Ένα απο τα μεγαλύτερα προβλήματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η ελληνική κοινωνία τα επόμενα χρόνια είναι η διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων και ήδη έχει ξεκινήσει ένα παράονομο εμπόριο με αποκορύφωμα τις βυθίσεις πλοίνω με απόβλητα. Τα απόβλητα αυτά έχουν αποθηκευτεί από τους παραγωγούς τους, είτε εντός των ορίων των εγκαταστάσεων παραγωγής τους, είτε σε χώρους ιδιοκτησίας των παραγωγών τους, εν αναμονή περαιτέρω διαχείρισής τους. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η παραμονή των αποβλήτων στους ως άνω χώρους για σημαντικό χρονικό διάστημα οφείλεται σε λόγους, όπως η έλλειψη στη χώρα κατάλληλων εγκαταστάσεων διάθεσης ή αξιοποίησης των συγκεκριμένων αποβλήτων, η αδυναμία διοχέτευσης ορισμένων αποβλήτων στην αγορά σαν πρόσθετων σε άλλη παραγωγική διαδικασία λόγω π.χ. αλλαγής ποιοτικών / περιβαλλοντικών προτύπων κ.λπ. Οι κίνδυνοι που προέρχονται από τα απόβλητα αυτά συνδέονται κυρίως με την κατάσταση στην οποία βρίσκονται και τις συνθήκες υπό τις οποίες είναι αποθηκευμένα. Στην πλειονότητά τους οι εν λόγω χώροι αποθήκευσης μπορούν να θεωρηθούν κατ’ αρχήν ρυπασμένοι. Στην Ελλάδα σύμφωνα με μελέτες ,η κατανομή των παραγόμενων Ε.Α. ανά Περιφέρειά της είναι στην Αττική σε 48,5%, στη Κεντρική Μακεδονία σε 12,6% , στην Στερεά Ελλάδα σε 10,2% , στη Θεσσαλία σε 6,9% και στην Δυτική Ελλάδα σε 5,2% περίπου. Στην Ελλάδα παράγεται πλήθος κατηγοριών Επικίνδυνων Αποβλήτων τα οποία προέρχονται από τη βιομηχανική δραστηριότητα και λοιπούς οικονομικούς κλάδους. Ενδεικτικά αναφέρονται οι παρακάτω κλάδοι: ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΑ ΣΙΔΗΡΟΥ – ΧΑΛΥΒΑ, ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΟΡΥΚΤΕΛΑΙΩΝ, ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΑ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ, ΚΑΤΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ ΜΕΤΑΛΛΩΝ, ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΑ ΧΑΛΚΟΥ, ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΥΣΣΩΡΕΥΤΩΝ ΜΟΛΥΒΔΟΥ, ΔΙΫΛΙΣΗ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ, ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ, ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΛΙΠΑΣΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΑΝΟΡΓΑΝΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ, ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΧΡΩΜΑΤΩΝ – ΒΕΡΝΙΚΙΩΝ, ΣΥΝΘΕΤΙΚΩΝ ΡΗΤΙΝΩΝ, ΠΛΑΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΟΡΓΑΝΙΚΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ, ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΣΙΔΗΡΟΝΙΚΕΛΙΟΥ, ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ, ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ, ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΧΑΡΤΟΥ – ΧΑΡΤΟΝΙΟΥ, ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ ΚΟΙΝΟΥ (μεταφορές, επικοινωνίες κ.λπ.) Στα Ε .Α. των παραπάνω κλάδων περιλαμβάνονται και τα εξής:
α) Χρησιμοποιημένες ηλεκτρικές στήλες και συσσωρευτές.
β) Απόβλητα λιπαντικών ελαίων.
γ) Συσκευασίες επικινδύνων ουσιών.
δ) Οχήματα Τέλους Κύκλου Ζωής (ΟΤΚΖ).
Επίσης περιλαμβάνονται:
1. Επικίνδυνα ιατρικά απόβλητα. Πρόκειται για τα ιατρικά απόβλητα μολυσματικού ή/και τοξικού χαρακτήρα τα οποία προέρχονται από τις διάφορες υγειονομικές μονάδες.
2. Ζωικά υποπροϊόντα. Πρόκειται για προϊόντα ζωικής προέλευσης τα οποία δεν προορίζονται για κατανάλωση από τον άνθρωπο.
3. Πολυχλωριωμένα διφαινύλια /τριφαινύλια (PCB’s). Πρόκειται κυρίως για μονωτικά / διηλεκτρικά έλαια που περιέχουν PCB’s και υπάρχουν κατ’ εξοχήν σε συσκευές ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού, ιδίως μετασχηματιστές και πυκνωτές.
Επιπλέον, στα παραγόμενα επικίνδυνα απόβλητα περιλαμβάνονται και «μικροποσότητες επικινδύνων αποβλήτων» (ΜΠΕΑ) στα αστικά απόβλητα. Τα απόβλητα αυτά αφορούν κυρίως απορριπτόμενο οικιακό εξοπλισμό και απορριπτόμενα προϊόντα οικιακής χρήσης..