Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Τρείς διαγωνισμοί για το κέντρο της Αθήνας

Προκηρύχθηκε  ο πρώτος  αρχιτεκτονικός διαγωνισμός, ο οποίος θα αφορά την κατάθεση γενικών ιδεών αστικού σχεδιασμού για την αναμόρφωση του κέντρου της πρωτεύουσας και ειδικότερα του ευρύτερου τρίγωνου μεταξύ πλατείας Συντάγματος, Τεχνόπολης και Αγίου Κωνσταντίνου Ομονοίας.

Στις βασικές αρχές του διαγωνισμού συγκαταλέγονται η περιβαλλοντική αναβάθμιση της περιοχής με όρους βιώσιμης κινητικότητας και η σύνθεση έργων υψηλής αρχιτεκτονικής και κοινωνικού οφέλους, με το χαμηλότερο δυνατό οικονομικό κόστος. Έμφαση θα δοθεί σε 9 συγκεκριμένες χωρικές ενότητες στις οποίες καταγράφονται δυσλειτουργίες και απαιτείται η συνολική αναγέννησή τους στην κλίμακα του δημοσίου χώρου και η δικτύωσή τους με τις γύρω περιοχές, που είχε καταρρεύσει εν μέρει μετά την περάτωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και ολοκληρωτικά κατά τα χρόνια της δημοσιονομικής κρίσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για την κατάρτιση του διαγωνισμού, που χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ως αναθέτουσα αρχή, ελήφθησαν υπόψιν όλοι οι σχεδιασμοί και τα εν εξελίξει έργα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των κρατικών φορέων  και πως οι κατατεθείσες προτάσεις θα συμπληρώσουν τις τρέχουσες παρεμβάσεις σε απόλυτη συμφωνία με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο και τα εγκεκριμένα έργα (π.χ. Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας 2014 (ΡΣΑ), Σχέδιο Ολοκληρωμένης Αστικής Ανάπτυξης (ΣΟΑΠ) και Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις (ΟΧΕ)).

Υπήρξε συνειδητή επιλογή να απευθυνθεί ο διαγωνισμός ως επί τω πλείστον σε ελληνικά αρχιτεκτονικά γραφεία.

Οι δύο επόμενοι διαγωνισμοί θα προκηρυχθούν τους προσεχείς μήνες και θα αφορούν την αναβάθμιση της οδού Πειραιώς (σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής) και την άμεση επισκευή και επαναλειτουργία του θεάτρου του Λυκαβηττού. Η οργάνωση και η κατάρτιση του συγκεκριμένου μνημειακού έργου θα πραγματοποιηθεί από την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε. με τη χρηματοδότηση της Περιφέρειας Αττικής και τη στήριξη του Οργανισμού «Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.».

 

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki