Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Κτηματολόγιο : Παράταση για τα λάθη

Από την 1.8 έως την 31.12.2013 συμπληρώνεται η 10ετής προθεσμία διόρθωσης των ανακριβών αρχικών εγγραφών για τους κατοίκους εσωτερικού (12ετής για τους κατοίκους εξωτερικού και το Ελληνικό Δημόσιο) για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που βρίσκονται σε όλες τις περιοχές του πρώτου πιλοτικού προγράμματος του Εθν. Κτηματολογίου. Μετά την παρέλευση των προθεσμιών αυτών, οι αρχικές εγγραφές καθίστανται οριστικές και παράγουν αμάχητο τεκμήριο υπέρ των εγγεγραμμένων στο Κτηματολόγιο. Αυτό σημαίνει ότι μετά την οριστικοποίηση των εγγραφών αυτών:

α) όλα τα αδήλωτα και «αγνώστου ιδιοκτήτη» ακίνητα περιέρχονται αυτοδικαίως στο Ελληνικό Δημόσιο, και

β) όποιος ιδιοκτήτης ακινήτου δεν αναγράφεται ως δικαιούχος στις οριστικές εγγραφές, χάνει οριστικά την κυριότητα του ακινήτου του, και μπορεί μόνον να προσπαθήσει να διεκδικήσει χρηματική αποζημίωση από όποιον το δήλωσε ψευδώς ως δικό του!

Η ΠΟΜΙΔΑ ζητά να παραταθεί η προθεσμία διόρθωσης των ανακριβών εγγραφών για 10 ακόμη έτη, ήτοι μέχρι τη συμπλήρωση 20ετίας από την έναρξη λειτουργίας κάθε Κτηματολογικού Γραφείου, ώστε να ευθυγραμμιστεί με τον Αστικό Κώδικα που προβλέπει απώλεια της κυριότητας λόγω 20ετούς «έκτακτης χρησικτησίας». Κάθε αντίθετη λύση παραβιάζει τις συνταγματικές διατάξεις περί προστασίας της ιδιωτικής περιουσίας, και δεν μπορεί η διαδικασία σύνταξης Κτηματολογίου να μετατραπεί σε εργαλείο δήμευσης της υπέρ του Κράτους!

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki