Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Αλλαλουμ με τις ...διακοπές

Αλαλούμ με το χαράτσι. Τα δικαστήρια βγάζουν αποφάσεις  να μη κοπεί το ρεύμα λόγω λαθών , το υπουργείο Οικονομικών επιμένει και η ΝΔ  το κατηγορεί για αναλγησία. Στην συνέχεια επανέρχεται το υπουργείο και με νέα ανακοίνωση του κάνει λόγο οτι δεν πρόκειται να κοπεί το ρεύμα σε όσους έχουν ...λόγους.

Η τελευταία ανακοίνωση του υπουργείου , που εκδόθηκε αργα το απόγευμα αναφέρει ότι:

1. «Οπως έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, δεν πρόκειται να διακοπεί η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε κανέναν που βρίσκεται σε πραγματική αδυναμία καταβολής του ειδικού τέλους ακινήτων.

2. Ηδη το πάρα πολύ υψηλό ποσοστό εξόφλησης δείχνει πως τα νοικοκυριά, παρά τις δυσκολίες τους, αντιμετωπίζουν με πολύ μεγάλη υπευθυνότητα το μέτρο αυτό, που είναι εξαιρετικά κρίσιμο για τα δημοσιονομικά αποτελέσματα της χώρας που είναι άμεσα συνδεδεμένα με την επιτυχή έκβαση των διαπραγματεύσεων για το PSI και για το νέο πρόγραμμα στήριξης.

3. Παραβιάζουν ανοιχτές θύρες όσοι δείχνουν να ενδιαφέρονται μη τυχόν και διακοπεί η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε νοικοκυριά που βρίσκονται σε αδυναμία πληρωμής ή σε κατάσταση ανάγκης. Καμία τέτοια διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος δεν πρόκειται να γίνει. Οι οδηγίες που έχουν δοθεί από τον Υπουργό των Οικονομικών στην διοίκηση της ΔΕΗ είναι αυστηρές και σαφείς.

4. Οι καταστάσεις όλων όσων έχουν ζητήσει είτε από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων ηλεκτρονικά, είτε από τις ΔΟΥ, εξαίρεση, μείωση ή ρύθμιση σε σχέση με το ειδικό τέλος, έχουν διαβιβαστεί στη ΔΕΗ και σε κανέναν που περιλαμβάνονται στις καταστάσεις αυτές δεν πρόκειται να διακοπεί η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, έως ότου αποφανθούν, όπως προβλέπει ο νόμος, τα αρμόδια όργανα. Οι σχετικές αποφάσεις των προϊσταμένων των ΔΟΥ, εφόσον υπάρχουν αντιρρήσεις του ενδιαφερομένου, θα εξετάζονται σε δεύτερο βαθμό από τριμελείς επιτροπές υψηλόβαθμων στελεχών της κεντρικής υπηρεσίας του Υπουργείου Οικονομικών.

5. Είναι, επίσης, ανακριβές ότι λήγει την Παρασκευή η προθεσμία για την υποβολή σχετικών αιτήσεων. Τέτοια προθεσμία δεν έχει τεθεί.

6.  Ολα τα σχετικά θέματα, που είχαν περιληφθεί αρχικά σε εγκύκλιο του Υπουργείου Οικονομικών, έχουν περιληφθεί σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που εγκρίθηκε ομόφωνα από το Υπουργικό Συμβούλιο και φέρει τις υπογραφές όλων των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου, των προερχομένων από το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και το ΛΑΟΣ.

7. Επί δεκαετίες τώρα, η ΔΕΗ διακόπτει την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας σε πελάτες της που δεν εξοφλούν τα τιμολόγιά τους για μεγάλο χρονικό διάστημα και δεν ζητούν διακανονισμό και δοσοποίηση. Αυτό είναι κάτι τελείως άσχετο με το ειδικό τέλος επί των ακινήτων.

8. Τέλος, υπενθυμίζεται ότι σε συμφωνία με την Κεντρική Ένωση Δήμων ρυθμίστηκε ο τρόπος με τον οποίον διορθώνονται τα κρίσιμα στοιχεία κάθε ακινήτου (εμβαδόν, τιμή ζώνης, παλαιότητα) τόσο στα αρχεία κάθε δήμου, όσο και στα αρχεία της ΔΕΗ και τα αρχεία της ΓΓΠΣ, ώστε να υπάρχει ενιαία εικόνα σε κάθε ακίνητο.

9. Συμπέρασμα: Κανένα νοικοκυριό δεν πρέπει να θεωρήσει ότι διατρέχει κίνδυνο να διακοπεί η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας επειδή δεν κατεβλήθη το ειδικό τέλος, εφόσον έχει ζητήσει να υπαχθεί σε καθεστώς εξαίρεσης, μείωσης ή ρύθμισης και εφόσον συντρέχει πραγματική και αποδεδειγμένη αδυναμία καταβολής».

Παρόλα αυτά άνθρωποι της αγορά  έλεγαν ότι ,<<αχίλλειο πτέρνα>> του ΕΕΤΗΔΕ συνιστούν και οι χιλιάδες λανθασμένες χρεώσεις που περιέχονται στους λογαριασμούς της ΔΕΗ σε όλη τη χώρα, συχνά με ευθύνη των οικονομικών υπηρεσιών των Ο.Τ.Α. οι οποίοι έχουν εφεύρει τρόπους να προσαυξήσουν τα έσοδά τους από το Τ.Α.Π. είτε με την αναγραφή πλασματικών τετραγωνικών στα φορολογητέα ακίνητα είτε με το συνυπολογισμό της επιφάνειας του οικοπέδου στο ΤΑΠ. Δυστυχώς, αντίθετα με τα όσα είχε ζητήσει η ΠΟΜΙΔΑ, το Υπουργείο Οικονομικών στην προσπάθειά του να μεγιστοποιήσει τα φετινά έσοδα του ΕΕΤΗΔΕ, δεν έδωσε στους προϊσταμένους των Δ.Ο.Υ. το δικαίωμα διόρθωσης των λαθών αυτών, τα περισσότερα από τα οποία είναι προφανέστατα, με αποτέλεσμα χιλιάδες πολίτες που ήθελαν να πληρώσουν, να βρεθούν αντιμέτωποι με υπέρογκες εσφαλμένες χρεώσεις που σύμφωνα με τις εγκυκλίους του Υπουργείου θα πρέπει να καταβάλουν και να περιμένουν συμψηφισμό του υπερβάλλοντος ποσού με την αντίστοιχη χρέωση του επομένου έτους.

Στις περιπτώσεις αυτές, τα Δικαστήρια σε ολόκληρη τη χώρα έχουν τη δυνατότητα να δώσουν λύσεις, απαγορεύοντας με προσωρινές διαταγές στη Δ.Ε.Η. να διακόψει τη ρευματοδότηση ακινήτων, οι ιδιοκτήτες των οποίων έχουν κληθεί να καταβάλουν προφανώς υπέρογκες εσφαλμένες χρεώσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η προσωρινή διαταγή μη διακοπής ρευματοδότησης που εξέδωσε η Πρόεδρος Υπηρεσίας του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών την Παρασκευή, 13.1.2012, επί αίτησης ασφαλιστικών μέτρων μέλους της ΠΟΜΙΔΑ, το οποίο κλήθηκε να καταβάλει ΕΕΤΗΔΕ ποσού 16.000 EURO αντί μόλις 768 EURO, λόγω του γεγονότος ότι σε μία αποθήκη εμβαδού 192 τ.μ. είχε συνυπολογιστεί ολόκληρο το οικόπεδο στο οποίο αυτή ήταν χτισμένη, εμβαδού 4.000 τ.μ., ποσό που ήταν προφανώς αδύνατο για τον ιδιοκτήτη να το καταβάλει, και για το Δημόσιο να το επιστρέψει, έστω και συμψηφηστικά!

Κατόπιν αυτού και τη στιγμή που εκκρεμεί η συζήτηση εκατοντάδων αιτήσεων για λήψη ασφαλιστικών μέτρων και προσφυγών κατά της Δ.Ε.Η. και του Ελληνικού Δημοσίου σε όλη την Ελλάδα για περιπτώσεις λαθών, η ΠΟΜΙΔΑ, καλεί και πάλι το Υπουργείο Οικονομικών να επιτρέψει στους προισταμένους των Δ.Ο.Υ. με πράξη τους πάνω στο έντυπο του λογαριασμού της ΔΕΗ, να διορθώνουν προφανώς λανθασμένες χρεώσεις ΕΕΤΗΔΕ, σε περιπτώσεις:

1. λανθασμένου υπολογισμού της τιμής ζώνης του ακινήτου,

2. πρόδηλων σφαλμάτων υπολογισμού του εμβαδού του δομημένου χώρου όταν ο υπόχρεος προσκομίζει αντίγραφο διορθωτικής δήλωσης του οικείου Δήμου στο πραγματικό εμβαδόν,

3. πλασματικού εμβαδού μεγαλύτερου του πραγματικού στο πεδίο του εμβαδού χρέωσης του ΤΑΠ,

4. διπλασιασμού του εμβαδού στο πεδίο του ΤΑΠ σε περιπτώσεις εκτός σχεδίου κτισμάτων,

5. λανθασμένου υπολογισμού του συντελεστή παλαιότητας, καθώς και

6. επιβολής ΕΕΤΗΔΕ σε απαλλασσόμενο χώρο ήτοι σε παροχή κοινόχρηστου ρεύματος ή σε χώρο με γεωργική, κτηνοτροφική, βιοτεχνική ή βιομηχανική χρήση, σε μη χρησιμοποιούμενα διατηρητέα κτίρια και σε χώρους που δεν ρευματοδοτούνταν στις 17.9.2011 αλλά από σφάλμα της ΔΕΗ έχουν συμπεριληφθεί στο μητρώο χρέωσης του ΕΕΤΗΔΕ.

Οι εξελίξεις με το ΕΕΤΗΔΕ και συνολικά τη φορολογία ακινήτων θα συζητηθούν μεταξύ άλλων στο 29ο πανελλήνιο συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 28η Ιανουαρίου 2012 ώρα 10 π.μ. στο κινηματοθέατρο ΑΠΟΛΛΩΝ, Σταδίου 19.

Στο μεταξύ, το πρωϊ το υπουργείο Οικονομικών παραδέχθηκε  ότι έχουν δοθεί εντολές διακοπής ρεύματος για την μη καταβολή του τέλους ακινήτων. Διευκρινίζει, όμως, ότι οι εντολές αφορούν περιπτώσεις που ο φορολογούμενος «δεν έχει υποβάλει αίτηση εξαίρεσης, μείωσης ή ρύθμισης και επιπλέον έχει σωρευτικές οφειλές προς την ΔΕΗ από παλαιότερους λογαριασμούς».

Αμέσως μετά ,  ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Γ. Μιχελάκης, έκανε λόγο για «πρωτόγνωρη κοινωνική αναλγησία» σχολιάζοντας το θέμα των εντολών διακοπής ρεύματος λόγω μη καταβολής του ειδικού τέλους ακινήτων.

«Την ώρα που -σε πολλές περιοχές της χώρας- επικρατεί πολικό ψύχος, οι συναρμόδιοι υπουργοί επιμένουν στην απόφασή τους να κόψουν το ρεύμα από χιλιάδες νοικοκυριά, που δεν μπορούν να πληρώσουν το τελευταίο χαράτσι στα ακίνητα», παρατήρησε ο κ. Μιχελάκης.

Κατηγόρησε παράλληλα το οικονομικό επιτελείο ότι «αγνοεί ακόμη και την ευρωπαϊκή οδηγία», που υποχρεώνει τα κράτη μέλη να μην εξαρτούν το δικαίωμα προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας από τις φορολογικές υποχρεώσεις και τους επιβάλλει να διασφαλίζουν την τήρηση των δικαιωμάτων που συνδέονται με τους ευάλωτους καταναλωτές.

Εντονη ήταν η αντίδραση του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο χαρακτήρισε αβάσιμες τις δηλώσεις του κ. Μιχελάκη. «Αν ο εκπρόσωπος της ΝΔ έκανε τον κόπο να διαβάζει τις ανακοινώσεις της Κυβέρνησης που στηρίζει το κόμμα του, αν τηρούσε στοιχειώδεις κανόνες δεοντολογίας και αν είχε την πρόνοια, πριν εκδώσει ανακοινώσεις, να επιβεβαιώνει τις πληροφορίες του ρωτώντας τα αρμόδια υπουργεία, δεν θα έκανε τον κόπο να εκδώσει αυτήν την απολύτως αβάσιμη ανακοίνωση», ανέφερε το υπουργείο Οικονομικών.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki