Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Τρόφιμα: Εκρηξη στην παγκόσμια αγορά

Η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, η αύξηση της τιμής του αργού πετρελαίου, συρρίκνωση των αποθεμάτων, η ισχυρή ζήτηση βασικών προϊόντων και οι σοβαρές καταστροφές καλλιεργειών λόγω δυσμενών καιριών συνθηκών έχουν προκαλέσει την αύξηση του κόστους των τροφίμων σε όλο τον κόσμο. Ο παγκόσμιος δείκτης τιμών των τροφίμων, έφτασε πρόσφατα σε επίπεδα ρεκορ .

Κρέας

Το καλαμπόκι είναι εν μέρει υπεύθυνο για την αύξηση του κόστους του κρέατος. Η τιμή του καλαμποκιού έχει διπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια, οδηγώντας σε αύξηση της τιμής των ζωοτροφών, που οδηγεί σε υψηλότερες τιμές για το κρέας.

Γαλακτοκομικά

Η αύξηση των εισοδημάτων στις αναπτυσσόμενες χώρες οδήγησε σε αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης για τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα προϊόντα κρέατος, λένε ο ΟΟΣΑ και ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ . Η αύξηση του κόστους των ζωοτροφών επηρεάζουν επίσης την τιμή του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων. Τα μελλοντικά συμβόλαια γάλακτος που διαπραγματεύονται στο Chicago Mercantile Exchange , αυξήθηκαν πάνω από 50% κατά το παρελθόν έτος.

Φρέσκα προϊόντα

Η κακοκαιρία - ξηρασίες, πλημμύρες, χαλάζι και η θερμοκρασία –  αντανακλάται και στις τιμές των φρέσκων αγροτικών προϊόντων στην παγκόσμια αγορά.Οι αγρότες σε ορισμένα μέρη του Μεξικού και στις νοτιοδυτικές ΗΠΑ είναι  απελπισμένοι από τις καταστροφικές απώλειες των καλλιεργειών μετά το χειρότερο παγετό των τελευταίων 60 ετών. Στη Φλόριντα καταστράφηκε το 60-70% της  καλλιέργεια τομάτας .Ως αποτέλεσμα οι τιμές έχουν διπλασιαστεί σε ορισμένες χώρες . Στις ΗΠΑ ορισμένα εστιατόρια γρήγορου φαγητού αναγκάστηκαν να εξαλείψουν προσωρινά τις ντομάτες από σάντουιτς τους, ή να τα μόνο κατόπιν παραγγελίας του πελάτη.

Καλαμπόκι

Οι τιμές καλαμποκιού διπλασιάστηκαν από τον Ιούλιο 2010 εως τον Ιανουάριο 2011. Η τιμή του καλαμποκιού επηρεάζει άμεσα και έμμεσα το κόστος που συνδέεται με μια σειρά προϊόντων. Το καλαμπόκι χρησιμοποιείται για τη διατροφή των ζώων. Όταν αυξάνεται η τιμή του καλαμποκιού συμπαρασύρει τις τιμές για το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα Η κακοκαιρία του χειμώνα που πέρασε προκάλεσε σοβαρές ζημιές στις καλλιέργειες σε όλο τον κόσμο, και η προσφορά είναι στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 40 χρόνων. Επιπλέον, η παραγωγή αιθανόλης στις Ηνωμένες Πολιτείες απορροφά  περίπου 35 εκατομμύρια στρέμματα καλαμποκιού, προσφέροντας  κίνητρα σε αγρότες για να στρέψουν την καλλιέργεια απο σιτάρι και  σόγια σε  καλαμπόκι.

Σιτάρι

Οι τιμές έχουν σχεδόν διπλασιαστεί μετά την καταστροφική ξηρασία στη Ρωσία το περασμένο καλοκαίρι. Από την άλλη πλευρά πολλές χώρες της Ασίας και της Αφρικής φοβούμενες τις διαμαρτυρίες προσπαθούν να αυξήσουν τα αποθέματα τους ενώ και η παγκόσμια ζήτηση έχει αυξηθεί. Το αποτέλεσμα είναι  η αγορά να λειτουργεί σε συνθήκες υπερβάλλουσας προσφοράς με αυξητικές τάσεις για το επίπεδο των τιμών.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki