Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Ολες οι αλλαγές στους ημιυπαίθριους

Εως τις 28 Φεβρουάριου 2011 θα µπορούν οι ιδιοκτήτες να τακτοποιήσουν τους παράνοµα κλειστούς χώρους, όπως είναι οι ηµιυπαίθριοι. Με τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, δίνεται δίµηνη παράταση για την υποβολή των αιτήσεων στις πολεοδοµίες, τόσο για την αυτοπρόσωπη υποβολή όσο και για την υποβολή των δικαιολογητικών µέσω ταχυδροµείων. Μέχρι στιγµής έχουν κατατεθεί γύρω στις 300.000 αιτήσεις και έχουν τακτοποιηθεί πάνω από 450.000 παράνοµα κλειστοί χώροι. Το έµφραγµα που υπέστησαν τις τελευταίες µέρες οι πολεοδοµίες που αδυνατούσαν να διεκπεραιώσουν τις χιλιάδες αιτήσεις (έφταναν ακόµη και τις 4.000 την ηµέρα) ανάγκασε το υπουργείο Περιβάλλοντος να προχωρήσει στη δίµηνη παράταση. Σύµφωνα µε τα όσα ισχύουν µέχρι στιγµής, οι ιδιοκτήτες ακινήτων µπορούν να διευθετήσουν για 40 χρόνια τους παράνοµα κλειστούς ηµιυπαιθριους, τις σοφίτες, τα πατάρια, τα υπόγεια, τους φωταγωγούς, τα εσωτερικά αίθρια, τις εσοχές των κτιρίων και τις πιλοτές µε βάση τις νέες ρυθµίσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος. Υπενθυµίζεται ότι έχει ήδη αποφασιστεί η αύξηση του αριθµού των δόσεων από 6 σε 10 για τα ακίνητα κατοικίας και σε 8 για τα ακίνητα άλλης χρήσης. Οι παράνοµακλειστοί χώροιπου δενθα δηλωθούν θα υπάγονται στις διατάξεις περί αυθαιρέτων. Στους ιδιοκτήτες αυτών των χώρων θα επιβάλλεται πρόστιµο ανέγερσης ίσο µε το 30% της αξίας του αυθαιρέτου µε βάση την τιµή ζώνης κατά το χρόνο που διαπιστώνεται η παράβαση και πρόστιµο διατήρησης 5%. Υπενθυµίζεται ότι ο φάκελος για την πολεοδοµία πρέπει να περιλαµβάνει παράβολο 250 ευρω για τους παράνοµα κλειστούς ηµιυπαιθριους και 350 για τους υπόλοιπους. Επίσης απαιτούνται υπεύθυνη δήλωση, ΑΦΜ ιδιοκτήτη, η ∆ΟΥ στην οποία κατατίθεται η φορολογική δήλωση, αριθµός και περιοχή έκδοσης οικοδοµικής αδείας.

Το πλήρες κείμενο της ρύθμισης είναι :

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ- ΠΡΟΣΘΗΚΗ Στο Σχέδιο Νόμου «Εξορθολογισμός και βελτίωση στην απονομή της ποινικής δικαιοσύνης»

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ Με την προτεινόμενη ρύθμιση παρατείνεται μέχρι την 28η Φεβρουαρίου 2011 η προθεσμία υποβολής των δικαιολογητικών της παρ. 2 του άρθρου 5 του ν. 3843/2010 στις πολεοδομικές υπηρεσίες για την υπαγωγή ακινήτων στις διατάξεις του Κεφαλαίου Β' του ίδιου ως άνω νόμου. Η ανωτέρω παράταση αφορά τόσο στην προθεσμία αυτοπρόσωπης απευθείας υποβολής των παραπάνω δικαιολογητικών στις πολεοδομικές υπηρεσίες όσο και στην προθεσμία υποβολής τους με συστημένη επιστολή. Η προτεινόμενη παράταση κρίνεται αναγκαία για την αποφόρτιση του έργου των πολεοδομικών υπηρεσιών και τη διευκόλυνση των πολιτών που επιθυμούν την υπαγωγή των ακινήτων τους στις ανωτέρω διατάξεις του ν. 3843/2010.

Άρθρο Οι προθεσμίες υποβολής των δικαιολογητικών της παρ. 2 του άρθρου 5 του ν. 3843/2010 (ΦΕΚ Α’ 62) στις πολεοδομικές υπηρεσίες για την υπαγωγή ακινήτων στις διατάξεις των διατηρουμένων χώρων του ίδιου ως νόμου παρατείνονται μέχρι την 28η Φεβρουαρίου 2011.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki