Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

ΟΔΗΓΟΣ:Για το "πράσινο" σπίτι

dentroΤι εργασίες  επιδοτούνται;
Τοποθέτηση διπλών τζαμιών- κουφωμάτων, θερμομόνωση εξωτερικού κελύφους- δώματος- στέγης, εγκατάσταση ή αντικατάσταση καυστήρα λέβητα με καινούργιο πετρελαίου - φυσικού αερίου ή τεχνολογίας ΑΠΕ, καθώς και ά σύστημα αυτονομίας θέρμανσης, μονώσεις σωληνώσεων, ηλιακοί συλλέκτες, σκίαστρα κ.λπ.

Τι επιλογές έχει ο ιδιοκτήτης; Απευθείας επιδότηση 30% επί της δαπάνης, δάνειο με επιδότηση επιτοκίου και έκπτωση φόρου από το φορολογητέο εισόδημα του 30% της δαπάνης, με ανώτατο ποσό τα 2.500 ευρώ.

Που θα κατατεθούν οι αιτήσεις;

Στις τραπεζες θα καταθέτει την αίτησή του ο ενδιαφερόμενος , είτε θέλει να πάρει δάνειο είτε να επιδοτηθεί απευθείας. ν.

Σε ποιους απευθύνεται η απευθείας επιχορήγηση έως 30% του κόστους ς;

Αιτήσεις για επιδότηση  μπορούν να υποβάλουν μόνο όσοι ιδιοκτήτες έχουν ανώτατο ατομικό εισόδημα τα 15.000 ευρώ και ανώτατο οικογενειακό τα 25.000 ευρώ.

Σε ποιους απευθύνεται το δάνειο με επιδότηση επιτοκίου ;
Σε  ιδιοκτήτες κατοικιών με μέγιστο ατομικό εισόδημα τα 30.000 ευρώ και μέγιστο οικογενειακό τα 50.000 ευρώ.

Σε ποιους απευθύνεται η φοροαπαλλαγή;

Σε όλους, ανεξαρτήτως εισοδηματικών κριτηρίων.

Για να ενταχθεί κανείς στο πρόγραμμα, θα πρέπει η κατοικία του να έχει περάσει από ενεργειακή επιθεώρηση;

Απαραιτήτως, ώστε να είναι γνωστό ποια σημεία της χρήζουν παρεμβάσεων. Αν η αίτησή του δεν εγκριθεί τελικώς, τότε χάνει τα 100-150 ευρώ που κατέβαλε στον πιστοποιημένο ιδιώτη μηχανικό για την επιθεώρηση και την έκδοση του σχετικού πιστοποιητικού.


Τι ισχύει για τις πολυκατοικίες;

Η πολυκατοικία πρέπει να ενταχθεί στο πρόγραμμα ως ενιαίο κτίριο.  Από εκεί και πέρα υπάρχουν οι  επιλογές : Πρώτον, τραπεζικό δάνειο με επιδοτούμενο επιτόκιο, εφόσον οι ενδιαφερόμενοι έχουν μέγιστο ατομικό εισόδημα τα 30.000 ευρώ και μέγιστο οικογενειακό τα 50.000 ευρώ.
Δεύτερον, απευθείας επιχορήγηση των εργασιών, εφόσον τουλάχιστον το 50% των ιδιοκτητών πληροί το παραπάνω εισοδηματικό κριτήριο.

Ποια είναι η διαδικασία προκειμένου να ενταχθεί κάποιος στο πρόγραμμα;
Με την προκήρυξη, καλεί ενεργειακό επιθεωρητή για τη διενέργεια επιθεώρησης με την οποία καθορίζονται οι προτεινόμενες παρεμβάσεις. Καταθέτει την αίτησή του μαζί με τον φάκελο του μηχανικού με τις εργασίες σε συμβαλλόμενη τράπεζα (θα ανακοινωθεί ποιες θα συμμετάσχουν), εκείνη ελέγχει τα δικαιολογητικά, αποστέλλει τα στοιχεία του στο υπουργείο Περιβάλλοντος το οποίο και τα αξιολογεί. Το υπουργείο εγκρίνει ή όχι την αίτηση, κοινοποιεί την απόφασή του στην τράπεζα που με τη σειρά της ενημερώνει τον αιτούντα. Η όλη διαδικασία μέχρι εδώ αναμένεται ότι δεν θα υπερβαίνει τους δύο μήνες. Η τράπεζα του καταβάλλει μια προκαταβολή της επιδότησης για να αρχίσει τις εργασίες, μετά το πέρας των οποίων (δεν υπάρχει χρονικός περιορισμός), ακολουθεί δεύτερος έλεγχος από πιστοποιημένο ιδιώτη μηχανικό (όχι τον ίδιο με τον πρώτο), ο οποίος και εκδίδει το τελικό πιστοποιητικό.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki