Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Στο ευρωδικαστήριο για τις βιομηχανικές εκπομπές

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε σήμερα την Ελλάδα να συμμορφωθεί με τις διατάξεις της νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) περί των βιομηχανικών εκπομπών, κατόπιν της παράλειψης της χώρας να ενημερώνει τακτικά την Επιτροπή για την εφαρμογή της σχετικής οδηγίας. Η Ελλάδα έχει δίμηνη προθεσμία για να ανταποκριθεί στην αιτιολογημένη γνώμη. Σε αντίθετη περίπτωση, η Επιτροπή ενδέχεται να προσφύγει κατά της χώρας στο Δικαστήριο της ΕΕ.
Ο Επίτροπος της ΕΕ Janez Potočnik, αρμόδιος για το περιβάλλον, δήλωσε: «Οι εκθέσεις αυτές αποτελούν βασικό εργαλείο για τη διασφάλιση της ορθής εφαρμογής του νόμου, καθώς και της προστασίας των πολιτών και του περιβάλλοντος από τις δυσμενείς συνέπειες της βιομηχανικής ρύπανσης.»
Η οδηγία 2008/1/ΕΚ σχετικά με την ολοκληρωμένη πρόληψη και έλεγχο της ρύπανσης (οδηγία IPPC) διασφαλίζει την αντιμετώπιση, από τις αρμόδιες αρχές, της ρύπανσης του ατμοσφαιρικού αέρα, των υδάτων και του εδάφους που οφείλεται στη λειτουργία εγκαταστάσεων. Επιβάλλει την αδειοδότηση για την άσκηση πολύ ρυπογόνων βιομηχανικών και γεωργικών δραστηριοτήτων και την έκδοση των σχετικών αδειών μόνον εφόσον πληρούνται ορισμένοι περιβαλλοντικοί όροι. Η οδηγία προβλέπει μέτρα που αποσκοπούν στην πρόληψη ή, όταν αυτή είναι πρακτικά ανέφικτη, στον περιορισμό των εκπομπών ώστε να επιτευχθεί υψηλό επίπεδο προστασίας του περιβάλλοντος στο σύνολό του.
Σύμφωνα με την οδηγία IPPC τα κράτη μέλη οφείλουν να ενημερώνουν ανά τριετία την Επιτροπή σχετικά με την εφαρμογή της. Μέχρι σήμερα η Ελλάδα δεν έχει διαβιβάσει την έκθεση που καλύπτει την περίοδο 2006-2008, παρά το γεγονός ότι η Επιτροπή υπενθύμισε στις ελληνικές αρχές την υποχρέωσή τους. Για τον λόγο αυτό εκδόθηκε αιτιολογημένη γνώμη.
Τα τρέχοντα στατιστικά στοιχεία σχετικά με τις παραβάσεις εν γένει είναι διαθέσιμα στον δικτυακό τόπο:
http://ec.europa.eu/environment/legal/implementation_en.htm

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki