Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Απαλλοτριώσεις:Οι ιδιοκτήτες θα πληρώνουν

Αποσύρεται το κράτος από τη συνταγματική υποχρέωση για την εξασφάλιση των κοινόχρηστων χώρων μέσω απαλλοτρίωσης κατά την εφαρμογή του σχεδίου πόλης, καθώς το κόστος της αποζημίωσης, σε ποσοστό 70%, βαρύνει πλέον τους ιδιοκτήτες που τα ακίνητά τους βρίσκονται εντός ή εγγύς της ακτίνας τουλάχιστον 250 μέτρων από τον προς διάνοιξη κοινόχρηστο χώρο.

Στο σχέδιο νόμου για τον νέο Γενικό Κτηριοδομικό Κανονισμό, και συγκεκριμένα στο άρθρο 34 υπό τον τίτλο "Χρηματοδότηση και ειδική εισφορά εφαρμογής ρυμοτομικών σχεδίων", σε συνδυασμό με το προηγούμενο άρθρο "Διαδικασία τροποποίησης εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων μετά από άρση ρυμοτομικής απαλλοτρίωσης ή δέσμευσης" ορίζεται το εξής: Στην περίπτωση που έχει αρθεί είτε καθυστερεί η απαλλοτρίωση κοινόχρηστων χώρων, εξαιρουμένων των δρόμων, για πάνω από δέκα χρόνια από τότε που καθορίσθηκαν με το θεσμοθετημένο ρυμοτομικό, θεσπίζεται ειδικό τέλος για τους ιδιοκτήτες ακινήτων προκειμένου να καταβληθεί ως αποζημίωση για τη δημιουργία κοινόχρηστων χώρων. Όπως αναφέρεται "από την κατά τα ανωτέρω αποζημίωση, ποσοστό ίσο προς το 30% της αξίας των προς απαλλοτρίωση ή απόκτηση ακινήτων βαρύνει τον προϋπολογισμό του δήμου, ενώ το υπόλοιπο 70% κατανέμεται και βαρύνει, ως ειδική εισφορά, ανάλογα με το εμβαδόν του οικοπέδου, τους κύριους ή νομείς όλων των άρτιων και οικοδομήσιμων οικοπέδων, των οικοδομικών τετραγώνων που έχουν πλευρά, έστω και σημειακά, στον προς αποζημίωση κοινόχρηστο χώρο, καθώς και των ακινήτων που βρίσκονται εντός ή τέμνονται από κύκλο που χαράσσεται με κέντρο το γεωμετρικό κέντρο τού προς διάνοιξη κοινοχρήστου χώρου και ακτίνα διακόσια πενήντα μέτρα. Όταν ο προς διάνοιξη κοινόχρηστος χώρος έχει ευρύτερη σημασία για την πολεοδομική ενότητα ή και την πόλη γενικότερα, η ακτίνα μπορεί να αυξάνεται αναλόγως δυναμένη να φθάνει τα πεντακόσια (500) μέτρα". Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου καθορίζεται για κάθε κοινόχρηστο χώρο το ακριβές μέγεθος της παραπάνω ακτίνας. Ειδικότερα, το μερίδιο των ακινήτων που έχουν πρόσωπο στον προς αποζημίωση κοινόχρηστο χώρο επιβαρύνεται επιπλέον, πολλαπλασιαζόμενο με συντελεστή 3. Το μερίδιο ακινήτων τα οποία είναι μη άρτια, αλλά οικοδομήσιμα κατά τις διατάξεις του άρθρου 25 του Ν. 1337/1983, όπως ισχύει, μειώνεται κατά 40%, ενώ σε ακίνητα στα οποία υπάρχουν κτήρια κηρυγμένα ως διατηρητέα ή ως μνημεία μειώνεται κατά 60%.

"Η εισφορά εισπράττεται ως δημοτικό τέλος με βάση τις επιφάνειες των ακινήτων που έχουν καταγραφεί για τον υπολογισμό του τέλους ακίνητης περιουσίας". Οι παραπάνω ρυθμίσεις "εφαρμόζονται υποχρεωτικά σε απαλλοτριώσεις για τη δημιουργία ή διάνοιξη κοινόχρηστων χώρων" που έχουν κηρυχθεί με το διάταγμα του 1923 και του Ν. 5269/1931...

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki