Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

ΤΕΕ : χρειάζεται περισσότερη «Φαντασία»…

Το Προεδρικό Διάταγμα για την προστασία της Παραλιακής Ζώνης της Αττικής παραμένει ανενεργό τα τελευταία έξι χρόνια, επισημαίνει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας με αφορμή την κατεδάφιση – παρουσία του πρωθυπουργού – του κτιρίου της «Φαντασίας».
Το ΤΕΕ εκφράζει την ελπίδα η κατεδάφιση να αποτελεί συμβολική κίνηση από την πλευρά της Κυβέρνησης, καθώς το κέντρο λόγω πυρκαγιάς έχει πάψει να λειτουργεί τα τελευταία χρόνια.
«Ελπίζουμε η πράξη αυτή να δείχνει την πρόθεση για την απόδοση του παράκτιου μητροπολιτικού χώρου της Αθήνας στους πολίτες», αναφέρει το επιμελητήριο και προσθέτει:
«Η διεθνώς γνωστή πλέον τάση για αναβάθμιση του διεθνούς ρόλου και εικόνας της πόλης μέσω των έργων αναβάθμισης του παράκτιου χώρου (waterfront projects) συνδέεται -στα πετυχημένα παραδείγματα- με την πολιτική διεύρυνσης του δημόσιου χώρου στο παράκτιο μέτωπο.
Το ΤΕΕ με ιδιαίτερη έμφαση εδώ και αρκετά χρόνια έχει συμβάλλει στη διεκδίκηση του δημόσιου χαρακτήρα του παράκτιου χώρου ο οποίος αποτελεί πολύτιμο φυσικό πόρο της χώρας.
Ειδικότερα για τον παράκτιο χώρο του Σαρωνικού από το 2007 το ΤΕΕ με άλλους επιστημονικούς και αυτοδιοικητικούς φορείς, αλλά και με τον Εισαγγελέα Περιβάλλοντος, προχώρησαν σε κοινή δράση για τη διερεύνηση των δυνατοτήτων παρέμβασης για τη διασφάλιση της ελεύθερης πρόσβασης των πολιτών σε ολόκληρο το θαλάσσιο μέτωπο.
Προϋπόθεση για την εξασφάλιση του κοινόχρηστου χαρακτήρα των ακτών του Σαρωνικού, αποτελεί η εφαρμογή γενικά της νομοθεσίας από όλους και όσους λειτουργούν ως κράτος εν κράτει και ειδικότερα του Π.Δ. για την Προστασία της Παραλιακής Ζώνης (ΦΕΚ 254/Δ/04) που είναι ανενεργό έξη χρόνια, αφορά στο νότιο παραλιακό μέτωπο της Αττικής και εκτίνεται σε μήκος 40 χλμ. από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας έως την Αγία Μαρίνα Κορωπίου.
Το Π.Δ., αποτελεί ένα σημαντικό βήμα θεσμικής ρύθμισης που όφειλε να έχει υλοποιηθεί με:
-Την απομάκρυνση ή μετεγκατάσταση των απαγορευμένων χρήσεων και των αυθαιρέτων κατασκευών (νυχτερινά κέντρα, εγκαταστάσεις μηχανοκίνητου αθλητισμού, καρτ, τζετ σκι, κ.λ.π.)
-Την απομάκρυνση των παράνομων περιφράξεων που αποκόπτουν την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών προς τις κοινόχρηστες παραλίες
-Την απελευθέρωση των περιοχών αρχαιολογικού ενδιαφέροντος και προστατευμένων υδροβιοτόπων από τις υπάρχουσες εγκατεστημένες χρήσεις (κέντρο διασκέδασης «Ακρωτήρι» στον Άγιο Κοσμά και Εθνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών)
-Την ενεργοποίηση του προβλεπόμενου Φορέα Διαχείρισης με συμμετοχή όλων των συναρμοδίων δημοσίων και αυτοδιοικητικών οργάνων και των κοινωνικών φορέων και ταυτόχρονη κατάργηση των φορέων που σήμερα διαχειρίζονται μεγάλα τμήματα του παραλιακού μετώπου (ΓΓΑ, Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε., ΕΤΑ κ.λ.π.).»

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki