Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

25.931 κλειστά γραφεία και καταστήματα

Πολυκαταστήματα και εμπορικά κέντρα στηρίζουν οι αναλυτές της ALPHA Bank σε κείμενο αναλυτή της που περιλαμβάνεται στην εβδομαδιαία επισκόπηση των οικονομικών εξελίξεων , τα χαρακτηρίζει ως άκρως ανταγωνιστικά και περισσότερο εξυπηρετικά . Στον αντίποδα είναι οι διαπιστώσεις ότι η κρίση έπληξε ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις οι οποίες ήταν τα κύρια θύματα της κρίσης. Το παράξενο είναι ότι ενώ ο μεγαλύτερος διαχειριστής εμπορικών κέντρων, η Lamda, σε επίσημη ανακοίνωση της κάνει λόγο για πτώση των πωλήσεων έως 10% στα δύο μεγάλα εμπορικά κέντρα που διαχειρίζεται στο κείμενο χρησιμοποιείται ένα στοιχείο της Στατιστικής Αρχής που αφορά μετρημένες στα δάκτυλα του ενός χεριού επιχειρήσεις πολυκαταστημάτων προκειμένου να χαρακτηρίσει ως πετυχημένη την δραστηριότητα τους.

Πάντως το σίγουρο είναι ότι η κρίση έχει κτυπήσει τις μικρές επιχειρήσεις και τους μεμονωμένους ιδιοκτήτες που νοικιάζουν χώρων γραφείων. Ακόμα και τα επίσημα στοιχεία των 59 επιμελητηρίων αναφέρουν ότι στο α΄εξάμηνο διαγράφηκαν από τα μητρώα τους 25.391 επιχειρήσεις. Ο αριθμός αυτός είναι στην πραγματικότητα σημαντικά μεγαλύτερος αφού δεν περιλαμβάνει τις επιχειρήσεις εκείνες που βρίσκονται σε αδράνεια ενώ, κατά δήλωση των υπευθύνων υπάρχει μεγάλη χρονική υστέρηση μεταξύ του χρόνου διακοπής των εργασιών και του αντίστοιχου διαγραφής από τα μητρώα των επιμελητήριων. Σε κάθε περίπτωση αυτό σημαίνει ότι τουλάχιστον ισάριθμοι χώροι καταστημάτων και γραφείων παρέμειναν κενοί στην διάρκεια του α΄ εξαμήνου. Πάντως στο ίδιο διάστημα του 2011 ενεγράφησαν στα επιμελητήρια 28.603 επιχειρήσεις.

Ο αναλυτής της τράπεζας επισημαίνει ότι «οσον δε αφορά τις διαγραφές επιχειρήσεων, τα στοιχεία των επιμελητηρίων πιστοποιούν ότι στην πλειονότητά τους αφορούν ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις» και καταλήγει « Η επίπονη αναδιάρθρωση που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και πολλά έτη, ιδιαίτερα στον τομέα του λιανικού εμπορίου στη χώρα μας, έχει ενταθεί τα τελευταία δύο έτη από την πολύ μεγάλη μείωση της εγχώριας ζήτησης. Αποτέλεσμα είναι η διακοπή της λειτουργίας πολλών ατομικών (κυρίως) εμπορικών επιχειρήσεων, που είναι εμφανής στους εμπορικούς δρόμους της Αθήνας και άλλων πόλεων. Η αναδιάρθρωση του τομέα του λιανικού εμπορίου αποτελεί το φυσικό αποτέλεσμα της δημιουργίας και στην Ελλάδα μεγάλων και άκρως ανταγωνιστικών και περισσότερο εξυπηρετικών εμπορικών κέντρων και πολυκαταστημάτων. Η επιτυχής λειτουργία των τελευταίων (σημειώνεται η θετική αύξηση του όγκου των πωλήσεων των πολυκαταστημάτων στο 1ο 6μηνο.’11), σε συνδυασμό με τη σημαντικά μειωμένη ζήτηση στην τρέχουσα περίοδο, οδηγεί αναπόφευκτα πολλές από τις υπέρμετρα πολυάριθμες εμπορικές επιχειρήσεις στη χώρα μας εκτός λειτουργίας, ή σε αναζήτηση προσφορότερων και ανταγωνιστικότερων μορφών οργάνωσης και συνεργασίας με άλλες επιχειρήσεις.»

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki