Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Τράπεζα της Ελλάδος για την ακίνητη περιουσία

Η Τράπεζα της Ελλάδος με μία απροσδόκητη κίνηση της ενεπλάκη στο θέμα της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσία αφιερώνοντας μάλιστα ένα ολόκληρο κεφάλαιο στην ενδιάμεση έκθεση που dηοσιοποίηθηκε πριν απο λίγο. Στην έκθεση προχωρά και σε προτάσεις αξιοποίησης επισημαίνοντας και τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η προσπάθεια αξιοποίηση που είναι:

(α) Το Ελληνικό Δημόσιο δεν γνωρίζει το μέγε θος της ακίνητης περιουσίας του, κυρίως λόγω της ανυπαρξίας πλήρους και ακριβούς κτημα τολογίου. Η πραγματική αξία της δημόσιας περιουσίας θα αναδειχθεί με αξιοπιστία μετά την οριοθέτηση των περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου και τον απαιτούμενο διαχωρισμό της κοινόχρηστης περιουσίας (η οποία είναι εκτός συναλλαγής και δεν μπορεί να εκποιηθεί, αν και η χρήση της μπορεί να παραχωρηθεί σε τρίτους με αντάλλαγμα) από την αξιοποιήσιμη δημόσια περιουσία (οικόπεδα, κτίρια, αγρούς, λατομεία, αλυκές κ.λπ.) που μπορεί να αποτε λέσει αντικείμενο εμπορικής συναλλαγής.

(β) Η μη κτηματογράφηση της δημόσιας περι- ουσίας έχει δώσει έδαφος σε συνεχείς κατα- πατήσεις και χρόνιες δικαστικές διενέξεις, με σημαντικά νομικά προβλήματα διεκδικήσεων που παρεμποδίζουν την αξιοποίηση σημαντι- κού τμήματός της.

(γ) Με την καταγραφή, προστασία, διαχείριση και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας ασχολείται μεγάλος αριθμός φορέων (υπουργ γεία, ασφαλιστικοί οργανισμοί, η ΚΕΔ και οι άλλες εταιρίες που είχε συστήσει το Δημόσιο, ειδικές υπηρεσίες των εφοριών, οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης κ.ά.), με διαφορετικές, επικαλυπτόμενες ή αντικρουόμενες αρμοδιό- τητες που καθιστούν ιδιαίτερα δύσκολη τη συνολική αποτίμηση και αξιοποίησή της.

(δ) Μεγάλο μέρος των δημόσιων ακινήτων έχουν πολλαπλές δεσμεύσεις και περιορι σμούς ως προς την αξιοποίησή τους, με απο τέλεσμα να διαμορφώνεται η εμπορική αξία της δημόσιας περιουσίας σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από εκείνα της αγοράς. Ειδικότερα, πολλά σημαντικά αστικά ακίνητα εντός σχε δίου πόλεως, που θα είχαν πολύ μεγάλη εμπο ρική αξία εάν ήταν ιδιωτικά, υπόκεινται σε σοβαρούς περιορισμούς ως προς την εκμε- τάλλευσή τους. Αυτό ισχύει και για πολλά άλλα δημόσια ακίνητα και εκτάσεις σε παρα θαλάσσιες κυρίως περιοχές, τα οποία έχουν περιορισμένη προοπτική αξιοποίησης με εμπορικούς όρους, λόγω των περιορισμών που τίθενται (προστασία του περιβάλλοντος ή της τοπικής αρχιτεκτονικής ταυτότητας, αρχαιο- λογικοί περιορισμοί, χαρακτηρισμοί δασαρ- χείων κ.λπ.).

(ε) Σημαντικοί περιορισμοί, που συνήθως έχουν τεθεί από την πλευρά των δωρητών, δεσμεύουν συνήθως την αξιοποίηση της περι ουσίας των κληροδοτημάτων η οποία έχει περιέλθει στο Δημόσιο. Η νομοθεσία που διέ πει το καθεστώς εποπτείας των κληροδοτη μάτων θα πρέπει να αναμορφωθεί, καθώς ο μηχανισμός παρακολούθησης και διοίκησής τους έχει αποδειχθεί γραφειοκρατικός και αναποτελεσματικός. Ο εκσυγχρονισμός της σχετικής νομοθεσίας αλλά και των διοικητι κών και ελεγκτικών μηχανισμών είναι αναγκαίος, προκειμένου τα κληροδοτήματα να αξιοποιηθούν και να εκπληρώσουν τον κοι- νωνικό τους ρόλο.

Σημειώνεται , ότι στις προθέσεις της Κυβέρνησης είναι η ανάθεση όλων μελετών αξιοποίησης σε εξειδικευμένους φορείς της διεθνούς αγοράς ακινήτων.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki