Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Ηλεκτροσοκ απο την ΔΕΗ

«Mαύρη λίστα», στο πρότυπο του «Τειρεσία» για όσους δεν πληρώνουν το λογαριασμό του ηλεκτρισμού και μάλιστα μετακινούνται σε άλλη εταιρεία παροχής ρεύματος χωρίς να εξοφλήσουν την προηγούμενη, προπληρωμένες κάρτες, και σύστημα αυτόματης ειδοποίησης χρέους είναι ορισμένα από τα μέτρα που προτείνει η Ρυθμιστική Αρχη Ενέργειας (ΡΑΕ) για την αντιμετώπιση των κακοπληρωτών, ενός φαινομένου που απειλεί να πάρει εκρηκτικές διαστάσεις, πλήττοντας αδιακρίτως τόσο τη ΔΕΗ όσο και τις ιδιωτικές εταιρείες εμπορίας. Οι προτάσεις της ΡΑΕ τέθηκαν χθες σε δημόσια διαβούλευση που θα ολοκληρωθεί στις 2 Σεπτεμβρίου. Ηδη στη ΔΕΗ οι οφειλές των «τζαμπατζήδων» που μετακινήθηκαν σε άλλη εταιρεία ξεπερνούν τα 15 εκατ. ευρώ, αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές και ανεβάζουν σε πάνω από 20.000 τους πελάτες, νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις που είτε λόγω της οικονομικής κρίσης είτε γιατί εκμεταλλεύονται τις αδυναμίες του συστήματος, έφυγαν από τη ΔΕΗ, αφήνοντας πίσω τους απλήρωτους λογαριασμούς.

Το πρώτο τρίμηνο του 2011 η ΔΕΗ αύξησε κατά 30% στα 45 εκατ. ευρώ τις προβλέψεις για επισφάλειες από ανεξόφλητους λογαριασμούς που σημαίνει ότι για όλη τη χρονιά βλέπει τα «φέσια» να αγγίζουν τα 200 εκατ. ευρώ. Ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι ιδιωτικές εταιρείες εμπορίας ρεύματος. Σε τέτοιο βαθμό μάλιστα, που η ΡΑΕ προειδοποιεί ότι το ζήτημα των ληξιπρόθεσμων οφειλών απειλεί ακόμα και την οικονομική βιωσιμότητα των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας και μπορεί να έχει επιπτώσεις στα τιμολόγια, αν οι συνεπείς καταναλωτές κληθούν να καλύψουν το κόστος των επισφαλειών. Οι βασικές προτάσεις της Ρυθμιστικής Αρχής για την αντιμετώπιση του προβλήματος προβλέπουν:

Tη δημιουργία ενεργειακού «Τειρεσία», ενός μητρώου με το ιστορικό των ανεξόφλητων λογαριασμών, ώστε να προληφθεί η μετακίνηση των αφερέγγυων καταναλωτών από τη μία εταιρεία στην άλλη. Ωστόσο τίθεται θέμα εμπλοκής της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Δικαίωμα άρνησης προμήθειας ηλεκτρισμού σε πελάτες που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές σε άλλον προμηθευτή.

Θέσπιση υποχρέωσης των καταναλωτών να επιδεικνύουν τη απόδειξη πληρωμής του τελευταίου λογαριασμού πριν συνάψουν σύμβαση με άλλη εταιρεία. Προπληρωμένες κάρτες ρεύματος με τη χρήση ειδικών μετρητών, όπως ισχύει σε άλλες χώρες.

Εκπτώσεις για όσους πληρώνουν το λογαριασμό ρεύματος με πάγια τραπεζική εντολή, αν και η εντολή αυτή μπορεί ανά πάσα στιγμή να ανακληθεί.

Αύξηση των εγγυήσεων που ζητούν οι πάροχοι ως και στους 6 μήνες για τους πελάτες με ιστορικό ληξιπρόθεσμων οφειλών. Το μέτρο αυτό όμως θεωρείται ότι θα περιορίσει την κινητικότητα των καταναλωτών από τη μία εταιρεία στην άλλη.

Δυνατότητα πληρωμής του λογαριασμού σε δόσεις.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki