Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Στον "αέρα" ρύθμιση για τα αυθαίρετα

Με δικαστική απόφαση, βρίσκονται ουσιαστικά «στον αέρα» εκατοντάδες χιλιάδες αυθαίρετα που κτίστηκαν τα τελευταία περίπου 28 χρόνια. Με ομόφωνη απόφασή της η Ολομέλεια του ανωτάτου δικαστηρίου ανέτρεψε αντίθετη απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά και έκρινε αντισυνταγματικές και ανίσχυρες διατάξεις του ν. 3044/02 που επέτρεψαν να εξαιρούνται από την κατεδάφιση νέα αυθαίρετα, είτε εντός είτε εκτός σχεδίων πόλεων και οικισμών, ακόμα και αν ανεγείρονται σε παραδοσιακούς και ειδικά προστατευόμενους οικισμούς.

Το ΣτΕ ακύρωσε νομαρχιακή απόφαση που εξαίρεσε οριστικά από την κατεδάφιση τριώροφη οικοδομή σε νησιωτικό παραδοσιακό οικισμό, ακυρώνοντας παράλληλα και την έγκριση ηλεκτροδότησής της. Η δικαστική επιχειρηματολογία που «κατεδαφίζει» τα αυθαίρετα στηρίζεται σε πενταπλή συνταγματική βάση, δεν επιτρέπει αποκλίσεις . Η Ολομέλεια έκρινε (3921/10) αντισυνταγματικό το ν. 3044/02 και δέχθηκε ότι η τελευταία συνταγματικά ανεκτή εξαίρεση από την κατεδάφιση αυθαιρέτων, έγινε με τον «νόμο Τρίτση» (ν. 1337/83) οπότε μπορούσαν να τα διασώσουν όσοι τα δήλωσαν. Τα αυθαίρετα που κτίστηκαν μετά τις 31-1-83 όμως, δεν επιτρέπεται να εξαιρούνται από την κατεδάφιση και κάθε νομοθετική ρύθμιση που την εμποδίζει, παραβιάζει τις συνταγματικές διατάξεις που προστατεύουν: Στη συγκεκριμένη υπόθεση εκδόθηκαν πέντε δικαστικές αποφάσεις που ακύρωναν οικοδομική άδεια για τριώροφη οικοδομή σε προστατευόμενο παραδοσιακό οικισμό κυκλαδίτικου νησιού, που όμως δεν εμπόδισαν την κατασκευή. Η νομαρχία εξέδωσε απόφαση που εξαίρεσε οριστικά την οικοδομή από την κατεδάφιση, επιτρέποντας την ηλεκτροδότησή της.

Το ΣτΕ ακύρωσε τις πράξεις ως αντισυνταγματικές, κρίνοντας ότι είναι αδύνατη η εξαίρεση από την κατεδάφιση, ιδίως στους παραδοσιακούς οικισμούς, που έχουν ειδική συνταγματική προστασία. Μετά την εξέλιξη αυτή καθίσταται αδύνατη η προώθηση νομοθετικής ρύθμισης για τακτοποίηση ή νομιμοποίηση αυθαιρέτων που κτίστηκαν μετά τις 31-1-83, ούτε με την καταβολή κάποιου τιμήματος και το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να εγκαταλείψει αυτό το κεφάλαιο αναζήτησης εσόδων.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki