Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Αλλαγές στον Υμηττό

Μέτρα για τον Υμηττό  προωθεί με σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, ανακοίνωσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Με τα μέτρα τίθεται ο ορεινός όγκος  του Υμηττού, και οι ημιορεινές και πεδινές εκτάσεις που τον περιβάλλουν, σε καθεστώς υψηλής προστασίας.
«Θεσμοθετούμε μια πολύ εκτεταμένη περιοχή απόλυτης προστασίας της φύσης,  εντός της οποίας απαγορεύεται τελείως η δόμηση και επιτρέπονται μόνο έργα για την προστασία του οικοσυστήματος» δήλωσε η Υπουργός ΠΕΚΑ, Τίνα Μπιρμπίλη, σε συνέντευξη Τύπου, που έδωσε σήμερα. Πρόσθεσε ότι «ο Υμηττός αποτελεί μια ελπίδα για την Αττική και η προστασία του είναι μια ανάγκη για όλους τους κατοίκους του λεκανοπεδίου, ιδιαίτερα στις σημερινές δυσμενείς συνθήκες, όπως αυτές διαμορφώνονται από την κλιματική αλλαγή και επηρεάζουν την καθημερινότητα όλων μας».
Ανέφερε ακόμη, ότι το οικοσύστημά του προστατεύεται και στην πράξη ως περιοχή Natura 2000 και ότι, εντός των επόμενων εβδομάδων, το ΥΠΕΚΑ θα εντάξει τον Υμηττό και σε επιπλέον προστατευτικό καθεστώς, με βάση την κοινοτική οδηγία για τα άγρια πουλιά 79/409/ΕΟΚ. Η Υπουργός υπογράμμισε τη σημασία του ΠΔ και το χαρακτήρισε προπομπό και πρότυπο για την προστασία όλων των ορεινών όγκων της Αττικής, όχι μόνο διότι φιλοξενούν πολύτιμα οικοσυστήματα, αλλά και επειδή προσφέρουν αναντικατάστατες οικολογικές υπηρεσίες σε όλους.
Με το προτεινόμενο ΠΔ, που διαμόρφωσε ο εποπτευόμενος φορέας του ΥΠΕΚΑ, Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου και Περιβάλλοντος Αθήνας, επιδιώκεται:
•    Αυστηροποίηση του καθεστώτος προστασίας, τόσο για τη θεσμοθέτηση εκτεταμένης ζώνης απολύτου προστασίας, όσο και για την περιφερειακή ζώνη, κυρίως μέσα από τη μείωση των επιτρεπόμενων χρήσεων, την αύξηση της αρτιότητας και την κατάργηση των παρεκκλίσεων.
•    Σαφής οριοθέτηση ζωνών προστασίας, τόσο για τον ορεινό όγκο όσο και για τις πεδινές, τις δασικές και αγροτικές εκτάσεις της περιφερειακής ζώνης, καθώς και για τις περιοχές αστικού πρασίνου.
•    Καθορισμός σαφών ρυθμίσεων προστασίας που θα αντιμετωπίζουν την περιοχή ως πολύτιμο οικοσύστημα.


  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki