Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Ουδεν μονιμότερο του προσωρινού;

Από 1ης Ιανουαρίου είναι υποχρεωτική η έκδοση Πιστοποιητικών Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) κατά την πώληση ακινήτων αλλα δεν υπάρχουν πιστοποιημένοι Ενεργειακοί Επιθεωρητές. ήδη εντοπίζονται μία σειρά προβλημάτων και συγκεκριμένα:

1. Ακατανόητη καθυστέρηση έναρξης διαδικασίας πιστοποίησης Ακόμη και σήμερα δεν υπάρχει καμία ένδειξη για το χρόνο έναρξης των σεμιναρίων και τη διεξαγωγή των απαιτούμενων εξετάσεων μέσω των οποίων θα πιστοποιούνται οι μηχανικοί ενεργειακοί επιθεωρητές. Εάν η καθιέρωση του θεσμού έχει σκοπό τη σταδιακή ενεργειακή θωράκιση της χώρας, μόνο ειδικά εκπαιδευμένοι και πιστοποιημένοι μηχανικοί μπορούν να αναλάβουν αυτό το έργο.

2. Ο απαράδεκτος θεσμός του Προσωρινού Επιθεωρητή Αντ’ αυτού, το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής καθιέρωσε το θεσμό του Προσωρινού Επιθεωρητή, παραχωρώντας άδειες με διάρκεια ενός έτους προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία. Τα τυπικά (και όχι ουσιαστικά) προσόντα είναι η αποδεδειγμένη δεκαετής εμπειρία στη μελέτη και κατασκευή κτηριακών έργων. Αυτό βέβαια σε καμία περίπτωση δε διασφαλίζει την επιστημονική επάρκεια των Προσωρινών Επιθεωρητών για την απαιτητική δουλειά που καλούνται να επιτελέσουν. Επί πλέον μέσω της εδώ και δεκαετίες στρεβλής πραγματικότητας γύρω από τα επαγγελματικά δικαιώματα, μηχανικοί άσχετων ειδικοτήτων αποδεικνύουν τυπικά την εμπειρία τους χωρίς καν να έχουν διδαχθεί στις αντίστοιχες σχολές κάποιο σχετικό αντικείμενο. Πρόσθετο πρόβλημα αποτελεί ήδη το «εμπόριο υπογραφών» από μηχανικούς που πιστοποιηθήκαν μόνο και μόνο επειδή πληρούσαν τα τυπικά κριτήρια, και πλέον «πουλούν» τη σφραγίδα τους σε μηχανικούς που ασχολούνται με το αντικείμενο αλλά δεν έχουν δικαίωμα υπογραφής.

3. Ανεπάρκεια αριθμού επιθεωρητών. Το ΥΠΕΚΑ έχοντας στα χέρια του πάνω από 6.000 αιτήσεις για «προσωρινούς» ενεργειακούς επιθεωρητές, έχει εγκρίνει μέχρι τώρα περιορισμένο μόνο αριθμό. Ενδεικτικό για τις καθυστερήσεις και την έλλειψη προετοιμασίας, είναι ότι η υποχρέωση Πιστοποιητικού Ενεργειακής Επιθεώρησης για μίσθωση τμημάτων κτιρίων (διαμερίσματα ή μεσαίοι και μικροί χώροι γραφείων), που προφανώς αφορά και το μεγαλύτερο όγκο πιστοποιήσεων, έχει αναβληθεί για τον ερχόμενο Ιούλιο.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki