Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Ύφεση μακράς πνοής

Ύφεση μακράς διαρκείας χωρίς κάποια δέσμευση για αναπτυξιακή παρέμβασης , είναι το αποτέλεσμα της συμφωνίας «διάσωσης».Εν προκειμένω, αποφασίσθηκε η παροχή στην χώρα μας, από τη Ζώνη του Ευρώ και το ΔΝΤ, του αναγκαίου 2ου Πακέτου Χρηματοδοτικής ενίσχυσης ύψους περίπου € 109 δις, που περιλαμβάνει και τα € 45 δις που δεν έχουν ακόμα εκταμιευθεί από το 1ο Πακέτο Διάσωσης των € 110 δις, του Μαΐου 2010. Αυτό το νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης περιλαμβάνει χαμηλότερα επιτόκια και μεγαλύτερες προθεσμίες λήξεων, ώστε να βελτιωθεί αποφασιστικά η βιωσιμότητα του χρέους και οι δυνατότητες αναχρηματοδότησης της Ελλάδος. Ως μέσο χρηματοδότησης θα χρησιμοποιείται στο εξής το EFSF. Ειδικότερα, οι λήξεις των νέων δανείων που θα παράσχει το EFSF προς την Ελλάδα, αλλά και οι λήξεις των δανείων που έχουν ήδη εκταμιευτεί από τον 1ο χρηματοδοτικό μηχανισμό του Μαΐου 2010, επεκτείνονται στα 15-30 έτη, από 7,5 έτη που είχε προσδιοριστεί τον Μάρτιο του 2011. Επίσης, αποφασίσθηκε να δοθεί στην Ελλάδα και μια περίοδος χάριτος (μη πληρωμής χρεολυσίων) 10 ετών.

Επιπλέον, οι ιδιώτες δανειστές του ελληνικού δημοσίου συμφώνησαν, στο πλαίσιο του IIF (του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου που περιλαμβάνει στους κόλπους του σχεδόν όλα τα χρηματοοικονομικά ιδρύματα σε παγκόσμιο επίπεδο), σε εθελοντική αναδιάταξη του ελληνικού δημοσίου χρέους που λήγει μέχρι τα τέλη της δεκαετίας, πράγμα που ισοδυναμεί με επιπλέον χρηματοδοτική ενίσχυση του Ελλ. Δημοσίου έως το τέλος του 2014, ύψους € 37 δις. Επιπλέον, ένα πρόγραμμα επαναγοράς χρέους, που προωθείται επίσης από τον ιδιωτικό τομέα, θα συνεπάγεται χρηματοδοτική ενίσχυση κατά € 12,6 δις. Σημειώνεται ότι οι ιδιώτες αυτοί επενδυτές καλούνται να ανταλλάξουν εθελοντικά τα ομόλογα που κατέχουν με νέα 30ετούς κυρίως διάρκειας με χαμηλά σχετικά επιτόκια αλλά με την αποπληρωμή τους να είναι εξασφαλισμένη μέσω ειδικού μηχανισμού. Σε αντάλλαγμα οι ιδιώτες που θα συμμετάσχουν θα υποστούν μία μείωση της καθαρής παρούσας αξίας των ομολόγων στην κατοχή τους κατά 20% περίπου, κεφάλαια που θα χρειασθεί να αναπληρωθούν. Αυτό θα γίνει κατά κύριο λόγο από τις αγορές αλλά ακόμη και σε περίπτωση αδυναμίας εξεύρεσης πόρων από τις αγορές, προβλέπεται η άντληση κεφαλαίων από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που έχει ήδη συσταθεί για τις κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών και του οποίου οι πόροι προβλέπεται να ενισχυθούν από € 10 δις σε € 30 δις, αν και μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει χρήση τους από καμία τράπεζα.

Τα ανωτέρω καλύπτουν πλήρως τις χρηματοδοτικές ανάγκες του Ελλ. Δημοσίου έως το 2014, όπου ελπίζεται ότι το Ελλ. Δημόσιο θα είναι σε θέση να αντλεί από τις αγορές το μεγαλύτερο μέρος των σημαντικά μειωμένων χρηματοδοτικών του αναγκών έως το τέλος της 10ετίας του 2010. Σημειώνεται ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες του Δημοσίου από τα μέσα του 2011 και μέχρι τα μέσα του 2014 ανέρχονται σε € 172 δις περίπου, που θα καλυφθούν πλέον με € 28 δις από έσοδα αποκρατικοποιήσεων, € 37 δις από την συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα και από € 109 δις της χρηματοδοτικής βοήθειας των εταίρων μας στην ΖτΕ μέσω του EFSF. Για την χρηματοδότηση του EFSF το επιτόκιο ανέρχεται πλέον σε 3,5% έναντι 5,5% που ήταν έως σήμερα, ενώ για τα ήδη εκταμιευμένα δάνεια του 1ου Πακέτου προβλέπεται ελάφρυνση μέσω επιμήκυνσης των λήξεων. Επίσης, προβλέπεται η απρόσκοπτη συνέχιση της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ στην βάση των εξασφαλίσεων εγγυήσεων που στηρίζουν πλέον τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου. Επιπλέον, αν παραστεί ανάγκη θα παρασχεθούν επαρκείς πόροι για την ανακεφαλαίωση των ελληνικών τραπεζών.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki