Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Φως και νερό με "ταυτότητα"

Η έκδοση πιστοποιητικού υπαγωγής στην ηλεκτρονική ταυτότητα του κτηρίου θα είναι υποχρεωτική από την έναρξη εφαρμογής του νέου θεσμού, δηλαδή από τις αρχές του νέου χρόνου ως εξής:

α) Για όλα τα ακίνητα, παλαιά και νέα, προκειμένου να μεταβιβαστούν.

β) Για όλες τις νέες οικοδομές, ως προϋπόθεση σύνδεσης του ακινήτου με τα δίκτυα κοινής ωφέλειας (ηλεκτρικό, νερό, τηλέφωνο κ.λπ.).

γ) Για τους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων που θα υπαχθούν στις ρυθμίσεις του νέου νόμου του ΥΠΕΚΑ, ως προϋπόθεση της έκδοσης του πιστοποιητικού νομιμοποίησης ή τακτοποίησης του αυθαιρέτου παράλληλα με την εξόφληση του εφάπαξ προστίμου.

Οι νέες δηλώσεις αυθαιρέτων, για τις οποίες έχει οριστεί προθεσμία υποβολής συνολικά 18 μηνών, μέχρι την άνοιξη του 2015 θα γίνονται με παράλληλη δήλωση του ακινήτου στην «ηλεκτρονική ταυτότητα» του κτηρίου. Μέχρι λοιπόν να ολοκληρωθεί η πρώτη φάση των δηλώσεων, των ιδιοκτητών που σπεύδουν να δηλώσουν πρώτοι για να πετύχουν τα ευνοϊκά μέτρα πληρωμής του προστίμου, θα είναι έτοιμη η ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΥΠΕΚΑ για το «ηλεκτρονικό φακέλωμα». Υπενθυμίζεται ότι για όσους σπεύσουν να δηλώσουν το αυθαίρετό τους μέσα στο πρώτο εξάμηνο, μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2014, ισχύουν εκπτώσεις και αποπληρωμή του προστίμου σε 102 δόσεις, δηλαδή σε 8,5 χρόνια. Εξάλλου για τις υφιστάμενες ιδιοκτησίες ακινήτων θα δοθεί προθεσμία 10 έως 15 ετών, εντός της οποίας πρέπει να καταγραφούν στην ταυτότητα του κτηρίου. Το μέτρο της «ηλεκτρονικής ταυτότητας του κτηρίου» έχει θεσμοθετηθεί από το 2010, με το νόμο (3843/2010) για την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων. Τον περασμένο Ιούνιο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση το σχετικό εκτελεστικό Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο προβλέπει όλες τις λεπτομέρειες για την ενεργοποίηση και εφαρμογή του θεσμού και έχει πάρει πλέον τελική μορφή, προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki