Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Αγκάθια και εμπόδια στους οικ. συνεταιρισμούς

Σε αναβρασμό βρίσκονται οι διοικήσεις και τα μέλη των οικοδομικών συνεταιρισμών για το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, το οποίο έχει τεθεί σε σύντομη διαβούλευση, προκειμένου να κατατεθεί για ψήφιση στη Βουλή μέχρι το τέλος του μήνα. Προωθείται λύση δύο ταχυτήτων και μάλιστα με πολλά αγκάθια και εμπόδια. Συγκεκριμένα:

* Η πρώτη λύση ανταλλαγής γης προβλέπει οι συνεταιριστές να μπουν σε διαδικασία μετακόμισης, δηλαδή να παραδώσουν ολόκληρη τη δασική ή αναδασωτέα έκταση του συνεταιρισμού και να μετακομίσουν σε δημόσιες εκτάσεις, στις οποίες θα χτίσουν με διαδικασίες ιδιωτικής πολεοδόμησης μόνον κατοικίες, με συντελεστή δόμησης 0,4. Δηλαδή διώροφη κατοικία 200 τετραγωνικών μέτρων στο μισό στρέμμα. Οι συνεταιρισμοί μπορούν να μετακομίσουν για να χτίσουν τόσο στον πυρήνα όσο και στην ευρύτερη περιοχή μικρών οικισμών στην ηπειρωτική Ελλάδα, εκτός των περιοχών Αττικής, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Πάτρας, Βόλου, Λάρισας, Ηρακλείου Κρήτης και μεγάλων νησιών, εκτός Κρήτης και Εύβοιας.

* Η δεύτερη λύση προβλέπει ότι στις ίδιες αυτές περιοχές «κατ' εξαίρεσιν», μάλιστα «με ειδικούς όρους και διαδικασίες», που αφήνουν πολλά περιθώρια επιλεκτικής αντιμετώπισης των ενδιαφερομένων, μπορεί να χωροθετούνται εκτάσεις δόμησης οικοδομικών συνεταιρισμών. Οι προϋποθέσεις για να παραμείνουν οι συνεταιριστές στις «περιοχές-φιλέτα» είναι να παραδώσουν το 50% της ιδιωτικής έκτασης που κατέχουν στο ελληνικό Δημόσιο, μαζί με διαχειριστικό σχέδιο για την προστασία και συντήρηση της παραχωρούμενης έκτασης που θα χρηματοδοτήσουν (διανοίξεις δρόμων, καθαρισμοί, φύλαξη, πυρασφάλεια κ.λπ.) και άλλο 10% από τη συνολική έκταση του συνεταιρισμού να παραχωρείται στον τοπικό δήμο, για τη δημιουργία δημοτικών χώρων πρασίνου και αναψυχής.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki