2013 για τη Γαλλία και την Ισπανία, το 2014 για την Ιρλανδία και το οικονομικό έτος 2014/15 για τη Βρετανία).Επίσης, πρότεινε στο Συμβούλιο το 2013 ως προθεσμία για τη διόρθωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων στην Αυστρία, την Τσεχική Δημοκρατία, τη Γερμανία, την Σλοβακία, την Σλοβενία, την Ολλανδία και την Πορτογαλία.
Για το Βέλγιο και την Ιταλία, που θα έχουν επίσης έλλειμμα άνω του 3% αποφασίστηκε να καθοριστεί πλησιέστερη προθεσμία, το 2012.