Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Οδηγός για ημιυπαίθριους και αυθαίρετα

Τρέχουν οι ημερομηνίες για ημιυπαίθριους και για αυθαίρετα. Τα realestatenews.gr συνέταξε ένα συνοπτικό οδηγό για όσους θέλουν να υπαχθούν στις σχετικές ρυθμίσεις.

ΗΜΙΥΠΑΙΘΡΙΟΙ : Προθεσμία έως 31 Οκτωβρίου 2011

Η υποβολή των δικαιολογητικών γίνεται στην Πολεοδομική Υπηρεσία. Η διαδικασία: Απαιτούνται η υποβολή αίτησης από τον ιδιοκτήτη (ή εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπό του), καθώς και υπεύθυνη δήλωση ιδιοκτήτη, το στέλεχος της οικοδομικής άδειας, το τοπογραφικό και η κάτοψη του ορόφου με επισήμανση της επιφάνειας που άλλαξε χρήση. Σε περίπτωση ταχυδρομικής αποστολής θα πρέπει κάθε αντίγραφο να βεβαιώνεται για το γνήσιο της υπογραφής. Αφού γίνουν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες από πλευράς ιδιοκτήτη, θα ακολουθήσει ο υπολογισμός του τέλους τακτοποίησης, που καθορίζεται ανάλογα με το εμβαδόν του τακτοποιημένου χώρου, τη χρήση του (κατοικία, επαγγελματικός χώρος, εξοχικό κ.λπ.), το συντελεστή προστίμου (υπολογίζεται από την υπηρεσία) και την τιμή ζώνης.

Εξοδα: Παράβολο 350 ευρώ για τα υπόγεια και 250 ευρώ για όλους τους υπόλοιπους χώρους που έχουν αλλάξει παράνομα χρήση, καθώς και η τεχνική έκθεση μηχανικού και το παραστατικό αμοιβής του μηχανικού. Η αμοιβή του μηχανικού έχει οριστεί στα 232,53 ευρώ , πλέον ΦΠΑ 23% ανά ιδιοκτησία.

Πληρωμή :Το πρόστιμο καταβάλλεται είτε εφάπαξ (με έκπτωση 10%) είτε σε 10 δόσεις ώς το τέλος του 2012.

 

ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ : Προθεσμία έως 30 Νοεμβρίου 2011

Η διαδικασία γίνεται αποκλειστικά μέσω Διαδικτύου, με ευθύνη του μηχανικού, μέσω συστήματος που ενεργοποιείται από το Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδας. Θα εκδοθεί εντολή για πληρωμή του «τέλους υπαγωγής» (παράβολο) στη ρύθμιση καθώς και του ύψους των πληρωμών σε σχέση με τον αριθμό των δόσεων που θα επιλεγεί. Τα παράβολα και τα πρόστιμα πληρώνονται μέσω των συμβεβλημένων τραπεζών. Εντός τεσσάρων μηνών θα πρέπει ο μηχανικός να έχει υποβάλει όλες τις προβλεπόμενες μελέτες και εν συνεχεία, με την ολοκλήρωση της διαδικασίας και την αποπληρωμή του προστίμου, ο μηχανικός θα λάβει από το σύστημα τη «βεβαίωση ρύθμισης αυθαιρέτου».

Εξοδα: Το ενιαίο ειδικό πρόστιμο που πρέπει να καταβάλουν οι ιδιοκτήτες υπολογίζεται με βάση το εμβαδόν του ακινήτου, την τιμή ζώνης, συντελεστή 15%, την ύπαρξη ή όχι οικοδομικής άδειας, τη θέση του κτίσματος σε περιοχή εντός ή εκτός σχεδίου, το είδος της χρήσης (κύρια και μοναδική κατοικία, άλλη χρήση κ.λπ.), τον τύπο της πολεοδομικής παράβασης (κατ' επέκταση ή/ και καθ' ύψος υπέρβαση δόμησης κ.λπ.), την αλλαγή ως προς τη χρήση της πολεοδομικής άδειας και λοιπές παραβάσεις. Το ύψος του αρχικού παραβόλου κυμαίνεται από 500 ευρώ έως 6.000 ευρώ . Για αυθαίρετα με χρήση κατοικίας τα πρόστιμα μπορούν να εξοφληθούν σε 28 μηνιαίες ή 10 τριμηνιαίες δόσεις. Για τα υπόλοιπα κτήρια προβλέπονται 34 μηνιαίες ή 12 τριμηνιαίες δόσεις.

Πληρωμή :Η πρώτη δόση καταβάλλεται έως 22 Δεκεμβρίου 2011. Σε εφάπαξ εξόφληση παρέχεται έκπτωση 20%, εκτός και εάν το ποσό του προστίμου μετά την καταβολή του παραβόλου είναι μικρότερο των 400 ευρώ, οπότε και καταβάλλεται εφάπαξ χωρίς έκπτωση μέχρι το τέλος του 2011. Η αμοιβή του μηχανικού είναι διαπραγματεύσιμη.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki