Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Επιλεκτική χρεωκοπία και η αγορά ακινήτων

Η ελληνική κυβέρνηση αναδιπλώνεται κι ένα χρόνο μετά το Μνημόνιο και το Μεσοπρόθεσμο συζητάει και απαγορευμένες -μέχρι πρότινος- λύσεις, όπως η «επιλεκτική χρεοκοπία». Το ζήτημα άνοιξε χθες ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, , φέρνοντας στο προσκήνιοπιθανά σενάρια επίλυσης και τα οποία αφορούν:

1.Επιλεκτική χρεοκοπία.

2.Διεύρυνση προσωρινού μηχανισμού EFSF. Η επαναγορά ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά είναι μία από τις λύσεις που συζητιούνται.

3. Εμπράγματες εγγυήσεις.

Το ζητούμενο είναι τι θα συνιστά για την αγορά ακινήτων η λύση που θα επιλεγεί, είτε αυτό αφορά επιλεκτική χρεοκοπία ή επαναγορά ομολόγων ή ευρωομόλογο; Η διαφορά τους συνίσταται στο...χρόνο καθώς οι επιπτώσεις είναι περίπου για την οικονομική δραστηριότητα, το οικονομικό κλίμα και την ρευστότητα της αγοράς. Η απάντηση είναι ακόμα πιο βαθιά πολυτετής ύφεση καθώς θα υπάρξει :

- ακόμα μεγαλύτερη επιδείνωση του κλίματος καταναλωτικών προσδοκιών .

- ακόμα μεγαλύτερη πιστωτική ασφυξία

-ακόμα μεγαλύτερη συρρίκνωση της ζήτησης , η οποία θα προέρχεται τόσο από την μείωση των εισοδημάτων όσο και από την ανασφάλεια που θα επικρατήσει στην αγορά

-ακόμα μεγαλύτερη στροφή προς «ασφαλή καταφύγια» των αποταμιεύσεων με επενδύσεις κυρίως στο εξωτερικό

-ακόμα μεγαλύτερη αύξηση της προσφοράς η οποία θα τροφοδοτηθεί από τρείς κατηγορίες πωλητών: από εκείνους που έχουν οικονομική ανάγκη, από εκείνους που θα αισθάνονται ανασφάλεια και από εκείνους που θα προτιμήσουν την ασφάλεια του «καυτού» ευρώ.

-ακόμα μεγαλύτερη πτώση των επενδύσεων σε κατοικίες αφού μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο κανείς δεν επιθυμεί ούτε να αγοράσει ούτε να επενδύσει.

-ακόμα μεγαλύτερη αύξηση των επιτοκίων και επιδείνωση των όρων δανεισμού σε τράπεζες ,επιχειρήσεις και ιδιώτες.

Τα στοιχεία αυτά, θα επηρεάσουν τόσο την αγορά κατοικίας όσο και την αγορά επαγγελματικών ακινήτων καθώς η ελληνική οικονομία πολύ δύσκολα στο εγγύς μέλλον θα ανακάμψει. Συγκεκριμένα, ακόμα και οι λιγοστες συναλλαγές που γίνονται κυρίως σε μικρής αξίας ακίνητα θα περιοριστούν στο ελλάχιστο. Οι τιμές των ενοικίων κατοικιών θα αυξηθούν λόγω της στροφής προς την ενοικίαση. Η πτώση του τζίρου και των επενδύσεων θα έχουν άμεση επίπτωση τόσο στην αγορά καταστημάτων όσο και γραφείων με επιπτώσεις στο επίπεδο των μισθωμάτων και στο αριθμό των κενών χώρων.

Από την άλλη πλευρά, η επιδείνωση της εικόνας της ήδη «λαβωμένης» αξιοπιστίας της ελληνικής οικονομίας δεν είναι ο καλύτερος «πρεσβευτής» για την προσέλκυση επενδύσεων από το εξωτερικό. Οι μοναδικοί που θα εμφανιστούν θα είναι «θεσμικοί» οι οποίοι θα θελήσουν να πάρουν τα φιλέτα της δημόσιας ακίνητης περιουσίας για μία «μπουκιά ψωμί». Και αυτοί δεν θα επενδύσουν άμεσα καθώς, το κλίμα που θα δημιουργηθεί στον διεθνή τύπο δεν θα είναι το καλύτερο για να προσελκύσει συνταξιούχους από την Βόρεια και την Κεντρική Ευρώπη για να αγοράσουν. Σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθεί και το πολιτικό κλίμα , το οποίο είναι ήδη «ηλεκτρισμένο» και το οποίο σε καμία περίπτωση δεν ευνοεί επενδύσεις στην Ελλάδα.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki