Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Συμφώνησαν για τη Σύμβαση Εργασίας

Πάγωμα μισθών για το 2010 και αυξήσεις στα όρια του ευρωπληθωρισμού το 2011 και 2012 προβλέπει η νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που συμφώνησαν σήμερα η ΓΣΕΕ και οι εργοδοτικές οργανώσεις. Προβλέπονται επίσης ρήτρες διασφάλισης του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα.
Μετά την  υπογραφή ο Πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος, δήλωσε:
«Οι κοινωνικοί εταίροι τίμησαν σήμερα την παράδοση συνευθύνης και ωριμότητας που υπηρετούν εδώ και χρόνια. Συνυπογράφουμε μια νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, η οποία αποτυπώνει τη βούληση του ιδιωτικού τομέα -που παραμένει ζωντανός- να προστατεύσει το εισόδημα των εργαζομένων του.
Συμφωνήσαμε σε μέτρα – ασπίδα απέναντι στην κρίση που βιώνει η οικονομία και η κοινωνία μας λόγω της χρεοκοπίας του Δημοσίου.
* Συμφωνήσαμε σε μια σύμβαση με τριετή διάρκεια, που καλύπτει τα έτη 2010, 2011 και 2012.
* Διασφαλίσαμε  τον 13ο και 14ο μισθό των εργαζομένων μας.  Στο κείμενο της νέας Συλλογικής Σύμβασης περιλαμβάνεται ρητό άρθρο που εκφράζει την αποδοχή όλων των συμβαλλομένων, ότι τα επιδόματα Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας, αναγνωρίζονται ως «τακτικές αποδοχές».
* Συμφωνήσαμε να δώσουμε αυξήσεις στους εργαζόμενους για αυτή την τριετία.
Έτσι, από την 1η Ιουλίου 2011, τα κατώτατα όρια μισθών και ημερομισθίων αυξάνονται κατά το ποσοστό μεταβολής του δείκτη πληθωρισμού της Ευρωζώνης του 2010.
Από την 1η Ιουλίου 2012, τα κατώτατα όρια μισθών και ημερομισθίων, όπως θα έχουν διαμορφωθεί μετά την ανωτέρω αύξηση, αυξάνονται κατά το ποσοστό μεταβολής του δείκτη πληθωρισμού της Ευρωζώνης του 2011.
Οι τρέχουσες  εκτιμήσεις της Eurostat για τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης είναι 1,5% για το 2010 και 1,7% για το 2011.
Ο ΣΕΒ προσέγγισε εξαρχής το θέμα της Συλλογικής Σύμβασης με ρεαλισμό και ευαισθησία. Ανοίξαμε το δρόμο με εποικοδομητικές προτάσεις, επιλέξαμε τον ουσιαστικό διάλογο  και όχι τις επικοινωνιακές περιοδείες. Δουλέψαμε με νηφαλιότητα και υπομονή για να καταλήξουμε στη συμφωνία αυτή.  Οι θέσεις και οι στόχοι μας ήταν από την αρχή σαφείς, παρά την προσπάθεια που καταβλήθηκε να παρερμηνευθούν ή να διαστρεβλωθούν.
Θα είχαμε μάλιστα καταλήξει στη συμφωνία αυτή, ήδη από τον Ιούνιο, αν δεν είχε μεσολαβήσει το γνωστό επικοινωνιακό κομφούζιο, που δεν οφείλεται βέβαια στον ΣΕΒ.
Η επιχειρηματική κοινότητα εκφράζει και με αυτή τη συμφωνία με τους εργαζομένους της, την  πεποίθηση ότι μπορεί να αντιπαλέψει  την κρίση και να δώσει δουλειά, να ξαναδώσει προοπτική και ανάπτυξη για όλους.»
Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Β. Κορκίδης ανέφερε:«Η υπογραφή αυτής της Συλλογικής Σύμβασης έχει ιδιαίτερη σημασία για μένα προσωπικά, αφού είναι η πρώτη που υπογράφω ως πρόεδρος της ΕΣΕΕ. Θεωρώ ότι είναι τολμηρή, δίκαιη και κυρίως περνάει ένα ισχυρό μήνυμα αισιοδοξίας στην ελληνική κοινωνία. Το περιεχόμενό της καθιστά τον ιδιωτικό τομέα εργασιακά πιο ελκυστικό, αφού διασφαλίζει τον 13ο και τον 14ο μισθό και βάζει τις βάσεις ενσωμάτωσής τους στις μηνιαίες αποδοχές. Επιπλέον, ξεφεύγει από τη μιζέρια του Μνημονίου, αφού τολμά να σπάσει το πάγωμα των μισθών και να δώσει αυξήσεις στα επίπεδα του ευρωπληθωρισμού. Η τελική συμφωνία είναι μια θαρραλέα υπέρβαση και επήλθε με σοβαρές αμοιβαίες υποχωρήσεις και πρωτοβουλίες  από όλους τους κοινωνικούς εταίρους».
Διαφώνησε και δεν υπέγραψε το ΠΑΜΕ. Σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ αναφέρει:
«Καταγγέλλουμε την εργοδοτική πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, που αποδείχτηκε για μία ακόμα φορά η πέμπτη φάλαγγα των κεφαλαιοκρατών στο εργατικό κίνημα. Η σύμβαση που υπέγραψε, αποτελεί πρόκληση πρώτου μεγέθους, είναι σύμφωνη με την αξίωση των βιομηχάνων για μείωση των μισθών. Τα περί εξασφάλισης του 13ου και 14ου μισθού αποτελούν εμπαιγμό, αφού έχουν ήδη εξανεμιστεί από την ακρίβεια, την φοροεπιδρομή και την δραστική περικοπή των κοινωνικών δαπανών».

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki