Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

"Πάγωσε" η αγορά

«Παγωμάρα» επικρατεί από τη Δευτέρα σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων που σχετίζονται με την αγορά ακινήτων. Οι τράπεζες «πάγωσαν» ακόμα και αυτές τις ελάχιστες αιτήσεις για χορήγηση στεγαστικών δανείων. Πολλοί μηχανικοί που είχαν ξεκινήσει για λογαριασμών πελατών τους τις διαδικασίες υποβολής οικοδομικών αδειών δέχθηκαν τηλεφωνήματα από τους ιδιοκτήτες-πελάτες να περιμένουν μέχρι να ξεκαθαρίσει το σκηνικό. Τα τηλέφωνα στα μεσιτικά γραφεία σταμάτησαν να κτυπούν ενώ ακόμα και αυτός ο υποτονικός ρυθμός υποβολής αιτήσεων για την υπαγωγή αυθαιρέτων στην σχετική ρύθμιση έχει επιβραδυνθεί σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα.

«Η αγορά ακινήτων κινείται πλέον στο ρυθμό των πολιτικών εξελίξεων. Για πρώτη φορά , στα τριάντα χρόνια που κάνω αυτή τη δουλειά βλέπω αγοραστές και πωλητές να είναι τόσο προβληματισμένοι και να προσπαθούν να φρενάρουν ακόμα και κλεισμένες συμφωνίες. Και για να πώ την αλήθεια τους κατανοώ, καθώς κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το μέγεθος και την μορφή των αλλαγών που μπορεί να προκαλέσει ένα ενδεχόμενο δημοψήφισμα ή μία κυβερνητική αστάθεια. Χθες που μίλαγα στο τηλέφωνο με ένα πελάτη ο οποίος διαπραγματεύονταν την αγορά κτήματος 10 στρεμμάτων στη Πελοπόννησο για τουριστική εκμετάλλευση μου είπε μεταξύ σοβαρού και αστείου: σε τι νόμισμα θα γίνει η πληρωμή;» . Με τον τρόπο αυτό βετεράνος μεσίτης με έδρα την Αθήνα αλλά με δραστηριότητα σε ολόκληρη την Ελλάδα σκιαγραφούσε το κλίμα που επικρατεί στην αγορά γενικότερα.

«Για να κινηθεί μία οικονομία θα πρέπει να ισχύουν ορισμένες βασικές παραδοχές. Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα δεν υπάρχει καμία. Όλα μπορεί να αλλάξουν μέσα σε λίγες εβδομάδες και συμφωνίες που σήμερα είναι επικερδείς αύριο να γυρίσουν μπούμερανγκ. Για το λόγο αυτό, όλοι κάνουν τα απολύτως απαραίτητα προκειμένου να διασφαλίσουν μία ομαλή πορεία σε αυτή την καταιγίδα», έλεγε χθές κορυφαίος οικονομολόγος που ρωτήθηκε σχετικά με το κλίμα που επικρατεί στην αγορά και συμπλήρωνε: «αν το καλοσκεφτούμε ακόμα και οι τραπεζικοί κολοσσοί δεν μπορεί να προεξοφλήσουν σήμερα την κατάσταση που θα είναι και οι ίδιοι μετά από τρείς μήνες. Σε ένα οικονομικό περιβάλλον υψηλής αβεβαιότητα κανείς δε επενδύει και οι μοναδικοί άνθρωποι που «τρίβουν τα χέρια τους » είναι εκείνοι που ποντάρουν στην κερδοσκοπία.»

Πάντως, οικονομικοί αναλυτές επισήμαιναν χθες ότι οι επιπτώσεις της αβεβαιότητας θα φανούν καταρχήν στο ρυθμό χρηματοδότησης των επιχειρήσεων αφού οι τράπεζες θα γίνουν ακόμα πιο φειδωλές στις χορηγήσεις είτε σε επιχειρήσεις είτε σε μεμονωμένους ιδιώτες. «Είναι πλέον ορατό ότι το εύρος των μεταβολών δεν περιορίζονται σε μία αλλαγή κυβέρνησης. Πλέον, αυτό το ζητούμενο είναι οι βασικοί πυλώνες της ελληνικής οικονομίας.» έλεγε βουλευτής της αντιπολίτευσης σχολιάζοντας στο realestatenews.gr τις επιπτώσεις από τις πρόσφατες εξελίξεις.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki