Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Πτώση στα logistics

Πτώση παρουσίασε ο κλάδος των υπηρεσιών logistics προς τρίτους, την τελευταία διετία, μετά από συνεχή ανοδική πορεία μέχρι και το 2008, λόγω κρίσης, όπως επισημαίνει σχετική κλαδική μελέτη της ICAP, ενώ οι υπηρεσίες αποθήκευσης καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς. Η πλειοψηφία των εταιρειών παροχής υπηρεσιών logistics εδρεύει στην Αττική, οι περισσότερες δε από αυτές διατηρούν τις βασικές τους εγκαταστάσεις στο Θριάσιο Πεδίο (Ασπρόπυργο, Μαγούλα, Μάνδρα, Ελευσίνα) ή σε περιοχές όπως η Παιανία, το Κορωπί, το Μαρκόπουλο και το διεθνές αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος. Αρκετές από τις επιχειρήσεις του κλάδου και ιδιαίτερα όσες έχουν παρουσία και στο κλάδο των υπηρεσιών διαμεταφοράς, διατηρούν αποθηκευτικούς χώρους και στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης (Καλοχώρι, Θέρμη, Ιωνία, Σίνδος).

Κεντρικός κορμός των υπηρεσιών logistics προς τρίτους είναι οι αποθηκεύσεις και οι διανομές, ενώ ακολουθούν οι υπηρεσίες παρακολούθησης αποθεμάτων, αποσυσκευασίας -ανασυσκευασίας - ετικετοποίησης, λογισμικής υποστήριξης και οι λοιπές υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της κλαδικής μελέτης, η συνολική εγχώρια αγορά των υπηρεσιών logistics προς τρίτους παρουσίασε διαχρονική άνοδο καθ΄ όλη την περίοδο 1998-2008, σημειώνοντας μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης 19,68%. Έκτοτε, η εξεταζόμενη αγορά κινήθηκε πτωτικά, παρουσιάζοντας μείωση κατά 6,1% το 2009 σε σχέση με το 2008 και πτώση της τάξης του 7% το 2010 σε σχέση με το 2009. Όσον αφορά την κατανομή της αγορά των υπηρεσιών logistics προς τρίτους ανά κύρια κατηγορία υπηρεσιών, εκτιμάται ότι οι υπηρεσίες αποθήκευσης (με ή χωρίς ψύξη) καταλαμβάνουν το 56% περίπου της συνολικής αξίας των παρεχόμενων υπηρεσιών 3PL, ακολουθούμενες από τις υπηρεσίες διανομής, οι οποίες αποσπούν μερίδιο 28% περίπου.

Οι υπηρεσίες αποθήκευσης χωρίζονται περαιτέρω σε αποθηκεύσεις χωρίς ψύξη που καταλαμβάνουν το 48% και αποθηκεύσεις με ψύξη που καταλαμβάνουν το 11% περίπου. Η λογισμική υποστήριξη κατέλαβε το 12% περίπου, ενώ οι υπηρεσίες αποσυσκευασίας-ανασυσκευασίας-ετικετοποίησης μόλις το 4% της συνολικής αξίας των παρεχόμενων υπηρεσιών. Τέλος το μερίδιο των λοιπών υπηρεσιών αντιστοιχεί στο1% περίπου.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki