Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Ανεμογεννήτριες στη θάλασσα

Το Δημόσιο θα αναλαμβάνει να εξασφαλίσει τις απαιτούμενες άδειες σε συγκεκριμένες θαλάσσιες περιοχές όπου υπάρχει αιολικό δυναμικό και θα εκμισθώνει τις περιοχές αυτές σε ιδιώτες με διαγωνισμούς. Αυτή είναι η νέα πολιτική για την ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών πάρκων, που λειτουργούν σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες αλλά όχι, ακόμη, στην Ελλάδα παρά το γεγονός ότι υπάρχουν περιοχές με ενδιαφέρον στο Β. Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα.
Σχετικές δηλώσεις έκανε σήμερα η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη, επισημαίνοντας ότι στόχος είναι να επιταχυνθεί η διαδικασία αδειοδότησης καθώς θεωρείται ότι είναι δύσκολο για έναν ιδιώτη να εξασφαλίσει τις απαιτούμενες άδειες, από υπηρεσίες όπως π.χ. το υπουργείο Εθνικής Άμυνας για την περιοχή του Αιγαίου.
Οι διαγωνισμοί θα γίνονται με κριτήριο είτε την τιμή πώλησης της παραγόμενης ενέργειας στο σύστημα, είτε το τίμημα για τη μίσθωση του θαλάσσιου χώρου. Οι εκτιμήσεις του ΥΠΕΚΑ αναφέρουν ότι ως το 2015 μπορούν να λειτουργούν μονάδες ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ συνολικής ισχύος 5000 μεγαβάτ εκ των οποίων τα 1000 μεγαβάτ από υπεράκτια αιολικά πάρκα. Η κατασκευή των υπεράκτιων πάρκων συνδέεται και με την υλοποίηση νέων διασυνδέσεων των νησιών προκειμένου η παραγόμενη ενέργεια να εγχέεται στο δίκτυο. Ήδη έχει ξεκινήσει μελέτη για τις απαιτούμενες διασυνδέσεις που θα ενταχθεί στη Μελέτη Ανάπτυξης Συστήματος Μεταφοράς (ΜΑΣΜ) του Διαχειριστή του Συστήματος (ΔΕΣΜΗΕ) και στο ίδιο πλαίσιο εξετάζεται η διασύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα.
Σημαντικές εξελίξεις αναμένονται και στον τομέα των αγωγών, καθώς την ερχόμενη εβδομάδα στην Κωνσταντινούπολη υπάρχουν ενδείξεις ότι θα επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Αζερμπαϊτζάν για τη διέλευση τράνζιτ φυσικού αερίου προς την Ελλάδα, μέσω του ελληνοτουρκικού αγωγού. Η εξέλιξη αυτή ανοίγει το δρόμο για την υλοποίηση του ελληνοιταλικού αγωγού στον οποίο η ελληνική πλευρά δεν έχει αντίρρηση να συμμετέχουν και άλλες εταιρίες. Σε 15 ημέρες η κα Μπιρμπίλη θα επισκεφθεί την πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, Μπακού, όπου θα έχει επαφές για ενεργειακά ζητήματα.
Για τον αγωγό φυσικού αερίου South Stream αναμένεται στις 7 Ιουνίου στη Μόσχα η υπογραφή συμφωνίας για την ίδρυση της ελληνορωσικής εταιρίας, στην οποία επίσης θα παραστεί η υπουργός ΠΕΚΑ. Και για τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη επίκειται η κατάθεση νομοσχεδίου που θα ρυθμίζει τα των απαλλοτριώσεων.
Τέλος, για την Αραβική επένδυση στον Αστακό που περιλαμβάνει την κατασκευή μονάδας ηλεκτροπαραγωγής από υγροποιημένο πετρέλαιο (LPG) η υπουργός έχει ζητήσει από τη ΔΕΠΑ την εκπόνηση μελέτης επικινδυνότητας, από την οποία θα κριθούν τα μέτρα ασφαλείας και οι τεχνικές προδιαγραφές της επένδυσης.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki