Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

«Όχι περιορισμοί στα αιολικά πάρκα»

Παρέμβαση ενώπιον της Επιτροπής Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας σε υπόθεση που αφορά την εγκατάσταση αιολικού πάρκου υπέβαλε η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας. Η παρέμβαση εκκινεί από την ανάγκη προώθησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ως θεμελιώδη εργαλεία για την προστασία του κλίματος, τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης και, τελικά, της κοινωνικής συνοχής.
Το Συμβούλιο της Επικρατείας ερμηνεύοντας και εφαρμόζοντας την ισχύουσα νομοθεσία σε συνδυασμό και με τις οικείες συνταγματικές διατάξεις, επηρεάζει καθοριστικά το πλαίσιο της οικονομικής και κοινωνικής ζωής. Αυτό ισχύει και για την προώθηση των Α.Π.Ε., όπως άλλωστε έχει δείξει και η μέχρι τώρα εμπειρία του κλάδου.
Στην παρέμβαση της η ΕΛΕΤΑΕΝ αναλύει τη θέση της ότι τόσο από επιστημονική, όσο και από νομική άποψη, είναι αδικαιολόγητη η καθιέρωση γενικών κανόνων απόλυτης απαγόρευσης εγκατάστασης Α.Π.Ε. σε περιοχές που διέπονται από κάποιο ειδικό ή γενικό καθεστώς προστασίας, χωρίς εξέταση των συγκεκριμένων χαρακτηριστικών της περιοχής εγκατάστασης και του προτεινόμενου κάθε φορά έργου.
«Η ανάγκη αυτής της αναλυτικής εξέτασης κατά περίπτωση ανάλογα με τα πραγματικά επιστημονικά δεδομένα, πείθει για την υποχρέωση αποφυγής ενός γενικού αποκλεισμού που θα επέφερε ανεπανόρθωτο πλήγμα στην βιώσιμη ανάπτυξη και την ποιότητα ζωής χωρίς ανάλογη μεγιστοποίηση της ουσιαστικής περιβαλλοντικής προστασίας» σημειώνεται στην παρέμβαση.
Η εισαγωγή τέτοιων γενικών αποκλεισμών έρχεται σε αντίθεση με το κοινοτικό δίκαιο και συγκεκριμένα την Οδηγία 2009/28 που περιλαμβάνει νομικά δεσμευτικούς στόχους για την διείσδυση των Α.Π.Ε.. Περαιτέρω, το άρθρο 13 της Οδηγίας 2009/28 ορίζει ότι οι κανόνες που εφαρμόζουν τα κράτη για την αδειοδότηση σταθμών Α.Π.Ε. πρέπει να είναι αναλογικοί και αναγκαίοι. Όμως η εισαγωγή γενικών απαγορεύσεων δεν είναι αναγκαία για την προστασία του περιβάλλοντος. Υπό το φως αυτής της παραδοχής, πρέπει να ερμηνεύονται σύμφωνα με το κοινοτικό δίκαιο, ακόμα και οι διατάξεις του Συντάγματος.
Την Παρέμβαση της ΕΛΕΤΑΕΝ επεξεργάστηκε και κατέθεσε ο Μανόλης Βελεγράκης, Δικηγόρος Α.Π. και μέλος της ΕΛΕΤΑΕΝ.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki