Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Τι αλλάζει στη Αττική

Σημαντικές αλλαγές στο χωροταξικό και πολεοδομικό προφιλ της Αττικής πρόκειται να εφαρμοστούν τα επόμενα χρόνια . Το σχέδιο βασίζεται στον περιορισμό της εκτός σχεδίου δόμησης μέσω της κατάργησης των παρεκκλίσεων στην αρτιότητα και άλλων μέτρων . Ποιες είναι λοιπόν, οι βασικές κατευθύνσεις του νέου σχεδίου;

- Τα κέντρα Αθήνας και Πειραιά διατηρούν τον επιτελικό τους ρόλο.

- Ενισχύονται οι παραγωγικές δραστηριότητες μέσα στον αστικό ιστό (με την επαναχρησιμοποίηση παλαιών βιομηχανικών περιοχών, όπως ο Ελαιώνας) αλλά και τη δημιουργία νέων στις εισόδους της πόλης.

- Προτείνεται ο περιορισμός της εκτός σχεδίου δόμησης.

Το σχέδιο προβλέπει την κάλυψη των οικιστικών αναγκών «κυρίως εντός της θεσμοθετημένης αστικής γης», με δραστικό περιορισμό της εκτός σχεδίου δόμησης μέσω της σταδιακής κατάργησης των παρεκκλίσεων (σ.σ. στο μεγαλύτερο μέρος της Αττικής η ελάχιστη αρτιότητα είναι τα 20 στρέμματα, ωστόσο ισχύει πλήθος παρεκκλίσεων και ειδικών καθεστώτων που μειώνει ανά σημεία την αρτιότητα ακόμα και στα 750 τ.μ.) και την απαγόρευση της δόμησης σε περιοχές με μεγάλες κλίσεις. Και μιλάει για μια ενιαία αντιμετώπιση του εξωαστικού χώρου, ως «ενιαία αυτόνομη οντότητα». Την ίδια στιγμή, όμως, σχεδιάζονται «περιορισμένες επεκτάσεις των σχεδίων πόλεων ή νέων αναπτύξεων», εφόσον η αναγκαιότητά τους τεκμηριώνεται, ενώ μιλάει για «αποφυγή» (αλλά όχι απαγόρευση) χωροθέτησης δραστηριοτήτων μεγάλης κλίμακας εκτός κέντρων πόλεων και σε αδόμητη γη. Οσον αφορά τη μετατροπή παλαιών παραθεριστικών περιοχών σε περιοχές πρώτης κατοικίας, επισημαίνει ότι δεν πρέπει να συνεπάγονται αύξηση του συντελεστή δόμησης.

Παράλληλα ο σχεδιασμός προβλέπει αναπλάσεις όπως :της Ακαδημίας Πλάτωνος και της Πανεπιστημίου, τη διπλή ανάπλαση (την οποία συνδέει με την αποκατάσταση των προσφυγικών της Αλεξάνδρας), τον Φαληρικό Ορμο, τη νότια πύλη του Πειραιά και την περιοχή των Λιπασμάτων στη Δραπετσώνα.

Το σχέδιο προβλέπει τη σύνδεση της Δυτικής Περιφερειακής Υμηττού με τη λεωφόρο Βουλιαγμένης, την επέκταση της Αττικής Οδού έως το Λαύριο, ενώ, προβλέπει λιμένες κρουαζιέρας μόνο σε Πειραιά και Λαύριο.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki