Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

"Σπάνε" συμφωνίες λόγω σεναρίων χρέους

Οι δηλώσεις για πιθανή επιλεκτική χρεωκοπία «πάγωσαν» την αγορά , καθώς ακόμα και κλεισμένες συμφωνίες μπήκαν στην κατάψυξη.

Σύμφωνα με μεσίτες που δραστηριοποιούνται στην αγορά ακριβών ακινήτων (κατοικία και επαγγελματικά), η συζήτηση που άνοιξε ξαφνικά από την Δευτέρα , για τα σενάρια του χρέους ήταν η χαριστική βολή σε μία αγορά «η οποία κινούνταν στα όρια της απαξίωσης». Οι άνθρωποι πλέον φοβούνται καθώς δεν καταλαβαίνουν τι θα σημαίνει για τη καθημερινότητα τους ένα «κούρεμα», ή μία επιλεκτική χρεωκοπία . Από την άλλη πλευρά και οι τράπεζες, φαίνεται ότι μπαίνουν σε μία φάση πλήρους αβεβαιότητας και αυτό τις καθιστά ακόμα πιο φειδωλές στις χορηγήσεις . Ήδη, πληροφορίες φέρουν , το ρυθμό εκροής των καταθέσεων να εντείνεται από τότε που ξεκίνησαν οι σχετικές δηλώσεις και το μόνο σίγουρο είναι ότι στο τέλος Ιουλίου η μείωση των τραπεζικών καταθέσεων από τις αρχές του χρόνου θα ξεπεράσει τα 20 δις. Παράλληλα, οι τραπεζίτες φοβούνται πλέον ότι ορισμένα σενάρια μπορεί να έχουν άμεσες συνέπειες και στην κεφαλαιακή τους επάρκεια. Για παράδειγμα ένα «κούρεμα» μπορεί να οδηγήσει κάποιες από αυτές -δηλαδή εκείνες με την μεγαλύτερη έκθεση σε ομόλογα του δημοσίου- στην άμεση ανάγκη κεφαλαίων. Και στην περίπτωση αυτή, τα πράγματα είναι θολά αφού κανένας δεν γνωρίζει ούτε τι θα γίνει ούτε το πώς θα γίνει.

«Η ανασφάλεια , αυτή τη στιγμή είναι ότι το χειρότερο για την οικονομία και κυρίως για την αγορά ακινήτων. Κανείς πλέον δεν αισθάνεται ασφαλής και για το λόγο αυτό, όλοι προσπαθούν να διασφαλίσουν άμεση ρευστότητα εγκαταλείποντας ακόμα και προγραμματισμένες επενδύσεις. Από την αρχή της εβδομάδας έχουν παγώσει οι συζητήσεις για την αγορά δύο καταστημάτων καθώς ο αγοραστής προτιμά να κλείσει την συμφωνία έχοντας μία πιο καθαρή εικόνα της κατάστασης της οικονομίας», έλεγε χαρακτηριστικά μεσίτης που δραστηριοποιείται στην αγορά επαγγελματικών ακινήτων.

Στην αγορά κατοικίας τα πράγματα δεν είναι καλύτερα , καθώς το κλίμα ανασφάλειας που επιτείνεται κάνει αγοραστές και πωλητές πολύ επιφυλακτικούς . «Την προηγούμενη εβδομάδα, εμφανίζονταν κλεισμένη μία δουλειά στο Ψυχικό. Από την Δευτέρα , αναζητούμε τον αγοραστή που δεν βγαίνει στο τηλέφωνο.» έλεγε μεσίτης δίνοντας με τον τρόπο του , μία εικόνα για το κλίμα που επικρατεί στην αγορά.

Αλλά και η εικόνα που έχουν οι ξένοι δεν είναι η καλύτερη. «Βλέπουμε τους ανθρώπους να είναι πιο φιλικοί σε σχέση με το παρελθόν αλλά πως θα επενδύσουν σε μία οικονομία , που κανείς δεν ξέρει τι θα κάνει την επόμενη μέρα; Η αλήθεια είναι , ότι κάποιος θα πρέπει να είναι πολύ τολμηρός για να επενδύσει σε μία οικονομία που όχι απλώς παραπαίει αλλά αιωρείται μεταξύ της ανασφάλειας και της απαξίωσης.», έλεγε χαρακτηριστικά , μεσίτης που δραστηριοποιείται στην αγορά της Κρήτης και συμπλήρωνε: «αυτό που βιώνουμε σήμερα είναι οι «αόρατοι ρώσοι με τα δισεκατομμύρια. Όλο τους ακούμε αλλά ακόμα δεν τους έχουμε δει.»

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki