Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Τι αλλάζει στους οικοδομικούς συνεταιρισμούς

 

Αναθέρμανση της οικοδομικής δραστηριότητας με την αξιοποίηση χιλιάδων στρεμμάτων γης που είναι «μπλοκαρισμένα», υπόσχεται το σχέδιο νόμου για την ιδιωτική πολεοδόμηση. Το νομοσχέδιο που δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση επιχειρεί να δώσει οριστική λύση σε 550 οικοδομικούς συνεταιρισμούς, μέσω της θεσμοθέτησης της Τράπεζας Γης.

Η νέα ρύθμιση «Περιβαλλοντική αναβάθμιση και ιδιωτική πολεοδόμηση - Βιώσιμη Ανάπτυξη, εγκαταλελειμμένοι οικισμοί και Oικοδομικοί Συνεταιρισμοί - Χρήσεις Γης», αλλάζει άρδην τα εμπράγματα δικαιώματα, καθώς για πρώτη φορά ο τίτλος ιδιοκτησίας αποκτά άυλη μορφή δίνοντας στον ιδιοκτήτη τη δυνατότητα να τον ανταλλάξει ή ακόμα και να τον πουλήσει, τη στιγμή που εκείνος θα επιλέξει. Ταυτόχρονα, δίδεται πλέον λύση και στη μεταφορά του συντελεστή δόμησης, που κρατάει σε ομηρεία χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων τις τελευταίες δεκαετίες, σε αναμονή ορισμού αντίστοιχων ζωνών υποδοχής.

Οι ανταλλαγές εκτάσεων θα γίνεται σε περιοχές που είναι κοντά σε μικρούς ή εγκαταλελειμμένους οικισμούς, θέτοντας σε εφαρμογή την ιδιωτική πολεοδόμηση, μέσω της οποίας οι ιδιώτες αναλαμβάνουν την κατασκευή των υποδομών.

Το πρόβλημα με τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς παραμένει άλυτο εδώ και 40 περίπου χρόνια, και με την εντατικοποίηση των εργασιών, τον τελευταίο ενάμιση χρόνο έγιναν ουσιαστικές παρεμβάσεις για την επίλυση του χρόνιου ζητήματος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, από τους συνολικά 550 οικοδομικούς συνεταιρισμούς, στην Αττική υπάρχουν 220, εκ των οποίων οι 110 αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, όπως για παράδειγμα αδυναμία αξιοποίησης, καθώς υπάρχουν δασικές εκτάσεις. Για τους υπόλοιπους 330 που βρίσκονται εκτός Αττικής, το 25% αντιμετωπίζει προβλήματα, καθώς ανήκει σε δασικές εκτάσεις και το 15% δεν βρίσκεται σε περιοχή Ειδικά Ρυθμιζόμενης Πολεοδόμησης (ΠΕΡΠΟ).

Όπως προβλέπει το νομοσχέδιο, στις νέες προς πολεοδόμηση περιοχές θα επιτρέπεται μόνο η κατασκευή κατοικιών και όχι η δημιουργία μεγάλων καταστημάτων, τραπεζών και ξενοδοχείων. Κατ' εξαίρεση θα επιτρέπεται να κτίζονται μόνο αθλητικές εγκαταστάσεις και πολύ μικρά καταστήματα άμεσης εξυπηρέτησης.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki