Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Διαμαρτυρίες των βιοτεχνών για τα χωροταξικά

Τις δραστηριότητες της Γεν. Γραμματείας Βιομηχανίας σε σχέση με την βιομηχανία και την βιοτεχνία, τους επιδιωκόμενους στόχους και τα θέματα που επεξεργάζεται η Γεν. Γραμματεία στα πλαίσια της πολιτικής ανάπτυξης παρουσίασε ο Γεν. Γραμματέας Βιομηχανίας κ. Αλέξανδρος Φούρλας στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΒΕΑ που συνεδρίασε χθες.
Κύρια ζητήματα που παρουσίασε ήταν:
1)Το σχέδιο νόμου για την απλούστευση στις αδειοδοτήσεις, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του Οκτωβρίου, οπότε και θα τεθεί σε διαβούλευση.
2)Η απλούστευση έκδοσης αδειών τεχνικών επαγγελμάτων (17 που εκπροσωπούν 200 άδειες) με στόχο τόσο την άρση των δυσκολιών, που παρουσιάζονται, όσο και την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, που κάνουν χρήση των υπηρεσιών των συγκεκριμένων επαγγελμάτων.
3)Δράσεις στα πλαίσια του ΕΣΠΑ, αρμοδιότητας της Ειδικής Γραμματείας Ανταγωνιστικότητας και Επιχειρηματικότητας, στις οποίες υπάρχει ειδικό portfolio για δράσεις υπερ ΜΜΕ.
Σε εξέλιξη βρίσκονται οι ακόλουθες δράσεις:
α) δράση μεταποίησης στις νέες συνθήκες, ποσού 200 εκ.€ , στην οποία έχουν επέλθει τροποποίησεις, για την αντιμετώπιση του ελλείμματος χρηματοδότησης της αγοράς (παράταση χρόνου έως Δεκέμβρη, αύξηση ποσοστού χρηματοδότησης κατά 5%, μείωση minimum πρότασης σε 30.000€ και άνοιγμα σε επιχειρήσεις από 51-250 άτομα)
β) ένδυση-υπόδηση, η οποία και παρατάθηκε επί δίμηνο.
γ) δράση για εξωστρεφείς επιχειρήσεις, για τις οποίες θα υπάρξουν ενισχυόμενες δαπάνες (για ανάγκες πιστοποίησης,  προωθητικές ενέργειες, συμμετοχή σε εκθέσεις, δειγματισμός), αλλά και οδηγός που θα απαντάει σε ερωτήματα πως ξεκινούν οι εξαγωγές και πως χτίζονται αυτές καλύτερα.
4)Παράλληλα στις προτεραιότητες της Γεν. Γραμματεία Βιομηχανίας τίθεται η ενίσχυση των υποδομών ως αναπτυξιακού εργαλείου (υφιστάμενα ΒΙΠΕ, και υπό διαμόρφωση υποδομές σε νέες περιοχές).
5)Άλλες δράσεις σε σχέση με την καινοτομία πράσινη επιχειρηματικότητα δημιουργία clusters.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από τον κ. Φούρλα στο αναπτυξιακό και το σχέδιο νόμου της διαβούλευσης, το οποίο επανεξετάζεται από το Υπουργείο, υπό την νέα ηγεσία του, σε σχέση με την αποτελεσματικότητα των επιδοτήσεων, ως εργαλείου πολιτικής και ποια θα πρέπει να είναι τα ουσιαστικά κίνητρα που θα δοθούν. Αναμένεται πλέον το τελικό κείμενο.
Σχετικά με τον παλαιό αναπτυξιακό νόμο, σημειώθηκε ότι έως 29/1/2010 υποβλήθηκαν τα επενδυτικά σχέδια τα οποία ήδη κατηγοριοποιούνται και αξιολογούνται.
Αναφορά έγινε και στα νέα αναπτυξιακά εργαλεία που σχεδιάστηκαν:
-Ταμείο επιχειρηματικότητας προϋπολογισμού 460 εκ. € για δημόσιες δαπάνες μέσω ΕΣΠΑ.
Ο τρόπος της λειτουργίας του, όπως περιγράφηκε συνδέεται με προκήρυξη διαγωνισμού από πλευράς διαχειριστού, για την συμμετοχή των τραπεζών, ώστε να τηρηθεί αναλογία κεφαλαίου 1 προς 2 που θα οδηγήσει σ’ ένα λογαριασμό διαθεσίμων 1,5 δις €, για δανειοδότηση επενδυτικών σχεδίων, σε δράσεις εκσυγχρονισμού και εξωστρέφειας της επιχειρηματικότητας (Ταμείο γενικής επιχειρηματικότητας) αλλά και ειδικές δράσεις (για εξαιρετικές καινοτόμες επιχειρήσεις, πολιτιστικές επιχειρήσεις, venture capital).
-Ταμείο Jeremie (θα κινείται στην ίδια λογική για τις ΜΜΕ)
-Ταμείο Jesica. Προσανατολίζεται στην ανάπλαση αστικών περιοχών πόλεων.
Μετά την ενημέρωση οι βιοτέχνες μέλη του Δ.Σ περιέγραψαν τη δυσχερή θέση στην οποία βρίσκεται η ελληνική βιοτεχνία ζητώντας κυρίως ένα περισσότερο αξιόπιστο κράτος που να τηρεί τις δεσμεύσεις του έναντι της επιχειρηματικότητας ιδιαίτερα όταν θέτει χρονοδιαγράμματα, και να επιταχύνει τους μηχανισμούς λειτουργίας του.
Οι επιχειρήσεις δεν είναι σε θέση να αναπτύξουν ανταγωνιστικότητα, εάν το επιχειρηματικό περιβάλλον δεν είναι ευνοϊκό, και το φορολογικό σύστημα κατάλληλο. Εάν ακόμα δεν απλουστευθούν οι διαδικασίες και οι καθυστερήσεις στις επιδοτήσεις θέτουν τα επενδυτικά σχέδια εκτός προγράμματος. (Τα κουπόνια καινοτομίας δόθηκαν μετά από 2 χρόνια)
Οι βιοτέχνες ζήτησαν δεσμεύσεις από την Πολιτεία και χαρακτηριστικά ανέφεραν «ή θα πρέπει να μας δώσετε αυστηρά χρονοδιαγράμματα ή μη μας καταστρέφετε».
Ο βιοτεχνικός κόσμος αναφέρθηκε ακόμα:
-Στο πρόβλημα της υπερβολικής αύξησης της αξίας της γης σε περιπτώσεις αλλαγής χρήσεων που δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στις επενδύσεις.
-Να υπάρξει πρόβλεψη για χορήγηση προσωρινών αδειών σε περιπτώσεις όπως: Βοτανικός και Ελαιώνας.
-Ζήτησε να αρθεί η δέσμευση του 35% της αξίας της επενδυτικής πρότασης στο μηχανολογικό εξοπλισμό στο πρόγραμμα μεταποίησης νέες συνθήκες.
-Να ανατεθεί το πρόγραμμα clusters στον ΕΟΜΜΕΧ.
-Να γίνει αξιολόγηση της απόδοσης προηγούμενων Α/Ν, σε σχέση με τα αποτελέσματα που είχαν στην παραγωγή, στην απασχόληση και να αξιολογηθεί ο βαθμός βιωσιμότητας των επιχειρήσεων που εντάχθηκαν.
-Να δοθεί προτεραιότητα μέσω της αναπτυξιακής πολιτικής στις εξαγωγικές επιχειρήσεις.
-Να επανεξεταστεί το θέμα απλούστευσης διαδικασιών εγγραφής σε σχέση με την εμπλοκή των συμβολαιογράφων, η οποία και δεν συστήνεται από τον επιχειρηματικό κόσμο.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki