Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Τέσσερεις προτάσεις για το Ελληνικό

Τη θέση ότι το Μητροπολιτικό Πάρκο στον πρώην αεροδρόμιο είναι απολύτως εφικτό και φτηνό διατύπωσε το ΕΜΠ δια στόματος του επίκουρου καθηγητή της Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ κ. Νίκο Μπελαβίλα στη συνέντευξη τύπου που δόθηκε από τους δημάρχους Αλίμου, Αργυρούπολης και Ελληνικού και τον επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας στις 10 Ιουνίου στην αίθουσα του ΔΣΑ. Ο επίκουρος καθηγητής της Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ κ. Νίκος Μπελαβίλας παρουσίασε τα βασικά συμπεράσματα του ερευνητικού προγράμματος του Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος του ΕΜΠ και της ΤΕΔΚΝΑ για τους δήμους Αλίμου, Αργυρούπολης, Γλυφάδας & Ελληνικού. Τα βασικά συμπεράσματα της α΄ φάσης της έρευνας για τη δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου στο Ελληνικό δικαιώνουν πλήρως τη θέση των Δήμων Αλίμου, Αργυρούπολης, Γλυφάδας & Ελληνικού ότι το πάρκο είναι αναγκαίο, φτηνό και εφικτό και αποδυναμώνουν τόσο το σχέδιο Σουφλιά όσο και πρόσφατες απόψεις που υποστηρίζουν το ξεπούλημα του χώρου του Ελληνικού. Μεταξύ άλλων ο κ. Μπελαβίλας υπογράμμισε ότι το σχέδιο που παρουσίασε το 2007 το ΥΠΕΧΩΔΕ είναι πλήρως ασύμφορο οικονομικά και περιβαλλοντικά, γιατί φούσκωσε το κόστος του μητροπολιτικού πάρκου για να δικαιολογηθεί η δόμηση 1.000 στρεμάτων και η δημιουργία εντός του μίας μικρής πόλης. Το σχέδιο αυτό προβλέπει κόστος έως και 16 φορές ακριβότερο από το μέσο Ευρωπαϊκό για αντίστοιχα έργα αναπλάσεων πρώην αεροδρομίων ή κατασκευής αντίστοιχων πάρκων. Ενώ με βάση τη μελέτη του ΕΜΠ το κόστος δημιουργίας του πάρκου είναι φτηνό με βάση το μέσο ευρωπαϊκό κόστος (της τάξης των 5-10.000 €/ στρέμμα) και όχι με το προγραμματισμένο κόστος των 76.000 €/ στρέμμα. Στη συνέχεια οι δήμαρχοι αναφέρθηκαν στη σημασία που έχει αυτή η μελέτη καθώς δείχνει την τεράστια οικονομική διαφορά από την πρόταση που είχε παρουσιάσει η προηγούμενη κυβέρνηση. Ωστόσο ζήτησαν ο χώρος του πρώην αεροδρομίου και παραλιακής ζώνης να διατηρηθεί ενιαίος, να αρθεί ο κατακερματισμός του και το καθεστώς των πολυάριθμων φορέων που εμπλέκονται σήμερα στην διαχείριση του. Επίσης, ζήτησαν η δημιουργία του μητροπολιτικού πάρκου να ξεκινήσει τώρα και να υλοποιηθεί σταδιακά, βήμα-βήμα. Ειδικότερα:

i. Να γίνει άμεσα η άρση των εσωτερικών περιφράξεων, των κατατμήσεων και των αυθαιρεσιών και να αποδοθούν τώρα σε δημόσια χρήση πάρκου και αθλητισμού 3.506 στρέμματα, δηλαδή το 56% του χώρου και να προετοιμαστούν σταδιακές φυτεύσεις.

ii. Να εφαρμοστεί άμεσα η υπάρχουσα νομοθεσία περί ακτών και περί λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος με παράλληλη ανάκληση διοικητικών αποφάσεων «εξαιρέσεων» οι οποίες έχουν εκδοθεί από το πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ

iii. Να δρομολογηθεί η σταδιακή απόδοση των υπολοίπων τμημάτων μετά από τις απαιτούμενες θεσμικές ρυθμίσεις με τους εμπλεκόμενους φορείς (Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας κ.α.) ξεκινώντας από την 129 Π.Μ. που δεν λειτουργεί, είναι έτοιμο κομάτι του πάρκου με πυκνή και ψηλή βλάστηση και τμήμα της έχει ανοίξει ήδη με κινητοποιήσεις ο Δήμος Ελληνικού.

iv. Να αρχίσει η σταδιακή αξιοποίηση του υπάρχοντος κτιριακού δυναμικού με αποκλειστική διάθεση των εσόδων στη δημιουργία, λειτουργία και συντήρηση του πάρκου.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki