Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Η αγορα κατοικίας και η δανειακή σύμβαση

Στο σκοτεινότερο «τούνελ» της ιστορίας της μπαίνει πλέον η αγορά ακινήτων και η οικοδομή με τα μέτρα της δανειακής σύμβασης καθώς με αυτά:

1.Η ακίνητη περιουσία παύει να είναι μία αξιόπιστη επενδυτική πρόταση για τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα αφού το κόστος μεταβίβασης μέσω γονικών παροχών και κληρονομιών αυξάνεται σημαντικά λόγω των μειώσεων στα αφορολόγητα.

2.Η ζήτηση για αγορά κύριας κατοικίας περιορίζεται σημαντικά καθώς η κατάργηση των φοροαπαλλαγών για τα στεγαστικά δάνεια θα επηρεάσει την ζήτηση για αγορά α΄κατοικίας. Παράλληλα, η κατάργηση του ΟΕΚ , που οδηγεί και στην παύση της χορήγησης των επιδοτούμενων στεγαστικών δανείων θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην αγορά κύριας κατοικίας.

3.Το φορολογικό κόστος της κατοχής ακινήτου γίνεται δυσβάστακτο αφού οι φόροι ως ποσοστό του εισοδήματος αυξάνονται σημαντικά.

4.Αποκλείονται από την αγορά κατοικίας ένα μεγάλο ποσοστό των υποψήφιων αγοραστών ηλικίας 25-35 ετών καθώς η δραστική μείωση των μισθών σε συνδυασμό με την έλλειψη στεγαστικής πολιτικής ουσιαστικά απομακρύνουν τους νέους από την αγορά ακινήτων.

5.Ένας μεγάλος αριθμός ιδιοκτητών που έχουν αγοράσει κάποιο ακίνητο με την χρήση στεγαστικών δανείων θα βρεθεί σε αδυναμία να το εξυπηρετήσει κανονικά λόγω των δραστικών μειώσεων στο εισόδημα του που θα προέλθει από τον συνδυασμό της μείωσης του εισοδήματος και της αύξησης της φορολογίας.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις , η εσωτερική ζήτηση για αγορά κατοικίας τα επόμενα χρόνια θα συρρικνωθεί σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα παρασύροντας και την οικοδομική δραστηριότητα και την απασχόληση στον κλάδο. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Αρχής ,ο αριθμός των απασχολούμενων στις κατασκευές από τις 395.000 που ήταν το 2008 , το 2011 περιορίστηκε στις 241.000 το 2011 και όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι στις αρχές του 2013, οι απασχολούμενοι στις κατασκευές δεν θα ξεπερνούν τις 200.000. Ήδη, η αβεβαιότητα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας που επικρατεί στην χώρα είχε ως αποτέλεσμα την αναβολή επενδύσεων σε κατοικίες που είχαν προγραμματιστεί. Η πολιτική συρρίκνωσης της αγοράς κατοικίας θα έχει και δευτερογενείς επιπτώσεις στην δομή της αγοράς κατοικίας καθώς: -θα υπάρξει στροφή στην ενοικιαζόμενη κατοικία -θα επιδεινωθούν οι συνθήκες στέγασης είτε λόγω της στροφής σε μικρότερα σπίτια είτε σε κατοικίες που βρίσκονται σε υποβαθμισμένες περιοχές. Παράλληλα σε προοπτική τριετίας εκτιμάται ότι θα υπάρξει μία σημαντική μείωση του ποσοστού ιδιοκατοίκησης. Ας σημειωθεί , ότι στην αγορά των ΗΠΑ, η αύξηση των κατασχέσεων που σημειώθηκε την περίοδο 2008-2010 είχε ως αποτέλεσμα η το ποσοστό ιδιοκατοίκησης να μειωθεί κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες και να κινείται στα επίπεδα του 67% περίπου. Τέλος , θεωρείται εξαιρετικά απίθανο να μειωθεί ο αριθμός των αδιάθετων κατοικιών .

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki