Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Περιβάλλον και ηλεκτρονική διακυβέρνηση

Ενδιαφέρουσες απόψεις και σημαντικές παράμετροι της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης αναδείχθηκαν στην Ανοιχτή Συζήτηση με θέμα «Ηλεκτρονική Δημοκρατία και Περιβαλλοντική Διακυβέρνηση» που διοργάνωσαν το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS και το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων την Τετάρτη 23 Ιουνίου στα Γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.
Η εκδήλωση,  που πραγματοποιήθηκε υπό την Αιγίδα του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου  στην Ελλάδα  και της Αντιπροσωπείας  της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, ξεκίνησε  με χαιρετισμό του Αν. Διευθυντή του Γραφείου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα κου Ιωάννη Κοκκάλα, ο οποίος δήλωσε χαρακτηριστικά ότι η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση είναι ο «πολιορκητικός κριός» με τον οποίο οι πολίτες έχουν πλέον την δυνατότητα να εισέλθουν σε σημαντικούς τομείς του δημόσιου βίου, που επί χρόνια παρέμεναν ερμητικά κλειστοί.  Πρόσθεσε ότι στο μέλλον η συμμετοχική Δημοκρατία είτε θα ενισχύσει είτε θα «συγκρουστεί» με την αντιπροσωπευτική Δημοκρατία και τόνισε ότι τόσο οι θεματικές για τις οποίες γίνεται χρήση συλλογής ηλεκτρονικών υπογραφών, όσο και η πολιτική των εθνικών κυβερνήσεων πρέπει να ευθυγραμμίζονται με τις επιδιώξεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωκοινοβουλίου. Ακολούθησε χαιρετισμός του Γεν. Γραμματέα του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κου Ανδρέα Ανδρεόπουλου, ο οποίος επεσήμανε τη σημασία της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, ως μιας διαδικασίας που αμβλύνει τις διαφορές και εξισώνει τους πολίτες και τόνισε τον κρίσιμο ρόλο της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, που «αν και άυλη, έχει πολύ απτή και ουσιαστική αποτίμηση σε όλους τους τομείς». Τέλος, η  Διευθύντρια του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS κα Άννυ Μητροπούλου τόνισε στο χαιρετισμό της ότι  αν και πολύτιμο εργαλείο με σημαντικές δυνατότητες, η συμμετοχή των πολιτών σε διαδικασίες Ηλεκτρονικής Συμμετοχής δεν πρέπει να τους επαναπαύει ώστε  να αποτελεί το άλλοθί τους για μη περαιτέρω δράση, αλλά αντίθετα να τους καθιστά πιο ενημερωμένους, ενεργούς και ουσιαστικούς στις διεκδικήσεις τους.
Στη συνέχεια το λόγο πήρε η κα Μαρία Κανελλοπούλου, Προϊσταμένη Τμήματος Ενημερωτικών Δράσεων – Τεκμηρίωσης και Συντονισμού Δικτύων, Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, η οποία αναφέρθηκε εκτενώς στο άρθρο 11.4 της Συνθήκης της Λισαβόνας, με το οποίο εισάγεται η συμμετοχή της Κοινωνίας των Πολιτών στη διαμόρφωση των πολιτικών της  Ε.Ε., στις τυπικές και ουσιαστικές προϋποθέσεις που προαπαιτούνται για την προώθηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μιας πρωτοβουλίας πολιτών.
Ακολούθησε η τοποθέτηση του κου Νίκου Δρανδάκη, εκπροσώπου SYNC, ο οποίος φώτισε μια ενδιαφέρουσα δυνατότητα  των διαδικτυακών μέσων, που θα μπορούσε να αποτελέσει την μετεξέλιξή τους : όπως χαρακτηριστικά δήλωσε «αν και έχουμε την τάση να μεταφέρουμε στο διαδίκτυο παλιές πρακτικές διεκδικήσεων, το μέσο αυτό έχει πολύ μεγαλύτερη δυναμική,  καθώς οι πολίτες μπορούν μέσα από τη χρήση του να αυτοεξυπηρετούνται, να αυτοοργανώνονται, να παράγουν οι ίδιοι έργο κι όχι απλά να διατυπώνουν αιτήματα». Με βάση αυτή την προοπτική ο κος Δρανδάκης επεσήμανε επίσης την σημασία της ελεύθερης  πρόσβασης των πολιτών στις δημόσιες πληροφορίες και αναφέρθηκε στην σχετική κίνηση «Δημόσια Δεδομένα – Δικά μας Δεδομένα».
Ο Δρ. Δημήτρης Γκούσκος, Λέκτορας στο Τμήμα Επικοινωνίας & ΜΜΕ Πανεπιστημίου Αθηνών αναφέρθηκε στη μετάβαση από τα παραδοσιακά σχήματα αντιπροσώπευσης, στην ενεργοποίηση των πολιτών και τόνισε την σημασία της ορθολογικής χρήσης των τεχνολογιών. Ο κος Γκούσκος δήλωσε ότι «οι καλές πρακτικές πρέπει να είναι πάνω από τις τεχνολογίες» και ανέλυσε  πεδία στα οποία οφείλουν να στοχεύσουν οι τεχνολογικές κατευθύνσεις, όπως τον μετασχηματισμό της γνώσης σε γνώμη, την προάσπιση των δικαιωμάτων της μειοψηφίας, την σύνθεση των απόψεων κ.λ.π.
Ακολούθησαν παρουσιάσεις 2 Ευρωπαϊκών έργων συλλογής ηλεκτρονικών υπογραφών: Η κα Άννα Τριανταφύλλου, από την ATC, Υπεύθυνη  Έργου eMPOWER αναφέρθηκε στο σκοπό,  την έννοια και τα οφέλη της ηλεκτρονικής συμμετοχής , επικεντρώνοντας ιδιαίτερα στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα συλλογής ηλεκτρονικών υπογραφών eMPOWER, το οποίο στοχεύει στην ενδυνάμωση της ενεργούς συμμετοχής των πολιτών σε κρίσιμα περιβαλλοντικά θέματα όπως Κλιματική Αλλαγή, Βιοποικιλότητα, Διαχείριση Υδατικών Πόρων, Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί, Υδράργυρος και Διαχείριση Αποβλήτων. Η κα Εβίκα Καραμαγκιόλη Υπεύθυνη Έργου u@marenostrum, αφού έκανε μια σύντομη περιήγηση στα διεθνή νομοθετικά κείμενα που προώθησαν την συμμετοχή των πολιτών στη διαμόρφωση πολιτικών (Διακήρυξη του Ρίο, Συνθήκη του Άαρχους κ.λ.), αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία u@marenostrum και στα εργαλεία που αυτή χρησιμοποιεί για την ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση των πολιτών στο πεδίο της προστασίας των υδατικών πόρων.
Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε Συζήτηση Στρογγυλής Τράπεζας με τη συμμετοχή εκπροσώπων του Τύπου, Περιβαλλοντικών Οργανώσεων και Κινήσεων Πολιτών. Η συζήτηση, που συντόνισε ο Διευθυντής του Τμήματος Πληροφορικής Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων κος Τάκης Μάντης, ξεκίνησε με την τοποθέτηση του Δημοσιογράφου Δημήτρη Πάππα από το TVXS, ο οποίος αναφέρθηκε αφενός  στην δυσπιστία και απροθυμία με την οποία αντιμετωπίζουν συχνά οι πολίτες πρωτοβουλίες Ηλεκτρονικής Συμμετοχής και αφετέρου στο ρόλο που αναλογεί στα ΜΜΕ να αναδείξουν ζητήματα στα οποία το κοινό μπορεί και πρέπει να πάρει θέση και να επιτευχθεί η επιδιωκόμενη «όσμωση μεταξύ δημοσιογράφων και πολιτών». H Υπεύθυνη Τύπου & Επικοινωνίας του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS κα Λουκία Καλαϊτζή αναφέρθηκε σε επιτυχημένα παραδείγματα από την Ελλάδα και το εξωτερικό, στα οποία η συσπείρωση και συμμετοχή των πολιτών σε πρωτοβουλίες Ηλεκτρονικής Συμμετοχής υπήρξε μαζική και τόνισε τη σημασία της ευαισθητοποίησης και ενεργοποίησης των πολιτών που συμμετέχουν σε αντίστοιχες δράσεις, στον αντίποδα της νομοτελειακής απάθειας με την οποία οι πολίτες αντιμετωπίζουν τα παραδοσιακά συστήματα αντιπροσώπευσης. Τέλος ο Δρ. ΕΜΠ Ηλίας Γιαννίρης, Πολεοδόμος-Χωροτάκτης, Μέλος Συντονιστικής Επιτροπής Ελεύθερων Χώρων Αθήνας – Αττικής, Μέλος Παναττικού Δικτύου Κινημάτων Πόλης και Ενεργών Πολιτών τόνισε ότι οι κινήσεις πολιτών, έχοντας κατακτήσει τη συλλογικότητα και λειτουργώντας υπερκομματικά, εμφανίζονται συχνά πιο ώριμες από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, ενώ παράλληλα υπογράμμισε τη σημασία του φυσικού τρόπου συλλογής υπογραφών και αναφέρθηκε σε δράσεις πολιτών για τη διαμόρφωση Ελεύθερων Χώρων στην Αθήνα.
Η εκδήλωση συνεχίστηκε με συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων με το κοινό, πάνω στα ζητήματα που ανακύπτουν από την εφαρμογή της νέας συμμετοχικής διαδικασίας, τις ασάφειες και τα ελλείμματα της,  αλλά και τις ανεξερεύνητες ενδεχομένως  δυνατότητές της, την προοπτική και την μετεξέλιξή της και ολοκληρώθηκε με συλλογή ηλεκτρονικών υπογραφών πάνω σε κρίσιμα περιβαλλοντικά ζητήματα στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου eMPOWER.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki