Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Η οικονομία σε φαύλο κύκλο

Σε φαύλο κύκλο βρίσκεται πλέον η ελληνική οικονομία καθώς η επιδείνωση του οικονομικού κλίματος οδηγεί τα νοικοκυριά σε δραστικό περιορισμό της κατανάλωσης (ιδιαίτερα διαρκών καταναλωτικών αγαθών) και των επενδύσεων σε κατοικίες και τις επιχειρήσεις σε δραστικό περιορισμό των ιδιωτικών επενδύσεων Την ίδια στιγμή η επενδυτική απραξία του δημοσίου επιδεινώνει ακόμα περισσότερο τη κατάσταση.

Ήδη τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι η οικονομία βρέθηκε σε ακόμη πιο βαθειά ύφεση στο 2ο 3μηνο.’11, αφού η πτώση του ΑΕΠ σε ετήσια βάση περιορίστηκε στο -6,9% στο 2ο 3μηνο.’11, από πτώση κατά -8,1% στο 1ο 3μηνο.’11 και κατά -8,8% στο 4ο 3μηνο.’10. Μάλιστα, η πτώση στο 1ο 6μηνο.’11 επιβαρύνθηκε κατά -1,4 ποσοστιαίες μονάδες από την πτώση κατά -42,3% των δαπανών του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων (ΠΔΕ) στο 6μηνο αυτό

Αλλά και οι εξελίξεις από το μέτωπο της δημοσιονομικής πολιτικής δεν αφήνουν ιδιαίτερα περιθώρια αισιοδοξίας. Η εκτέλεση του Προϋπολογισμού του 2011 στο 1ο 6μηνο του 2011 απέκλινε σημαντικά από τους στόχους που είχαν τεθεί. Αυτό συνέβη διότι οι στόχοι που είχαν τεθεί για τα καθαρά έσοδα του Τακτικού Προϋπολογισμού στο 1ο 6μηνο.’11 ήταν αβάσιμα υπερτιμημένοι.

Το πρόβλημα της ανεργίας είναι εκρηκτικό και απειλεί να επιδεινώσει ακόμα περισσότερο τη κατάσταση της οικονομίας. Η μεγάλη πτώση της απασχόλησης κατά 6,8% σε ετήσια βάση και η αύξηση της ανεργίας στο 16,6% του εργατικού δυναμικού τον Μάιο του 2011 αποτελούν για τη χώρα εξαιρετικά αρνητικές εξελίξεις που δημιουργούν πρόσθετες υποχρεώσεις στους αρμόδιους φορείς για υλοποίηση των επενδύσεων που εξαρτώνται από το κράτος, για ενεργοποίηση των πολιτικών αποτελεσματικής διαχείρισης του εργατικού δυναμικού και για πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση του μεγάλου κοινωνικού και οικονομικού προβλήματος που δημιουργείται. Ηδη τα αποτελέσματα απο την αύξηση της ανεργίας και την ύφεση απειλούν και τα ασφαλιστικά ταμεία καθώς καταγράφεται μείωση των εισπράξεων από εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία ύψους € 1,69 δις.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki