Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Γραφεία : Στο κυνήγι του χαμηλότερου ενοικίου

Η ύφεση έχει κτυπήσει την αγορά γραφειακών χώρων η οποία κινείται πλέον στους στούς ρυθμούς του μειωμένου κόστους . Απο την μία πλευρά η ζήτηση περιορίζεται αφού δεν μπαίνουν νέοι παίκτες στην αγορά ενώ απο την άλλη οι ήδη υφιστάμενοι προσπαθούν με κάθε κόστος να περιορίσουν την δαπάνη της εγκατάστασης.

Το βασικό στοιχείο της αγοράς σήμερα είναι ότι οι επιχειρήσεις μετακομίζουν σε μικρότερους χώρους ή σε δευτερεύουσες περιοχές, ώστε να πληρώνουν χαμηλότερα μισθώματα. Παράλληλα, με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για μείωση των ενοικίων με τους ιδιοκτήτες να είναι περισσότερο διαλλακτικοί επιλέγοντας τους σίγουρους μισθωτές έστω και με χαμηλότερο ενοίκιο.

Τα παραπάνω οδήγησαν σε πτώση των τιμών ενοικίασης γραφειακών χώρων κατά περίπου 10% - 15%. Σημαντικό είναι το ποσοστό των κενών χώρων στην Αθήνα το οποίο αυξήθηκε κατά την διάρκεια του 2010 και εκτιμάται σήμερα σε 10% με 15%. Αφορά κυρίως σε παλαιά και μη ανακαινισμένα κτήρια που δεν ζητούνται από τις επιχειρήσεις. Τα μισθώματα γραφειακών χώρων πρώτης κατηγορίας (prime) στο επιχειρηματικό κέντρο της Αθήνας και ειδικότερα κατά μήκος της Λ. Βασ. Σοφίας και της Οδού Πανεπιστημίου κυμάνθηκαν από 22 έως 26 ευρώ/τ.μ. ανά μήνα. Κατά μήκος της Λ. Κηφισίας τα μηνιαία ενοίκια κυμάνθηκαν μεταξύ 16 και 20 ευρώ/τ.μ., ενώ στη Λ. Συγγρού από 15 έως 17 ευρώ ανά τ.μ.

Η πρόβλεψη είναι ότι και το υπόλοιπο 2010 θα συνεχιστούν οι πτωτικές τάσεις σε ζήτηση και ενοίκια.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki