Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Νέο κύμα λουκέτων

Μια στις πέντε μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά και το 13,4% των μεγάλων του εμπορίου είναι πολύ πιθανό το νέο έτος να κατεβάσουν ρολά: Σοκάρουν τα ευρήματα της 11ης ετήσιας έκθεσης της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, που παρουσιάζεται σήμερα το πρωί από τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ Β. Κορκίδη. Η ύφεση, τα λουκέτα, οι απολύσεις, η μείωση των επενδύσεων, η έλλειψη ρευστότητας και η αδυναμία καταβολής των φόρων, των τελών και των δόσεων δανείων συνθέτουν την «γκρίζα» εικόνα στον πιο αισιόδοξο κλάδο της ελληνικής οικονομίας. Σύμφωνα με την έκθεση για το νέο έτος, μία στις τρεις εμπορικές Α.Ε. και ΕΠΕ αξιολογεί ως αρκετά ή πολύ πιθανή την περίπτωση αδυναμίας ανταπόκρισης στις τρέχουσες υποχρεώσεις της. Η πιθανότητα ασυνέπειας είναι υψηλότερη στις Ο.Ε., Ε.Ε. και ατομικές επιχειρήσεις, καθώς η αναλογία είναι μία στις δύο.

Ο εφιάλτης... του λουκέτου δεν λέει να τελειώσει ούτε μέσα στο 2012 με τη μία στις πέντε από τις Ο.Ε. και Ε.Ε. να είναι υποψήφιες για κλείσιμο. Στις μεγαλύτερες εμπορικές επιχειρήσεις (Α.Ε. και ΕΠΕ) το ποσοστό είναι στο 13,4%. Μεγάλοι και μικροί θα ακολουθήσουν την ίδια «συνταγή» για να γλιτώσουν, δηλαδή μείωση του κόστους λειτουργίας και αύξηση των προσφορών τους. Οι Α.Ε. και ΕΠΕ, μάλιστα, αναμένεται να απολύσουν εργαζόμενους. Η έκθεση της ΕΣΕΕ δείχνει όξυνση της αβεβαιότητας. Μία στις τέσσερις επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως της νομικής τους μορφής, δεν μπορούν να προβλέψουν τα μεγέθη τους. Περισσότερες από μία στις τρεις επιχειρήσεις, είτε μικρομεσαίες είτε μεγάλες, αναμένουν πωλήσεις και κέρδη στο ναδίρ...

Όσο για επενδύσεις ούτε λόγος. Αυτές στο πάγιο κεφάλαιο θα μειωθούν από το 31,5% των Α.Ε. και ΕΠΕ και από το 36,5% των Ο.Ε., Ε.Ε. και Ατομικών Επιχειρήσεων. Η απαισιοδοξία είναι διάχυτη και στο επίπεδο της απασχόλησης. Οι μικροί δείχνουν μεγαλύτερη ανθεκτικότητα, καθώς πέντε στους 10 λένε ότι θα κρατήσουν σταθερό το προσωπικό τους.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki