Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Τα σενάρια της ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά τώρα ότι η πτώση του ονομαστικού ΑΕΠ της Ελλάδος θα περιοριστεί στο -0,5% το 2010 (από -2,8% που ήταν η προηγούμενη εκτίμησή της), με αποτέλεσμα:

α) το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης να εκτιμάται τώρα στο 7,8% του ΑΕΠ (από 8,0%), και

β) το χρέος της γενικής κυβέρνησης στο τέλος του 2010 να εκτιμάται τώρα από την Επιτροπή στο 130,2% του ΑΕΠ (από 133,2).

Επίσης, η αύξηση του αποπληθωριστή του ΑΕΠ για το 2011 εκτιμάται τώρα στο 1,3% (από την αρχική εκτίμηση για πτώση του κατά -0,4%), με αποτέλεσμα η πτώση του ονομαστικού ΑΕΠ το 2011 να εκτιμάται τώρα στο -1,3% (από -3,0%). Αυτό και μόνο έχει ως αποτέλεσμα τη διαμόρφωση του χρέους της γενικής κυβέρνησης στο 139,8% του ΑΕΠ το 2011 (από 145,2% του ΑΕΠ που ήταν η αρχική εκτίμηση της Επιτροπής). Είναι δε αξιοσημείωτο ότι το ανωτέρω βελτιωμένο αποτέλεσμα προκύπτει παρά το ότι η Επιτροπή δεν έχει ακόμη αλλάξει την εκτίμησή της για το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης το 2011, το οποίο εκτιμά και πάλι στο 7,6% του ΑΕΠ, από 7,8% το 2010. Η πτώση του ελλείμματος περιορίζεται στις 0,2 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ το 2011. Ταυτόχρονα όμως η Επιτροπή εκτιμά ότι η δημόσια κατανάλωση θα μειωθεί κατά -8,0% σε πραγματικές τιμές το 2011 και ότι και οι δημόσιες επενδύσεις θα είναι σημαντικά μειωμένες. Επίσης, το 2011 τα φορολογικά έσοδα θα είναι σημαντικά αυξημένα. Αυτές οι εκτιμήσεις οδηγούν την Επιτροπή στην εκτίμηση για νέα πτώση του πραγματικού ΑΕΠ κατά -2,6% το 2011. Αυτές, όμως οι υποθέσεις, που προϋποθέτουν μείωση της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά -4,5% και της εγχώριας ζήτησης κατά -5,4% το 2011, μετά την πτώση της τελευταίας κατά -6,8% το 2010, δεν είναι συμβατές με το έλλειμμα να παραμένει ουσιαστικά αμετάβλητο το 2011. Είναι προφανές ότι είτε η πτώση της ελλείμματος θα είναι πολύ μεγαλύτερη το 2011, είτε η πτώση της εγχώριας ζήτησης και του ΑΕΠ θα είναι χαμηλότερη. Σε κάθε περίπτωση, η σταθεροποίηση του δημοσίου χρέους της χώρας θα γίνει σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα και νωρίτερα ακόμα και από την σημερινή, σημαντικά βελτιωμένη, εκτίμηση της Επιτροπής. Στην τρέχουσα περίοδο, όμως, τα ανωτέρω εξηγούν σε κάποιο βαθμό το λόγο για τον οποίο οι αγορές δεν εντυπωσιάστηκαν από τα εξαιρετικά ευνοϊκά συμπεράσματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πορεία της δημοσιονομικής προσαρμογής στην Ελλάδα στο 1ο 6μηνο.’10. Τα spreads των κρατικών ομολόγων του ελληνικού δημοσίου αυξήθηκαν σημαντικά, αντί να μειωθούν. Βέβαια, τα spreads αυξάνονται και για τον πρόσθετο λόγο ότι κάθε στοιχείο που ανακοινώνεται για την Ελληνική οικονομία αναλύεται κατά τέτοιο τρόπο ώστε να αποδειχθεί αυτό που ήδη έχει γίνει αποδεκτό εγχωρίως και διεθνώς, ότι δηλαδή η ελληνική οικονομία καταρρέει. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα στοιχεία για την αγορά εργασίας που ανακοινώθηκαν από τον ΟΑΕΔ την προηγούμενη εβδομάδα. Τα στοιχεία αυτά προκάλεσαν εκτεταμένα σχόλια, σχεδόν στο σύνολό τους

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki