Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Κτηματολόγιο : Απίστευτες ιστορίες

Δέκα νέα κτηματολογικά γραφεία, στη βόρεια Αττική, τη Θεσσαλονίκη, τη Θεσσαλία, την Πελοπόννησο και τη Δυτική Ελλάδα, πρόκειται να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους στις αρχές του 2013. Εως τα τέλη Σεπτεμβρίου, η Κτηματολόγιο Α.Ε. πρόκειται να ολοκληρώσει την κατάρτιση του νέου επιχειρησιακού σχεδίου 2013-2016. Παράλληλα, προωθείται η συγκρότηση μιας ομάδας ειδικών με τη βοήθεια της task force, η οποία θα παρέχει τεχνική βοήθεια σε θέματα επιτάχυνσης του έργου. Μέχρι το τέλος του χρόνου το κτηματολόγιο θα προκηρύξει τους διαγωνισμούς για την κτηματογράφηση και την κατάρτιση δασικών χαρτών σε όλες τις περιοχές που απομένουν, ώστε το 2019 να έχουμε σε όλη την Ελλάδα κτηματολόγιο σε λειτουργία.

Η ταχύτητα ολοκλήρωσης του νέου διαγωνισμού θα εξαρτηθεί και από έναν επιπλέον παράγοντα. Ειδικότερα το διάστημα αυτό ολοκληρώνεται στο υπουργείο απόφαση, η οποία επιτρέπει στην Κτηματολόγιο Α.Ε. να μειώσει κατά ένα τα στάδια επιλογής αναδόχου. Ο λόγος που επιλέγεται η απάλειψη ενός σταδίου του διαγωνισμού είναι για να δίνεται μια λιγότερη ευκαιρία στους διαγωνιζόμενους μελετητές... να προσφύγουν στα δικαστήρια! Χαρακτηριστικό είναι ότι στο πρώτο στάδιο του τρέχοντος διαγωνισμού, για την καταγραφή 4 εκατομμυρίων δικαιωμάτων σε 10 νομούς της χώρας, έχουν κατατεθεί 70 προσφορές και... 40 ενστάσεις! Επιπλέον, η Κτηματολόγιο Α.Ε. δεν έχει καταφέρει ακόμα να αναθέσει το σύνολο των μελετών που αφορούν στη β΄ φάση κτηματογράφησης των αστικών κέντρων. Μετά την απεμπλοκή (μέσω απόφασης του ΣτΕ) του διαγωνισμού για την κτηματογράφηση στον Δήμο Αθηναίων, απομένουν ακόμα τρεις προσφυγές για ισάριθμες μελέτες που θα κριθούν μέσα στον Οκτώβριο στο Διοικητικό Εφετείο. Και μετά θα απομένει η «ορφανή» μελέτη Βόλου - Λαμίας - Λιβαδειάς, στην οποία μετά τις προσφυγές τα δικαστήρια απέκλεισαν... και τους δύο συμμετέχοντες!

Στο πρώτο τρίμηνο του 2013 πρόκειται να ανοίξουν 10 νέα κτηματολογικά γραφεία, τα οποία θα καλύψουν 24 περιοχές στις οποίες τις ημέρες αυτές ολοκληρώνεται η εξέταση των ενστάσεων. Θα ακολουθήσουν 9 περιοχές της Ανατολικής Αττικής, όπου το κτηματολόγιο θα ξεκινήσει να λειτουργεί στο δεύτερο τρίμηνο του 2013. Τέλος η Κτηματολόγιο Α.Ε. πρόκειται να προκηρύξει μέσα στο 2012 και την κατάρτιση δασικών χαρτών για όλη την υπόλοιπη επικράτεια της χώρας. Το «αγκάθι» βέβαια στην υπόθεση αυτή παραμένει η κύρωσή τους από τις δασικές υπηρεσίες, η οποία προχωρά με τόσο αργούς ρυθμούς, που υπονομεύεται η έγκαιρη ολοκλήρωση του έργου.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki