Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Λίμνες: κρίσιμη η κατάσταση

Ενημέρωση για την κατάσταση των λιμνών και των υγροτόπων στην Ελλάδα έδωσαν σήμερα στην Υποεπιτροπή Υδατικών Πόρων της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής το Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων-Υγροτόπων (ΕΚΒΥ) και η WWF Ελλάς.
Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία:
-Στην Ελλάδα υπάρχουν 411 υγρότοποι. Τα 2/3 από αυτούς βρίσκονται στη Β. Ελλάδα ενώ 62 περιλαμβάνονται στο Δίκτυο Natura 2000.
-Πριν από 70 χρόνια η Ελλάδα είχε τριπλάσια υγροτοπική έκταση. Κύριο αίτιο της μείωσης είναι οι ολοκληρωτικές αποξηράνσεις ιδίως ελών και λιμνών.
-Οι μεγαλύτερες πιέσεις σε λίμνες/υγρότοπους προέρχονται από τη γεωργία, τη διάθεση ακατέργαστων λυμάτων και τη μη ορθολογική διαχείριση υδατικών πόρων.
-Τελευταία διαπιστώνεται μία τάση αποκατάστασης υγροτόπων/λιμνών με χαρακτηριστικά παραδείγματα τη λίμνη Κάρλα και τη λίμνη Καλλιπεύκη στον Κάτω Όλυμπο.
-Από τις 50 λίμνες στη χώρα, στις 32 (64%) είναι άγνωστη η οικολογική κατάσταση (σε ότι αφορά βιολογικά ποσοτικά στοιχεία). Από τις υπόλοιπες 18, σε 2 (4%) η οικολογική κατάσταση είναι καλή, σε 7 (14%) μέτρια, σε 6 (12%) ελλιπής και σε 3 (6%) - Λίμνες Κορώνεια, Ζάζαρη και Χειμαδίτιδα - κακή.
Στη Βουλή επισημάνθηκε ότι προτεραιότητα αποτελεί η δημιουργία Εθνικού Δικτύου Παρακολούθησης για βιολογικά στοιχεία καθώς και η συμπλήρωση του Εθνικού Δικτύου Παρακολούθησης για χημικές παραμέτρους (φυσικοχημικές παράμετροι, θρεπτικές ουσίες, βαρέα μέταλλα, μικροβιακό φορτίο (πόσιμο), τοξικές ουσίες).

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki